Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Jaśminek

Miałam umowę na zastępstwo,czy należy mi się odprawa?

Polecane posty

Pracowałam w sklepie przez 4 lata za Panią która była w ciąży.Właśnie dziś skończył się jej urlop wychowawczy i ja zostałam zwolniona.Czy należy mi się odprawa i bezrobocie?Była to moja pierwsza praca.

nie należy ci sie odprawa umowa wygasła wraz z powrotem osoby, która zastępowalaś nie z winy pracodawcy

Gość umowa na zastepstwo
jest rodzajem umowy terminowej więc nie zostałas zweolniona tylko umowa dobiegła konca, nie nalezy ci sie zadne odprawa zapewne w umowie był zapis, ze twoja umowa konczy sie wraz z powrotem osoby zastępowanej

Gość odpowiem też .......
zasiłek dla bezrobotnych Ci się powinien należeć skoro przepracowałaś 4 lata co do odprawy to pracodawca musi wypłacić jeśli zatrudnia co najmniej 20 pracowników w przypadku jak mniej to nie

Gość umowa na zastepstwo
ale to była umowa na zastępstwo a wtedy nie ma odprawy nawet jakby ona była w ciazy to by jej sie ta umowa nie przedłuzała do dnia porodu

Gość umowa na zastepstwo
dolicz do tego 3 lata na wychowawczym

Nie była 4 lata w ciąży.Po prostu w skrócie napisałam bo to wiadome że najpierw była w ciąży potem poszła na macierzyński a potem na wychowawczy.Trzeba trochę myśleć czasami a za sensowne odpowiedzi bardzo dziękuję>Zastanawiam się tylko ile by wynosiło bezrobocie dla mnie? tak przykładowo

Gość trzecie to może
"W umowie na czas zastępstwa należy sprecyzować dokładnie datę obowiązywania stosunku pracy, oraz wyraźnie wskazać, iż jest ona zawierana w celu zastąpienia nieobecnego pracownika. W istocie rozwiązanie współpracy następuje samoczynnie z upływem zawartego terminu - z chwilą powrotu do pracy nieobecnego stałego pracownika. Pomimo, iż umowa na zastępstwo jest odmianą umowy na czas określony to pamiętać należy, że trzecia z kolei umowa na o pracę na zastępstwo nie przekształca się z mocy prawa w umowę bezterminową, nie ma tutaj zastosowania prawnego (art. 25(1) k.p.). Dopuszczalne jest również wypowiedzenie takiej umowy. Okres wypowiedzenia wynosi 3 dni a strony nie muszą wskazywać przyczyn zerwania umowy (art. 33(1) k.p.). Wykazać należy, że pracownikowi zastępcy nie przysługują dni wolne na szukanie pracy."