Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama z porblllememmm

Syn dostaje przenty od ojca, córka zazdrosna... pomocy.

Polecane posty

Gość mama z porblllememmm

Mam dwoje dzieci, syna (12 lat) z byłym i córkę (8 lat) z obecnym mężem. W skrócie sytuacja wygląda tak, że ojciec mojego syna jest osobą bardzo bogatą, my jesteśmy może nieco powyżej średniej krajowej. Syn ma z nim dobry kontakt, często się widują. Problem polega na tym, że syn często dostaje od swojego ojca dość drogie prezenty, o które z kolei moja córka jest zazdrosna. Nie stać mnie, żeby jej też kupować takie gadżety (a poza tym uważam, że to zbędne i niepotrzebne mieć laptopa w wieku 8 lat, synowi sama też bym nie kupiła ;/) Ona strasznie emocjonalnie reaguje, krzyczy że też chce takie przedmioty. Nie wiem, co mam z tym zrobić. Brat ma, ona nie, 8latce ciężko zrozumieć tą sytuację. Jak powinnam traktować dzieci? Poradźcie mi. Jeśli będę traktowala tak samo, każde dostanie tyle samo to zawsze syn będzie miał więcej. Czy może rekompensować małej i kupować jej więcej? To mi się wydaje też niesprawiedliwe... Może ktoś jest/był w podobnej sytyuacji i wypowie się. Kocham bardzo oboje moich dzieci i nie chcę skrzywidzić żadnego z nich. :(

Gość konwalijkaaaaxxxx
Jak dla mnie powinnaś wytłumaczyć córce całą sytuację, tak samo synowi i po prostu pogodzić to. Syn jako brat powinien umieć dzielić się z nią swoimi prezentami, tak żeby było po równo, mimo, że prezenty sa syna.

Gość pogadaj z bylym
Ja uważam, że powinnaś porozmawiać z byłym mężem. Nie mów, że córka jest zazdrosna tylko porozmawiaj z nim o tym, że uważasz, że taki czy inny prezent jest niestosowny do wieku. Jak już niech to będzie prezent z jakiej szczególnej okazji, a nie ot tak sobie.

Gość poza tym kilka dni
no ale dlaczego ojciec ma sie wstrzymac od dawaniu przentow dziecku?!?!?!?!? chyba cie pojebnalo- to do tej powyzej.

Gość pogadaj z bylym
Dlatego, że dziecko nie powinno mieć wszystkiego czego zapragnie.

Gość siri
Witam, na pewno dziecko nie powinno dostawać wszystkiego czego zapragnie...Nawet jeśli rodzica stać...Problem masz bardzo trudny i warto by było nad tym popracować na terapii rodzinnej z obojgiem dzieci....myślę ,że ojciec nie zgodzi się na branie udziału w tych rozmowach więc spróbuj sama tymczasem porozmawiać z fachowcem...Na pewno z wiekiem problemy będą narastać jeśli teraz nie zareagujesz prawidłowo...