Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pierwszy raz chce zrobic

proszę o przepis na pyszne gołąbki w sosie pomidorowym

Polecane posty

Gość pierwszy raz chce zrobic

Nigdy nie robiłam gołąbków więc bardzo Was proszę o sprawdzony przepis i wytłumaczony krok po kroku bo nigdy nie robiłam i jak je zawijać? z góry dziękuję

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Teraz akurat jest sezon na młoda kapustę, więc rób koniecznie z takiej:) Krok po kroku: Nastaw ryż. Weź główkę kapusty, oberwij zewnętrzne liście i włóż kapustę o dużego garnka z gotująca się wodą. Po paru minutach (wystarczą 2-3) wyjmij kapustę i polej w zlewie zimną wodą. teraz możesz bez problemu zdjąc liscie. Jak któryś ma grube żyły, to odetnij nożykiem uważając, żeby nie uszkodzić liścia. Farsz robię z ryżu i mielonego mięsa indyka. Do tego daję podsmazoną cebulkę, sól, pieprz i paprykę w proszku. Do tego dodaj jedno jajko i wymieszaj. Następnie bierz łyżkę farszu, kładź na liściu kapusty i zawijaj gołąbki. Trzeba najpierw zawinąc boczne liście, a potem zwinąc rulonik. Następnie garnek lub brytfankę wykładasz liściami kapusty (mogą być te zewnętrzne. oberwane na początku) i układasz ściśle gołąbki. Zalewasz dwiema szklankami wody z solą i pieprzem i zakrywaz liścmi. Następnie albo dusisz, albo zapiekasz w piekarniku (ja zapiekam). Na koniec trzeba odlać wodę do osobnego garnka, dodać przecier pomidorowy, doprawić, ew. zagęścić:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pierwszy raz chce zrobic
dziekuje za odpowiedzi ;) zrobiłam i wyszły pyszne! Miałam trudność z odrywaniem liści kapusty ale dałam radę i dusiłam je 30 minut a później przełożyłam do brytfanki i zapiekłam aż się zrumieniły. Wyszły naprawdę świetne ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pierwszy raz chce zrobic
i zrobiłam właśnie z młodej kapusty, te twarde części rozbijałam delikatnie tuczkiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja zawsze ,przed wlozeniem kapusty do gotujacej sie wody robie pare nciec dookola glabu,wtedy liscie lepiej odchodza,staram sie tez stosowac kapuste Wloska,szybciej sie gotuje i jest delikatniejsza:) smacznego.x

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a jak bys chciala malej odmiany, to proponuje zamiast ryzu kasze jaglana, jako mieso sama wolowine i przyprawic duza iloscia majeranku. jakbys miala dostep do swiezego majeranku, to juz w ogole super. takie golabki zapiekam w naczyniu zaroodpornym, na lisciach kapusy, podlewajac lekko smietana lub wywarem z grzybami. najlepiej zapiekac pod przykryciem. na koncu mozna odkryc i polozyc na kazdego golebia plaster zoltego sera i poddtopic :) ale z sosem pomidorowym oczwiscie tez moga byc :) jakbys chciala odmiany w sosie pomidorowym, to ja np. robie go tak: podsmazam cebule z czosnkiem, dodaje puszke pomidorow, podgotowuje do lekkiego zageszczenia i dodaje pare lyzek gestej kwasnej smietany :) plus oczywiscie sol i pieprz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×