Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MyslicielkaZamyslona

Ile wczesniej...?

Polecane posty

Gość MyslicielkaZamyslona

Dziewczyny ile wczesniej zalatwialyscie... Kosmetyczke? Fryzjerke? Zalatwienia u ksiedza? Ile wczesniej oddawalyscie suknie do czyszczenia? ( O ile oddawalyscie) Ile wczesniej trzeba zamowic bukiet w kwiaciatni i butonierke dla Pana mlodego? Ile wczesniej kupywalyscie alkohol oraz obraczki...? Kiedy kupywac prezent dla rodzicow...? Pytam z czystej ciekawoscie , i "rozpoznania" - sama mam to jeszcze przed soba...

Gość beata112
może nie u mnie ale u mojego brata to było tak,jak zarezerwowali salę weselną to zaraz zaklepali termin w kościele,jakieś 14 miesięcy przed datą ślubu,alkohol to zaczęli kupować jakoś 8 miesięcy przed ślubem jak trafili na jakąś promocję,mieli różne alkohole,wina czerwone,białe ,likiery ,martini no i czystą wyborową,suknię bratowa brała z wyporzyczalni i odebrała na tydzień przed weselem ,więc tam była przygotowana,kwiaciarnia była zamawiana 2 miesiące wcześniej,obrączki zamowili ok 5 miesięcy wcześniej.5 tyg,wcześniej zaczęli kupować rzeczy potrzebne na salę,typu kwiatki,świeczki,serwetki ale to kupili za jednym razem na giełdzie,na mięso,owoce ,warzywa,napoje,mąka,cukier i coś tam jeszcze,złożyli zamówienie w auchanie i przywieźli im od razu na salę gdzie czekały kucharki,drobne pierdułki typu spożywcze kupili ok 2 tyg przed weselem,w piątek wieczorem przywiezione zostały swieże ryby,co do prezentu dla rodziców to oni zafundowali 3 dni w górach,rodzice i tak nie byli za bardzo zadowoleni ze wydali niepotrzebnie pieniądze,stwierdzili że słowo dziękuję by wystarczyło

Gość beata112
a co do ozdobienia kościoła to trochę się pospieszyli z kwiaciarnią ,bo jak zobaczyli fajne ozdóbki na giełdzie to stwierdzili że mogli sami kościół przystroić i to by kosztowało o wiele mniej a potem by jakaś sąsiadka posprzątała kościół,więc co do ozdobienia kościoła to się zastanów czy możesz zrobić to sama albo ktoś z rodziny

Gość pinglea
kosmetyczka - 2 mies. (2 tygodnie przed ślubem miałam jeszcze oczyszczanie, jakieś maseczki i makijaż próbny) fryzjer - pół roku wcześniej, ale to tylko dlatego, że to była znajoma fryzjerka i dużo wcześniej wiedziała że będę miała ślub, poza tym musiałam wybadać jej plany wakacyjne ksiądz - termin ślubu rok wcześniej, nauki 3 mies wcześniej, poradnia zaraz po naukach, pozostałe formalności jak już mieliśmy komplet dokumentów bukiet - tydzień przed ślubem alkohol załatwiała restauracja obrączki - miesiąc przed, ale polecam jednak załatwić to trochę wcześniej - my robiliśmy z własnego złota i dostaliśmy je trochę na styk prezent dla rodziców - 3 dni przed ślubem :D

- rezerwacja terminu ślubu w kościele - maj 2010, - rezerwacja sali weselnej - maj 2010, - rezerwacja zespołu - maj 2010, - nauki przedmałżeńskie - sierpień/wrzesień 2010, - obrączki - grudzień 2010 (straszono nas podwyżkami złota od nowego roku, więc kupiliśmy wcześniej), - fotografowie - pierwsze kontakty z fotografami od czerwca 2010, ale z wybranym fotografem podpisaliśmy umowę w styczniu 2011, - alkohole - marzec 2011 (wypatrzyliśmy promocję w Sellgrossie), - suknia ślubna - zamówiłam w salonie pod koniec marca, ale to był szczęśliwy przypadek, bo na suknię z salonu czeka się teraz nawet pół roku, więc trzeba o tym pomyśleć wcześniej!, - dokumenty z USC oraz spisanie protokołu przedmałżeńskiego - koniec marca 2011 (dokładnie na 3 miesiące przed ślubem!), - fryzjer i kosmetyczka - pod koniec marca zaklepałam terminy (próbna i właściwa), ale w dużych miastach trzeba chyba wcześniej, - frak - kwiecień 2011, - dekoratorka do sali weselnej - kwiecień 2011, - ustalenie menu w restauracji oraz ustalenie przebiegu zabaw weselnych z zespołem - 1-2 tygodnie przed ślubem. Ślub mamy 25 czerwca, więc lada dzień. Jeśli ktoś planuje duże, dwudniowe wesele, to wszystko musi załatwiać wcześniej - my mamy krótkie przyjęcie dla ok. 60-65 osób, więc nie zależało nam na największej sali czy najpopularniejszym zespole. Oczywiście w międzyczasie załatwialiśmy różne drobne sprawy jak: buty, koszula, spinki do mankietów, podziękowania dla rodziców, zawieszki na alkohol etc.