Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość helaM

dom-stary czy nowy?

Polecane posty

Gość helaM

Proszę, doradźcie mi. mam możliwość kupienia starego domu, ale po kapitalnym remoncie za 450 000. wiem, ze w tej cenie można postawić nowy dom, ale ten ma wszystko, co chciałam, nawet kominek, zabudowaną kuchnię itp. czy istnieje jakieś ryzyko przy kupnie starego domu? czy ta cena jest opłacalna? dom znajduje się w małym mieście, blisko do szkoły, przedszkola i mojej pracy. jeśli chodzi o budowę nowego, to ani ja, ani mąż nie mamy do tego głowy i się na tym mało znamy, poza tym mamy dwójkę małych dzieci i mało czasu na dopilnowanie całej budowy. proszę, powiedzcie co byście zrobili na moim miejscu. z góry dziękuję.

Gość Jeżeli Ci się podoba
ten dom to kupuj i się nie zastanawiaj. Budować będziecie z rok albo i dłużej pewnie, a ten już jest gotowy. Na dodatek jak piszesz- po kapitalnym remoncie i wszystko ci się podoba. Nie zastanawiałabym się nawet.

Gość po co rok budować
przez ten czas bedziecie remontowac stary domek

Gość Danillo
zadam pytanie pomocnicze, jak stary jest ten dom, czy z czerwonej cegly, czy ocieplony ?

Gość Jeżeli Ci się podoba
nie będą remontować bo dom jest po remoncie. Super sprawa i okazja. Ja bym brała. :D

Gość Danillo
oczywiście, że są okazje tylko jak wejdziesz do środka domu nawet po kapitalnym remoncie, z nowymi oknami i nowym dachem to może się okazać, że za pół godziny zwiejesz , ponieważ grzyb na ścianach spotkał się z pleśnią

Gość po co rok budować
przed kupnem lepiej wydaj troche kasy na rzeczoznawcę budowlanego bo potem bedzie płacz : że nie ma izolacji ,że dach do wymiany , że nie ma fundamentów itp.

Gość po co rok budować
ja osobiście bym budował nawet jesli by miało długo trwac

Gość helaM
dom ma nowy dach (gwarancja na 20 lat), jest ocieplony. dom zbudowany z cegły. grube mury. ani śladu pleśni czy grzyba.

Gość Danillo
stare - to jest dobre wino a stary dom to ma lub może mieć tysiąc mankamentów, pamiętam jak opowiadała Agata Młynarska , kupiła dom wiele lat temu w krajobrazie cudownym , na zewnątrz cud i miód i orzeszki a finał był taki, że musiała rozbrać ten dom aż do fundamentów a serial Złotopolscy pamiętacie i ten dworek, kupiła pewna znana dziennikarka TVP razem z mężem , dom zburzyli ale na tym samym miejscu powstał nowy dworek zbudowany nową technologią

Gość Danillo
podstawowa sprawa przy starych domach to oszczędności w izolacjach poziomych i pionowych w części podziemnej , nawet dom bez części podpiwniczonej musi mieć fundamenty na głębokości poniżej strefy przemarzania i najważniejsza sprawa to bardzo dobra izolacja pozioma, zakładam że 100 lat temu nie było dobrych izolacji poziomych , Krzyżacy sobie potrafili poradzić za pomocą pustki powietrznej i nawiewy ciepłego powietrza pod fundamentami ale Krzyżaków było na to stać

Gość Danillo
więc okazja za 450 tys. PLN za dom to może się okazać, że zapłacone i do sracza wrzucone :)

Gość Danillo
może i pieprzę głupoty ale wiele razy się spotkałem z reakcją kobiet w stylu - piękny dom i dobra cena i kobieta wchodzi do domu i ogląda mówiąc na głos, że tu będzie salon i już salon urządza a tu będzie garderoba a tu w kuchni będzie zmywarka a tam będzie ogromne lustro, które prawdę powie :) tak jest skonstuowana kobieta, że na dom patrzy jak na szmatkę w ciucholandzie i już przymierza i w lustrze się ogląda a w tygodniu mam kilka telefonów z prośbą , weź chłopie te swoje mierniki i sprawdź ten albo inny dom wystawiony do sprzedania , już widziałem setki a może tysiące domów i były okazje niesamowite ale co z tego jak 40 lat temu w tym albo innym domu na parterze były hodowane świniaki albo kury , smrodu amoniaku tak łatwo się nie pozbędziesz a smród metanu wisi w powietrzu , jako okazja :)

Gość kalenda
Trudno powiedzieć - jeden i drugi to masa pracy. Ze swojej strony polecam po prostu stawianie na porządne rozwiązania - obojętnie czy dom będzie stary, czy też nowy. Wstawiając kręte schody, np. - http://www.schodyprudlik.pl/site/galeria można całkowicie odmienić pomieszczenie ;-)

Nawet, jeśli uważasz,że dom jest ok, zatrudnij rzeczoznawcę.To nie jest duzy wydatek w stosunku do kosztów całego domu. A ty będziesz spokojniejsza. Sama piszesz,że nie masz głowy do budowy od podstaw, więc zakup gotowego domu nie jest taki zły.Jak nie dopilnujesz fachowców, bo nie masz czasu, albo się nie znasz, też mogą odstawić fuszerkę przy budowie nowego domu.