Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nattttka30 latkkka

ból przed okresem, nieplodnosc,a moze endomedrioza

Polecane posty

Gość nattttka30 latkkka

Witam Tydzien przed spodziewanym terminem miesiaczki odczuwam bóle podbrzusza.Sa to bóle dosłowie takie jak tuz przed miesiaczka, mam wrazenie,ze za chwilke dostan okresu.Miesiaczki mam obfite ale bardzo regularne.Obecnie staram sie o dziecko i z powodu braku ciazy chodze do ginekologa dosc czesto.Z badan hormonalnych mam podwyzszony poziom DHEAS ( ktory wg. mojego lekarza nie powoduje nieplodnosci), owulacje mam potwierdzona badaniem usg.Bol tydzien przed okresem jest okropny i wykancza mnie fizycznie.Lekarz twierdzi, ze to zespol PSM ale moze to endomedrioza abo wynik podwyzszonego poziomu DHEAs.Jak myslicie?

Gość krowa rasowa
no ja mysle podobnie jak lekarz twoj, ze albo to albo to ale prawdopodobniej jest to PMS niz endometrioza masz jakies inne objawy prawdopobnej choroby ? dlugo sie staracie?

Gość nattttka30 latkkka
Mam obfite miesiaczki ze skrzepami no i ten bol na tydzien przed okresem.Staramy sie juz ponad rok ale dopiero niedawno zrobilam komplet badan hormonalnych,przebadalam meza.Wiem, ze przy endomedriozie wystepuje bol i przed okresem i w trakcie wiec obawiam sie, ze ta choroba mogla mnie dopasc.Zastanawiam sie tylko czy przy endomedriozie zawsze sa historie z torbielami czy ta choroa moglaby byc tez bez takich zdarzen jak torbiele, cysty?

Gość krowa rasowa
niestety tak ... moja znajoma tak wlasnie ma. wlasnie dlatego zostala pozno zdiagnozowana, bo jej mowili ze nie ma torbieli wiec to nie endometrioza. jedynym badaniem ktore potwierdzi lub zaprzeczy jest laparoskopia

Gość nattttka30 latkkka
krowa rasowa czy Twoja znajoma ma dzieci? Bardzo prosze Cie o odpowiedz.Pozdrawiam

Gość dfvh
nattttka30 latkkka - lekarz w badaniu USG moze stwierdzic endometrioze po np zrostach na jajnikach....bol moze byc zwiazany z peknieciem pecherzyka bdz wedrowka jajeczka wzdluz jajowodu do endometrium....moze rzeczywiscie to PMS. Endometrioza jest wowczas gdy endometrium narasta na jajniki ....najlepiej podpytaj lekarza a jesli mu nie ufasz to zmien na innego. Jesli masz owulacje to szanse na dziecko masz jak najbardziej ale musisz trafic w owulke i kochac sie w dni plodne a jak po roku staran nic nie wyjdzie to wowczas sie zaczyna leczenie.

Gość nattttka30 latkkka
Celuje w owulacje, bo maialm potwierdzona badaniem usg.Z tego co slyszalam to nie mozna stwierdzi endo przez badanie usg .Tylko laparoskopia i badanie histopatologiczne potwierdza czy to endo.Sama nie wiem co robic.Dodam jeszcze, ze przed miesiaczka boli mnie podbrzusze tydzien przed najbardziej po prawej stronie po ktorej jest wczesniejsza owulacja.Niestety mam owulke wylacznie z jednego janika.