Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość no nieźle

pracodawca niewyrejestrował mnie i mnie wyrzucono z urzedu Pomocy

Polecane posty

Gość no nieźle

Witajcie mam problem.Otóż pracodawca miał powiadomic urząd pracy o zatrudnieniu mnie.Gdy spytałam czy ja mam powiadamiac urząd ,odpowiedziano mi ze juz powiadomili. Termin stawienia w urzedzie miałam na środek maja,a pracuje od środka kwietnia.Dzis dostałam pismo z urzedu pracy że...mnie wyrzucili na 3 miesiące za niestawiennictwo w terminie! Czy ja mam dobrze rozumieć że pracodawca mnie nie wyrejestrował? Czyta łam że to jest obowiazek że pracodawca musi powiadomic urzad bo będzie miał duyże kary. Teraz boje się ze zus był przez ten miesiąc płacony dwa razy-przez urząd i pracodawce(o ile płacił składki ale umowa jest wiec myśle że tak) boje sie ze i mi się oberwie..Pomocy

Gość mi się udało.
z tego co wiem, to Twój obowiązek powiadomić PUP o podjęciu pracy.

Gość no nieźle
No też ,ale pracodawcy obowiązek.Najgorsze że zaufałam jak mi odpowiedzieli ze juz mnie wyrejestrowali..i nie sprawdziłam tego .Teraz boje sie jak z tego wybrnąć .Konkretnie o podwójną składke chodzi z UP i od pracodawcy.

Gość mi się udało.
no ale z tego co wiem, musisz złożyć swój podpis o wyrejestrowaniu, bo podjęłaś pracę, więc to tylko i wyłącznie Twoja broszka.

Gość kakakakakakak
ja sama zawiadamiałam urząd o podjęciu pracy. najpierw telefonicznie, potem szłam z umową.

Gość no nieźle
no nie dokońca tylko i wyłacznie bo czytałam przepis że jak pracodawca nie wyrejestruje ,co za tym idzie nie wyśle papierów o wyrejestr. z załaczona umową(a wniej i mój podpis) to płaci kare.Ale mniejsza z tym jak teraz z tego wybrnąc by i mnie sie nie oberwało?

nie przejmuj się - idź do urzędu i wyjaśnij sprawę. spokojnie, tam też pracują ludzie :)

Gość kakakakakakak
dokładnie zgadzam się z poprzedniczką

Gość mi się udało.
nic sie nie stanie. ja byłam w takiej samej sytuacji i wiem, że to ja zawiniłam. wywalili mnie z urzędu sami, ale poniosłam żadnych konsekwencji, spokojnie ;)

Gość mi się udało.
nie poniosłam***

Gość anetutu
chyba sie przepisy zmieniły i od 2009 r.tylko bezrobotny ma obowiązek powiadomić urząd pracy o podjęcu zatrudnienia