Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pingwinnn

zajść w ciążę na L4?

Polecane posty

Gość pingwinnn

moja koleżanka ma taką sytuację, wie ze pracodawca szykuje dla kilku osob wypowiedzenia, w tym dla niej, wiec od razu poszła na L4 i się zastanawia czy gdyby zaszla teraz w ciążę to czy umowa by się przedłużyła... pytała mnie o zdanie, ale ja jej powiedziałam ze chyba nie podjełabym takiego ryzyka, zresztą nie wiem jak to jest formalnie? moze któraś coś wie nt temat? wypowiedzenia jeszcze nie dostała, zatem nic nie podpisywała...

Gość Poniedziałkowa N
No to ja się zupełnie nie dziwię dlaczego pracodawca chce ją zwolnić.

Gość no i co ci mamy poradzić?
a w tej chwili to jaką ona ma tą umowę? Na czas określony czy na czas nieokreślony. Pytam bo piszesz o przedłużeniu umowy.

Gość pingwinnn
ma umowę na czas określony na okres 1 roku, ale pracuje z tego co kojarze u niego 4 rok - i nie rozumiem tekstów ze się nie dziwicie ze chcą ją zwolnić... nigdy nie była na zwolnieniu chorobowym, mimo ze ma dziecko, zawsze tak kobinowała zeby załatwić jakąs opiekę dla dziecka - nawet ja jej zostawałam z małą... po za tym pracodawca i tak ją wycyckał , bo wczesniej miała umowe na czas nieokreslony, ale pracodawca zaproponował jej przejscie do firmy swojej żony ( na papierze) mowiac ze swoją likwiduje... a wiecie co się z tym wiaze - jakby się nie zgodziła to stracilaby prace, ale przynajmniej wypłaciłby odprawe, a tak dupa.... popracowała pol roku na ta nową umowe i teraz wie ze on szykuje wypowiedzenia.. w sumie wszyscy (znajomi) czulismy, ze może o to mu wlasnie chodzić, no ale chciała miec prace... i teraz żałuje ze zwlekała z nastepną ciazą...

Gość no i co ci mamy poradzić?
a do kiedy ma obecną umowę?

Gość Poniedziałkowa N
Tu nie ma co się dziwić mojej wypowiedzi. Kobieta zamiast wziąć się do robotu i pokazać że cos jest warta to uciekła na lewe zwolnienie.I planuje zajście w ciążę aby jej nie zwolnili. Dla mnie żenada.

Gość pingwinnn
z tego co sie orientuje to ma umowe od poczatku biezacego roku. do konca roku ... wydaje mi sie ze ten pracodawca jest wobec niej jednak nieuczciwy...

Gość a więc sprawa wyglada tak
w przypadku umów na czas określony ochrona przysługuje jej wtedy gdy dzień rozwiązania umowy przypadałby po upływie 3 miesiąca ciąży. Wówczas umowa zostaje przedłużona do dnia porodu a nasępnie ulega rozwiązaniu. Zasiłek macierzyński wypłaci jak zawsze ZUS. No i to byłoby na tyle.

Gość LunaLunaLuna
a skad ty sie tak dobrze orientujesz w tych umowach kolezanki,co? moze napisz ze chodzi o ciebie,po cholere ta sciema:/

Gość dfhkjl;
kobieto, po co mącisz z tą koleżanką? przecież jak napiszesz po ludzku, że chodzi o Ciebie to nikt cię palcami nie wytknie. to anonimowe forum.

Gość pingwinnn
mogłabym, ale ja dzieci już nie planuje ;) chcialam pomoc kolezance i tyle...

Gość pingwinnn
ja kiedyś z nią pracowałam w tej firmie, dlatego się orientuje co to za ludzie (pracodawcy) , ale na szczescie ja sie nie zgodziłam przejsc do firmy jego zony i musiał odprawę zapłacic ;)teraz mam lepszą robotę i już ;)

Gość pingwinnn
rozwiazanie umowy przypadałoby po uplywie 3 mca ciazy, ale czy nie ma na to wplywu fakt, że prawdopodobnie w przyszłytm tyg dostanie wypowiedzenie, a moze juz jest nawet wystawione...?? dla lepszego obrazu pracodawcy dodam, ze w rozmowie z nia tydzien temu on ja zapewniał ze popracuje u niego, ze jej pozycja nie jest zagrozona itd, a kilka dni pozniej juz wiedziała od osób trzecich, ze on ja zwolni... to moja przyjaciolka wiec jestem na bierzaco ;) tak jak mowiłam ja bym sie nie zdecydowała, ale ona planowała drugie i zwlekała...

Gość LunaLunaLuna
tema z dupy i tyle...co ty myslisz ze w ciaze zachodzi sie ot tak??? jak dostanie w przyszłym tygodniu wypowiedzenie to niewiele z ta "ciaza"zwojuje....o ile w ogole w nia zajdzie....

Gość no nie moge hahah
pingwinn,idiotko napisz po prostu,ze chodzi o ciebie:D:D:D ja pierdole,wymyslasz jakies historyjki

Gość pingwinnn
no rzeczywiście pełna kultura tutaj... nie rusza mnie to...

Gość pingwinnn
Luna ja nie wiem czy ona by zaszla w ciąże czy nie - to zupelnie inna sprawa... fakt ze sie zastanawia czy bedzie chroniona... i tyle...

Gość pingwinnn
a tym, ktore pisały ze powinna isc do roboty a nie kombinować - tpodam kolejny przykład ( i co pewnie też bede pisac o sobie co?) otoz znam dwa przypadki ze laski nie przepracowały ani dnia a mają macierzynski i co? jedna gwiazda zatrudniła się w maju - podpisala od razu umowe - a prace miała zaczac we wrzesniu i bomba bo w lipcu dowiedziala sie ze jest w 5tym mcu ciązy!!! we wrzesniu od razu na L4, potem macierzynski itd.. nastepna gwiazda nie pracowała od okolo roku, zaszła w ciaze (no bo to niezła wymowka zeby odwlec pojscie do pracy nie?) i nie przepracowawszy dnia, tez bedzie miala macierzynski, bo ktoś jej po znajomosci załatwił zatrudnienie - do pracy nie pojdzie ale po 2 mcach na L4 itd... nie pisze dla jasności o sobie... i czy takie zachowanie jest lepsze od mojej przyjaciolki ktora rozwaza zajscie w ciaze na L4? pracowała uczciwie, a nie kombinowała jak tamte...

Gość LunaLunaLuna
powtorze,temat bezsensu laska dostanie np.w poniedzialek wypowiedzenie, podejrzewam ze ma 2-tygodniowy okres wypowiedzenia..zajdzie w ciaze dajmy na to w lipcu..I CZEGO OCZEKUJE, ?? ZE BEDZIE CHRONIONA??? litosci....to juz lepiej nich siedzi na tym L4 jak długo sie da, w jego trakcie zajdzie w ciaze i wtedy kombinuje..... tyle mojego zdania, pracuje w kadrach i wiem jak niektore babypotrafia odstawiac szopki zeby ich nie zwolnic....

Gość pingwinnn
no wlasnie o to chodzi, ze ona chce na tym L4 troche pobyc... wtedy chyba wypowiedzenie nie ma mocy...

Gość lolalin
upup

Gość 121333333
umowa się jej przedłuży tylko do porodu wiec nie wiem czy to jej starczy?

Gość lolalin
pewnie chodzi o to ze potem po macierzynskim pojdzie do nowej pracy i już nie bedzie myslała o drugim dziecku, bo już bedzie miała ;) i nie zajdzie w ciaze u nowego pracodawcy bo to tez kiepsko wygląda nie/

Gość lin linnnn
upup