Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wrrrrrrrrrrrrm

skurcze porodowe

Polecane posty

Gość wrrrrrrrrrrrrm

dzisiaj zaczełam 36 TC, to moja pierwsza ciąża i nie mam zielonego pojęcia jak się odczuwa te całe skurcze. wiem tylko tyle, że na pewno nie pomylę ich z niczym innym i jak nadejdą to będę wiedziała, że to właśnie to. chciałabym jednak wiedzieć dokładnie jak to się czuje, da się to w ogóle opisać? rozumiem, że jak odczuwam np. jednostajny ból, który trwa np. 20 min to nie jest to skurcz.

skurcze początkowe to różnie się czuje. Mi np "stawał" brzuch i nie czułam żadnego bólu. Ale jak dojdzie do tych właścciwych to uwierz, że będziesz wiedziała, że to to :D nic tak nie boli jak te skurcze więc ciężko je przegapić :P

Gość wrrrrrrrrrrrrm
czyli jak mi brzuch twardnieje raz na jakiś czas to sa skurcze przepowiadające?

Gość rob sobie dalej jaja
no ale stawienie sie brzucha miewa sie i wczesniej bo macica cwiczy do porodu wiec to nie musi byc oznaka ze zaraz po tych skurczach zaczna sie te prawdziwe :D

Gość nowaamary
u mnie skurcze wygladały dokladnie tak samo jak bol podcas miesiączki tylko ze z czasem stawaly sie coraz silniejsze

Ja wcześniej miałam co najwyżej delikatnie napięty, pobolewający brzuch- dłuższy czas. Co najwyżej czasem mnie coś zakłuło. Jak się zaczął poród, miałam skurcze krzyżowe- wspominam to najgorzej z całego porodu. Jak się czułam? Jakby mi ktoś chciał wypchnąć przez biodra coś dużego i twardego, kręgosłup na odcinku krzyżowym bolał niesamowicie, nie kojarzę takiego bólu z żadnym innym doświadczeniem. Trochę lżej mi było tylko w pozycji klęku podpartego (w takiej pozycji zostałam w taksówce pod szpitalem i krzyczałam że nie wyjdę)- dlatego też najgorszy był zapis ktg kiedy leżałam na plecach. Tak silny nacisk na biodra że nie mogłam się schylić, przy przyjęciu spodnie, majtki i buty zdejmowała mi studentka. W brzuchu nie czułam nic oprócz tego że był sztywny. Bolało na tyle że kiedy usłyszałam że mam iść na porodówkę to poszłam z bananem na twarzy, ani skurcze parte, ani krojenie nie bolało mnie wcale, szycie było tylko odrobinę niekomfortowe... Pierwsza faza porodu trwała 2 godz., nie wyobrażam sobie jak niektóre kobiety wytrzymują kilkanaście godzin.

Gość wrrrrrrrrrrrrm
Historyjka ale nie był to ból ciągły?

Nie, na początku co 5 min- może koło pół minuty, minutę. Potem co 3 min. lub mniej- trwał ok. 1,5- 2 min. Przy samym parciu to powiedzmy skurcz 2 min. co 2 min. albo 1,5 co 1,5 :)