Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malenka1795

Technik rachunkowości czy technik farmacji? Poradźcie:(

Polecane posty

Gość malenka1795

Mam problem bo skończyłam technikum agrobiznesu i nie wiem co dalej? Zastanawiam sie na kierunkami technik rachunkowosci i technik farmacji i nie wiem na co isc:( Jaki kierunek bedzie lepszy? Mozecie mi cos doradzic? Jestem w kropce :(

Ja bym wybrała rachunkowość. Jak uda ci się załapać do pracy w biurze rachunkowym, to bardzo szybko nauczysz się zawodu, zawsze też można robić dodatkowe kursy, szkolenia, czy też pójśc na zaoczne studia:) Możesz zrobić certyfikat księgowej i prowadzić kiedyś własne biuro. A jako technik farmacji będziesz do emerytury pracowac w aptece jako pomocnik farmaceuty bez szans na awans czy rozwój.

Gość malenka1795
dziekuje bardzo za odpowiedz:) rachunkowosc ma przyszlosc a farmacja nie:) w technikum nie lubilam rachunkowosci bo nauczycielka nie umiala nas tego nauczyc ale zawsze podziwialam osoby ktore potrafia robic to wszystko zwiazane z ksiegowaniem i tak dalej i tez bardzo chcialam to umiec :) tylko boje sie ze nie wytrzymam, ze bede miala dosc tej rachunkowosci:(

Gość beredynka
a ty mówisz o studiach czy jakieś szkole policealnej ?

Gość malenka1795
chce isc na studium:)

Gość majjjaaaa
rachunkowsc sie opłąca, ale nie poprzestawaj na studium tylko:) Ja się teraz wybieram na studia finanse i rachunkowosc i tez chce rozbic rozne kursy.... Przede wszystkim,żeby zostac ksiegowym to nie jest taka łatwa i prosta sprawa,że po 2 letnim studium, czy po 3 latach studiów jest sie juz ksiegowym, a do własnego biura tez trzeba miec lata doswiaczenia praktyki na stanowisku ksiegowego.

Gość malenka1795
ja tam nie musze byc zaraz taka glowna ksiegowa:) chcialabym tez pracowac powiedzmy w urzedzie skarbowym czy cos takiego:)

Gość majjjaaaa
Jak zostać księgową, księgowym Aby pracować w zawodzie księgowej należy posiadać wyższe wykształcenie. Najlepiej studiować ekonomię lub kierunki pokrewne jak marketing i zarządzanie, ale nie ma jednego konkretnego przygotowującego tylko do zawodu księgowej. W Polsce nie ma też przepisów określających szczegółowe wymagania dla kandydatów na to stanowisko. Jednak oprócz dyplomu ukończenia wyższych studiów należy też posiadać wiedzę z rachunkowości i podatków, dobrze obsługiwać komputer (szczególnie pakiet Microsoft Office i programy do księgowości).

Gość majjjaaaa
Moim zdaniem jednak juz lepszy jest technik rachunkowosci niz technik farmaceutyczny( o którym sama myslalam) Jako technik farmaceutyczny nie mogłabys sie bardziej rozwinac. Jako technik rachunkowosci możesz zrobic tez różne kursy, potem zaczac sobie jakies studia, podniesc kwalifikacje, kursy kadrowo-płacowe itp. Więc to warto! Tylko pamiętaj musisz się przykłdać i w tym, co robisz bądź super:) Wszystkiego dobrego :)

Gość malenka1795
pare minut temu to czytalam ale dzieki:)

Gość malenka1795
dziekuje bardzo:) a mozesz mi jeszcze powiedziec czy ciezko bedzie na tym studium? bo tez sie troche boje ze za duzo mi sie zwali na glowe:(

Gość majjjaaaa
hmmm, a jak radz sobie z matma typu procenty, funkcje itp?

Gość majjjaaaa
znalazłam cos jeszcze mniej wiecej jakie bedziesz miec przedmioty TECHNIK RACHUNKOWOŚCI Tryb nauczania: zaoczny Tytuł: technik rachunkowości Program nauczania: Podstawy ekonomii Technika biurowa Statystyka Zasady rachunkowości Marketing Elementy prawa Przedsiębiorcy Rachunkowość Finanse Język obcy zawodowy Kultura zawodu Pracownia ekonomiczno-informatyczna Podstawy przedsiębiorczości Perspektywy pracy: Działy księgowe Biura rachunkowe Banki Urzędy skarbowe Samorząd terytorialny

Gość malenka1795
z matmy to akurat bylam zawsze najlepsza w technikum i gimnazjum ale funkcji nienawidze poprostu..

Gość majjjaaaa
Nie mam pojecia czy bedzie ciezko:) Jeśli Ci zależy i zainteresuje Cię to to myślę, że powinno byc okay:) Nie zrażaj sie na początku, zawsze pytaj jak czegos nie rozumiesz, w koncu od tego jest szkoła. Na końcu bedzie na pewno egzamin zawodowy i trzeba miec duzo procent aby go zdac. Ale zobaczysz w ciagu tych lat nauka ci bedzie wchodziła do głowy i na tym egzaminie sobie poradzisz:) To nie jest starszne:) A warto miec jakis papier wiecej:)

Gość majjjaaaa
a tak spytałam o te funkcje tylko z ciekawosci:) ale na rachunkowosci to matma jest taka,że potrzebny tylko kalkulator, a rzecz jest w tym,żeby po prostu wiedziec co z czym policzyc, co od czego odjac itp

Gość malenka1795
dziekuje bardzo za odpowiedzi:) jestem naprawdę wdzieczna ze moglam porozmawiac z kims kto wie o co chodzi:) teraz to juz jestem bardziej pewna ze chcem isc na ten kierunek:)

Gość majjjaaaa
Ja miałam w technikum przedmiot podstawy rachunkowsci i finansów ( jestem po technikum hotelarskim) i lubiłam to:) Jeśli byłaś dobra z matmy i lubisz cyferki i spokojną pracę to jak najbardziej działaj!

Gość majjjaaaa
Cieszę się,że mogłam Ci troszkę pomoc:) Wierz w siebie i swoje mozliwości:) super,że byłaś dobra z matmy, bo to dobrze wróży:) No i inwestuj tez potem w jakies kursy , bo jest ich mnóstwo, a zawsze warto podnosic kwalifikacje:) Ja juz lece, więc trzymaj się i powodzenia:) Trzymam kciuki:)

Gość majjjaaaa
I jeszcze jedno. To nie jest tak,że studium policealne jest gorsze, jak niektorzy mysla. Jest tam wiele opłacalnych kierunków jak np. własnie technik rachunkowosci czy technik optyk.

Gość malenka1795
dziekuje bardzo za wszystko:) trzymaj sie:)

Gość Bałtycka000
ja bym poleciła Ci jednak rachunkowość, to przyszłościowy zawód, prawie wszedzie potrzebują kogoś od pieniążków i papierków. Ja sama wybrałam taki kierunek w educatio w wawie. Jestem zadowolona a nauka się jeszcze nie zaczęła. :)

Gość gość
Chyba bardziej technik farmacji :) Dużo osób z tym tytułem potrzebują do aptek itp. A ciągle otwierane są nowe. Więc wydaje mi się, że bardziej opłaca się zrobić tego technika farmacji niż rachunkowości. Technik farmacji jest kierunkiem płatnym chyba wszędzie ? Wiele szkół policealnych ma go w swojej ofercie.

Gość gość
Jak technik rachunkowości to w Delta Edukacja ! Bezpłatny kierunek plus wyrozumiali i dobrze uczący nauczyciele. Polecam ! :)

Gość gość
Wydaje mi się że przy techniku farmacji jest więcej nauki niż w przypadku technika rachunkowości. Kierunki różnią się od siebie mocno. Tam więcej liczenia tu więcej teorii. Ostatnio widziałam że wiele aptek szuka farmaceutów, techników farmacji do pracy. Technik rachunkowości ma gorszą sytuację. Nie widziałam ofert pracy za wiele.

Gość gość
Co ty technik rachunkowości jest super. Ja mam papierek z niego i mam fajną pracę. Udało mi się pracować w księgowości i nawet na wypłatę nie narzekam ;)

Gość gość
Wiecie, że w Delta Edukacja 29 sierpnia będzie noc zapisów. Dobra okazja dla pracujących, żeby się zapisać, sekretariat czynny będzie do 20 :)

Gość gość
a co myślicie co lepsze: technik rachunkowości czy technik analityki chemicznej?