Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość koalka128

Antybiotyk i antykoncepcja

Polecane posty

Gość koalka128

Witam, mam 20 lat i od listopada zażywam (bardzo regularnie) środek Naraya. Ostatni blister zużyłam w dniach 11-31.05. ok. 23 przeziębiłam się i stosowałam leki objawowe.Nie pomogły mi jednak, więc udałam się do lekarza, który stwierdził zapalenie płuc. i tak od 31.05 do 5.06 stosowałam antybiotyk (ostatni dzień musiałam ominąć, gdyż wystąpiła reakcja alergiczna). Dziś, 8.06 mam zacząć kolejny blister. Czy mimo tego, że antybiotyk był brany w przerwie między tabletkami (pomijając ostatni dzień), antykoncepcja została zachwiana? Jeśli dziś wezmę tabletkę z nowego blistra, to ile musi upłynąć, by została przywrócona do stanu normalnej skuteczności?

Gość 1000lala2000
Antybiotyk może sporo namieszać, radzę uważać conajmniej przez tydzień. Nie wiem jaki antybiotyk brałaś, ale są takie, które pozostają w organizmie np ok tygodnia. 2 połowa opakowania powinna już być ok

Gość natuska85
Antybiotyk na zapalenie płuc więc pewnie silny. Myślę, że ze 2 tygodnie powinnaś zabezpieczać się dodatkowo.

Gość koalka128
Na początku dziękuję za szybką odpowiedź :) pomyliłam się nieco: nie zapalenie płuc, tylko oskrzeli. Antybiotyk: Taromentin (coś jak Augmentin). Czyli z tego, co mówicie.. muszę zachować co najmniej półtora tygodnia dodatkowej ochrony, tak...?

Gość koalka128
jeszcze takie pytanie odnośnie tego, co wcześniej napisałam.. czy to, że antybiotyk był brany podczas przerwy ma większy wpływ? I teraz czy ten tydzień zwiększonej ochrony liczyć od dnia skończenia antybiotyku, czy rozpoczęcia nowego blistra?