Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kmjljlk

Dlaczego sklepy jutro sa nieczynne???

Polecane posty

Gość kmjljlk

j/w

Gość milki neste
bo sa zielone swiatki czy cos takiego ;p

Gość milki neste
Zielone Świątki (Zielone Święta) - to święto wywodzące się z pogańskich obyczajów przywitania wiosny. Obecnie Zielone Świątki łączone są z chrześcijańskim świętem Zesłania Ducha Świętego. Jest to święto ruchome obchodzone 50 dni po Zmartwychwstaniu Jezusa. W 2011 roku przypada 12 czerwca (W 2008 święto to wypadało 11 maja, w 2009 - 31 maja, w 2010 - 23 maja ). Od 2007 roku Zielone Świątki są dniem, w którym obowiązuje zakaz handlu) Historia, Obrzędy i Tradycje Zielone Światki w tradycji ludowej związane były od czasów przedchrzcześcijańskich z powitaniem i kultem rodzącej się do życia przyrody. Trudno jest stwierdzić kiedy dokładnie były obchodzone. Jedno jest pewne - były to święta związane ze zmianami zachodzącymi w naturze, wiosennymi porządkami, zakończeniem zimy, przygotowaniem się do prac polowych. W ten dzień królowało sprzątanie chat i obejść, bielono i przystrajano domy, wypalano trawy, izby, zagrody okadzano i przyozdabiano tatarakiem i kwiatami. Zwierzęta gospodarskie kropiono wodą i biczowano rózgami ze świeżych gałązek aby "pobudzić je do życia". Po gospodarskich obowiązkach przychodził czas na zabawy. Organizowano je w domach i zagrodach ale też na polach przy ogniskach, muzyce i tańcach. W IIw n.e, Zielone Świątki zostały, zgodnie z polityką Kościoła wykorzeniania świąt, tradycji i obrzędów pogańskich, połączone z chrześcijańskim świętem Zesłania Ducha Świętego uznawanym za dzień powstania Kościoła.

Gość rgoirjtgobjoeijbgoir
Zielone czy niezielone ale każdy ma prawo do niedzielnego odpoczynku a nie zapierdzielać na kasie w piękny niedzielny dzień. Trochę szacunku dla innych.

Jest święto niech sobie będzie.Pytanie brzmi czy wasze życie jest uzależnione od otwartego sklepu w święto? Mam wrażenie, że gdyby te sklepy były otwarte to większość z was zakupów by nie robiła ale poszczekać trzeba

My żeśmy tym innym pracy nie wybierali :) Lekarze, policjanci i obsługa hoteli albo lotniska tez mają prawo do niedzielnego odpoczynku?

Gość jestem w oriflame
pierwsze słyszę o jakichś zielonych świątkach:O

Juzek pewnie bym nie robił ale zawsze mialbym komfort że mogę zrobić jak mi piwka zabraknie

Gość jestem w oriflame
albo pracownicy służby zdrowia...niech pozamykają szpitale, przecież to zielone swiątki :classic_cool:

Pracuję w sklepie i wiem, że ludzie to matoły sklepowe. Piękna niedziela a oni całymi rodzinami po kilka godzin łażą między półkami z makaronem. Są tak zaaferowani, że własne dzieci gubią. A kiedy sklep się zamyka to trudno ich z niego wyprosić bo mają gdzieś, że pracownicy chcą iść do domu. A jutro na bank będą stali przed sklepami i się dziwili. Nawet w Boże Narodzenie stali. Kraj dziwnych osobników

nie wiem czy zauważyliście taką regułę, że dzień przed jakimś świętem, kiedy wszystkie sklepy będą zamknięte, ludzie robią takie zakupy, że szok. Jakby koniec świata miał nastąpić:p

Porównanie szpitala czy straży pożarnej do hipermarketu to jakieś nieporozumienie chyba. Ludzie łażą po tym sklepie bo nie potrafią inaczej spędzać czasu z rodziną. W sumie ich sprawa

Gość kmjljlk
I co aaaa, ulzylo ci??? Problem polega na tym, ze to ty obslugujesz tych "matolow kasowych" i musisz byc mila dla kazdego zula zucajacego ci kase na lade:D

Gość lewydoprawego
i jak moi mili, zaskoczeni mocno? (chodzi o pierwsząkurtynke)

Gość orkaladowa
dokładnie o to chodzi

Nie pracuję na kasie. Moja praca nie ma nic wspólnego z obsługą klientów. I nie napisałam, że klienci to matoły. Po prostu widzę, że wielu ludzi nie chce czy też raczej nie potrafi inaczej spędzać czasu z rodziną niż krążąc między półkami z wodą mineralną. A do pań i panów na kasie trzeba mieć szacunek jak do każdego innego. Wykonują ciężką pracę. Osoby "rzucające kasę na taśmę z łaski" pokazują jakimi są ludźmi

Nie lubię robic duzych zakupów wole CODZIENNIE przyść po to co mi jest aktualnie potrzebne. Nie lubię tez zachowywać się w sklepie jak bym był w muzeim i nie zwiedzam sklepu półka po półce. Dla mnie zakupy to koniecznośc i staram sie załatwic to możliwie sprawnie. Ale nie rozumiem dlaczego pracownicy sklepów robią z siebie świete krowy podczas gdy rzesze ludzi pracują w świeta.

Jakie święte krowy? Jest ustawowy zakaz handlu. Nie znaczy to, że w sklepach nikt nie pracuje w święta. Po prostu sklep musi być zamknięty. Naprawdę zamknięty przez jeden dzień sklep to aż taki ważny problem dla społeczeństwa?

to mi sie podoba:d Autobus. Siedzi sobie starsza pani i patrzy, a tam młody chłopak ziewa szeroko otwierając buzię. Ona na to: - Dziękuję! Koleś: - Za co? - Za to, że Pan mnie nie połknął! - Małp nie jadam!! - Dziwne wydawało mi się, że świnie wszystko jedzą!