Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zwielkanadzieja

czy jednodniowy ból jajnika może być wczesnym objawem ciąży?

Polecane posty

Gość zwielkanadzieja
heh mam ten sam dylemat - jeśli nie dostane okresu to wtorek/środa, ale dzisiaj czuje się jak balon cała napuchnięta więć podejrzewam, że wcześniej przyjdzie @ niż zatestuje

Gość mimomomo
nO WLASNIE O TYM MOWIE BO GDYBY KAZDA KOBIETA SIE BADALA TO NIE BYLO BY TAKICH PROBLEMOW ALE NIE KAZDA SIE BADA. DO AUTORKI: Nie stresuj sie tak torbiela mam ja ty wcale nie musisz go miec. Torbiel nie moze sie pojawic od tak sobie. W momencie kedy dojrzewasz(twoj pierwszy okres)pęcherzyk Graafa pęka i uwalnia się z niego gotowa do zapłodnienia komórka jajowa. Pęknięty pęcherzyk przekształca się w tzw. ciałko żółte, które zanika, jeśli nie dojdzie do ciąży. Bywa jednak i tak, że pęcherzyk Graafa nie pęka, ale rośnie. W efekcie powstaje torbiel . ja zaczelam dojrzewac w wieku 15 lat a w wieku 20 odczuwalam ze boli mnie jajnik ja mam torbila 5.3 na 5.5 cm...

Gość DO mimomomo
bardzo proszę nie opowiadaj bzdur! doinformuj się w temacie zanim zaczniesz wypisywać podobne idiotyzmy:O

Gość zwielkanadzieja
Fistacja - przykro mi, w którym miesiącu byłaś?

Gość heh mam ten sam dylemat
zwielkanadzieja, musisz pamiętać, że objawy ciążowe do złudzenia przypominają te na @ więc szansa jest spora;)

Gość mimomomo
Jestem dobrze poinformowana i prosze mi nie narzucać niewiedzy skoro bylam u lekarza i o wszystko pytalam. Rozrysował mi i krok po kroku wytłumaczył. u mnie torbiela miala koleżanka ale ja u siebie tego nie podejrzewalam poszlam na zwykla kontrol dlatego ze w przyszlosci mam zamiar urodzic dziecko. To normalna reakcja. Wczesniej wydawalo mi sie ze to takie straszne bo czytalam ze torbiel moze mniec powiazanie z rakiem ale okazalo sie ze taki przypadek jest znikomy... teraz biore tabletki i wszystko jest ok torbiel sie zmniejsza za miesiaca na miesiac a bol jest mniejszy. To ty skoro tego nie doswiadczylas to nie masz o tym pojecia. Ze stron internetowych mozna dowiedziec sie powierzchownie ale tak naprawde kazdy przypadek jest inny. Dlatego ja pisze jak bylo na moim przykladzie. Ja mam jednego torbiala a mozna je miec na dwoch ja mam niegrozny a mozna mec grozny ( bo moj jest gladki a sa tez porosniete włoskami i uprzedzam ze ja tlumacze swoim jezykiem a nie medycznym) to czy grozny zczy nie grozny zazlezy od tego jak wygladamy jesli mamy jasna lub normalna karnzcje i wlosy blond lub ciemny blond zazwyczaj torbiel niesy niegrozny natomiast gdy mamy ciemna karnacje ciemna oprawe oczu i bardzo ciemne wlosy z natury to torbiel zazwyczaj jest grozny ale rowniez do wyleczenia...Ale oczywiscie nawroty torbieli sa i ja sie z tym licze i nie mydle sobie oczu tak jak ty z nik..."do mimomomo" patrze na zycie realnie i gdybym nic na ten temat nie wiedziala to bym sie nie wypowiadala... wiec niewiedze moge zaucic tobie bo ja w przeciwienstwie do ciebie jestem dobrze poinformowana

Gość DO mimomomo
ja nie polemizuję z tym czy trzeba leczyć torbiele czy nie, bo to jest temat bezdyskusyjny - TRZEBA natomiast moja wypowiedź tyczyła się tej Twojej wypowiedzi: "Nadmienił ze dzieci z roznymi chorobami czy wadami nie rodza sie bez przyczyny, powod jest zawsze tylko kobiety decyduja sie na dziecko i nie wiedza czy sa do tego w pelni zdole" Ten lekarz opowiada bzdury albo Ty nie zrozumiałaś jego wypowiedzi, bo być może co innego miał na myśli. Dlatego proszę, nie opowiadaj głupot:O

Gość mimomomo
Kazdy lekarz Ci powie ze warto sie generalnie przebadac w momencie planowania dziecka. nie chcecie moich opini to nie tylko pozniej nie placzcie ze macie chore dzieci_ oczywiscie nie do wsz=ystkich ta uwaga tylko do tej co chciala by zebym napisala wszystko w superlatywach tylko ze trzeba rozwazac rozne mozliwosci dziecko to n ie zabawka wiec i my traktujmy nasze cialo z ktorega ma byc poczete nasze dziecko jako świątynie...

Gość DO mimomomo
masz, poczytaj chociażby tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Choroby_genetyczne czy widzisz tutaj jakieś przyczyny, na które człowiek uprzednio może mieć wpływ? to jest tylko wierzchołek góry lodowej samych zespołów genetycznych jest tak dużo, że nie sposób wszystkie je przytoczyć na raz, a co dopiero mówić o innych wadach jakie pojawiają się w okresie płodowym...

Gość DO mimomomo
ja próbuję Ci tylko uświadomić, że na fakt czy urodzisz zdrowe czy chore dziecko nie masz do końca wpływu i mówienie, że wystarczy się przebadać przed zajściem w ciążę nie daje ŻADNEJ GWARANCJI na urodzenie ZDROWEGO DZIECKA, a to próbujesz wszystkim wcisnąć, że WYSTARCZYŁO SIĘ PRZEBADAĆ:O proszę Cię:O masz dzieci?

Gość mimomomo
Ja wiem co mial na mysli lerzaz nie byla cie ze mna wiec sie nie wypowiadaj. Myslalam ze jak napisze okrojona wersje mojego pobytu u ginekologa to kazdy zrozumnie o co chodzi wiec specjalnie dla ciebie wytlumacze jak przebiegla rozmowa od mometu ktory zacytowalas stwierdzil ze dyieci chore rodza sie ale pryzcyzna jest zawsye itd....i powiedzial ze w moim przypatku gdy mam torbiela moglo by to zaszkodzic na plod ale nie koniecznie czasami w momencie zaplodnienia torbiel zanika a czasami nie i dalej sobie rosnie a juy wtedy nie mozna go leczyc bo jestes w ciazy... gdy nie zaniknie mze uciskac przeszkadzac bo wiadomo ze przez 9 miesiecy urosnie moze dosc do niedotlenienia....roynie bywa mam nadyieje ze zrozumialas o co chodzi

Gość DO mimomomo
to Ty przeczytaj co napisałaś, raz jeszcze albo zastanów się co piszesz zanim klikniesz ENTER z Twojej wypowiedzi jasno wynika, że można mieć wpływ na to czy dziecko urodzi się chore czy zdrowe, bo każdy problem zdrowotny u płodu jest powodowany tym, że przyszła matka nie przebadała się:O a przecież wystarczyło się przebadać by na przykład nie mieć dziecka z zespołem Turnera:O litości:O zejdź na ziemię i przestań wypisywać głupoty:O i upierać się przy swoim albo postaraj się jaśniej precyzować własne przemyślenia

Gość DO mimomomo
wejdź na stronę, do której link zamieściłam może Twój światopogląd na temat "chorych" dzieci nieco się poszerzy i nie będzie ograniczał się tylko do zespołu Downa, bo takie coś to pikuś w porównaniu z innymi choć mimo wszystko lepiej nie wiedzieć zwłaszcza przyszłym matkom, które właśnie planują macierzyństwo to o czym tam przeczytasz może spotkać KAŻDĄ potencjalnie zdrową i przebadana przez lekarza kobietę

Gość mimomomo
Nie chce sie y toba klucic i masz racje mozemy byc zdrowe i urodzic chore dziecko... Ale wiele powodow tego wznika z niedbalosci kobiet ale nie wszystkie ja w kazdej wzpowiedzi podkreslam ze kazdy przypadek jest inny. Jakbys napisala ze WYDAJE ci sie ze chce wszystkim cos wmowic bylo by poprawnie ale ty mi nazucasz ze ja wszzstkim wmawiam....nie jest tak zgadzam sie z toba w 100% ze pozytywne badania nie zawsye daja pewnosc ze urodzimy zdrowe dziecko...ale czasami pomagaja rozwiazac problem tak jak w moim przypatku torbiel moze mi zasykodzic ale nie musi jednak ja wole dmuchac na zimne

Gość DO mimomomo
Uwierz mi, że jest wręcz ODWROTNIE "chore" dzieci rodzą się najczęściej ze zdrowych matek wiem coś na ten temat, bo jest mi to temat bardzo bliski życzę Ci byś urodziła zdrowe dziecko i nigdy nie musiała zgłębiać się w temacie oczywiście należy się badać, ale niestety to czy będziemy mieć zdrowe czy chore dziecko, to LOTERIA smutne (dla tych, którzy wyciągną ten zły los w tej loterii), ale prawdziwe

Gość mimomomo
uwierz wiem co pisze. tak sie sklada ze pracuje z chorymi dziecmi..tzlko nie rozumniem po co piszesz o zespole dawna ja nic o nim nie wspomnialam... ja cipisze i tlumacze ze cos moze bzc przyczyna ale nie musi a tz nadal nie romumniesz i mi wpierasz... jak grochgem o sciane... gdzie tom takie tepe sie urodzilo.... i nie z mojej wzpowiedzi wynikalo ze badania wzstarcza tylko z wypowiedzi lekarza tylko zacytowalam jego slowa a ty odrazu na mnie swoje zdanie napisalam czasami brak badan MOZE byc przczyna ale NIE MUSI DOTARLO----------------------------------------------a dlatego tu napisalm bo jesli bym urodzila chore dziecko i by sie okazalo ze przey moja niedbalosc to bzm sobie tego wzbaczyc nie mogla a gdyby sie okazalo ze bez przyczyny lepiej bzm to przeyzla

Gość DO mimomomo
dziewczyno, nie bądź bezczelna! wejdź może na forum DLACZEGO i zapytaj tych wszystkich matek, które urodziły chore dzieci dlaczego tak "zaniedbały" sprawę:O bo przecież przez swoje niedbalstwo mają chore dzieci:O zrozum, ze przez niedbalstwo, to jest jedynie ułamek pomyśl zanim napiszesz, bo to naprawdę nie boli:O przykre, że nadal nie dociera do Ciebie:O czy teraz, jeśli wyleczysz ten torbiel, a i tak urodzisz chore dziecko, to będziesz mieć pretensje do kogo? do siebie czy do lekarza przecież Cię przebadał, a może do Pana Boga? trochę pokory kobieto:O

Gość mimomomo
juz nie bede ci tlumaczyc bo juz pisalam ze BADANIA NIE DAJA 100% GWARANCJI a do ciebie nie dociera....na jakis prochach chyba lecisz... czasami przyez brak badan czasami przez los chyba ja to rozumniem....ale ty nie rozumniesz ze ja to wiem i caly czas piszesz to samo... ja przepraszam jesli cie w jakis sposob urazilam to nie zawsze jest nasza wiana ale czasami mozna zapobiec badanie wiele nie koszkuje a moze wykryc przycyne ale nie musi podkreslam BADANIA TO NIE WSZYSTKO DUZO ZALEZY OD LOSU

Gość zwielkanadzieja
mimomo DO mimomo reasumując: planując dziecko warto iść się przebadać, żeby pewne czynniki wyeliminować, ale i tak nie ma się 100 % pewności, że urodzi się zdrowe dziecko w każdym razie nie widzę między wami możliwości dojścia do porozumienia

Gość DO mimomomo
z całym szacunkiem, ale ja Ciebie nie obrażałam (Ty mnie tak), a Twój ostatni wniosek wyszedł dopiero po mojej interwencji na ten temat na samym początku napisałaś, że gdyby kobiety badały się - nie byłoby chorych dzieci - tak rzekomo twierdził Twój lekarz i ja tylko do tego piłam życie bywa tak przewrotne i nie jest niestety sprawiedliwe tak na dobrą sprawę, gdy próbuję sobie w myślach odnaleźć choć jedną matkę, która z powodu zaniedbania (ze swojej strony, bo ze strony lekarza, to znam niestety sporo)) urodziła chore dziecko, to nie jestem w stanie przytoczyć żadnego przykładu natomiast przykłady matek, które zupełnie nie dbały o zdrowie nienarodzonego dziecka mogę przytaczać chociażby z własnego otoczenia np. jedna koleżanka zaszła w ciążę mając 29 lat i co się okazało nawet raz w życiu nie miała robionej cytologii:O problemy w ciąży były u niej i to przeróżne łącznie z tym, że urodziłaby przedwcześnie w 28 tc, bo szyjka jej się skracała z powodu nadżerki i infekcji nawracających i co? ma całkowicie zdrowe dziecko takich przykładów jest całe mnóstwo i pewnie sama gdybyś próbowała poszukać wśród znajomych osób, które faktycznie same coś zaniedbały i z tego właśnie powodu dziecko urodziło się chore, to nie znalazłabyś takich, a jeśli nawet, to byłyby to nieliczne przypadki natomiast torbiel na jajniku nie jest w stanie w żaden sposób wpłynąć na wady u płodu może mieć wpływ na ciążę, ale nie na ewentualne wady nie wiem co powiedział Twój lekarz, ale przyznam, że jestem ciekawa

Gość mimomomo
NO JA PISALAM CO POWIEDZIAL MOJ LEKARZ....NA TEMAT MOJEGO TORBIELA

Gość DO mimomomo
a co powiedział na temat wpływu torbieli na wady u płodu?

Gość mimomomo
No u mnie powiedzial ze albo moze zaniknac podczas zaplodnienia albo nie i w pewnym stopniu bedzie uciskac...a ty cos wiesz na ten temat? ja sama nie chciala bym juz czekac na wyleczenie tylko zajsc w ciaze

znowu nie przeczytałam wszytskich wypowiedzi, zaraz lecę do pracy, ja byłam powiem Ci że ciężko powiedzieć myślę że ok 6-7 tydzień ale ciąża zatrzymała się gdzieś na 4 dlatego lekarz też na początku nie potrafił określić, teraz już jest lepiej trzeba myśleć o staraniach, ja w tym cyklu też zaczełam starania, też mnie lekko kłuje ale nie nakręcam się bo to może być przypadek a Wy jak tam? testowała już któraś? dajcie znać jak się udało, pozdrawiam

Gość zwielkanadzieja
Fistacja - u mnie dzisiaj 23 dc to dużo za wcześnie na testowanie, ale niestety ja się nakręciłam, co za rozczarowanie jak przyjdzie @, dzisiaj spadła mi temp. i wychodzi na to, że niestety przyjdzie dziś lub jutro Tobie życzę powodzenia i trzymam kciuki

a który to Twój cykl starań? myśl pozytywnie może jednak się udało, daj znać koniecznie co by się nie okazało ale trzymam kciuki, u mnie też za wcześnie, ;) pozdrawiam

Gość zwielkanadzieja
Fistacja - już od prawie roku , tylko, że mój mąż bardzo często wyjeżdża i nie jest łatwo trafić w te dni. A może robi to specjalnie ;) A TY?

specjalnie? może za dużo myślisz o tym, ja pierwszym razem w pierwszym cyklu, wyliczyłam dni płodne z kalendarzyka w internecie, potem się tylko potwierdziło ze śluzem, żadnych temperatur, testów owulacyjnych, potem 3 miesiące przerwy i teraz w tym cyklu ale w tym już nie tak dokładnie ja za pierwszym razem, myślę że niedługo i TY może i w tym cyklu zobaczysz pozytywny wynik testu, życzę CI tego z całego serca ;)

Gość gość
Od jakiegoś czasu boli mnie lewy jajnik miałam robione USG i cytologię cały czas bym spała i bolą mnie piersi mam dwoje dzieci wcześniej tak nie miałam w ciąży ale czy to mogą być objawy ciąży też moja karta zginęła ale już się znalazła po niedzieli Idę do lekarza ciekawa jestem co mi powie