Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość juytututututut

morfologia krwi to bardzo ogólnikowe badania nie wykrywa chorób

Polecane posty

Gość juytututututut

Krąży przekonanie że większość chorób można odczytać z morfologi ale to nie jest prawda.Nie wykryje chorób metabolicznych(osteoporoza,dna moczanowa,cukrzyca),miażdżycy,znajoma ma niedoczynność tarczycy i też morfologia w normie była nawet przed leczeniem,nowotworów tez nie wykryje zwłaszcza w statium podstawowym infekcji też nie zawsze naprzykład sa osoby na forum które maja Boreliozy i morfologia wyszła w normia.To w takim razie jakie choroby cud morfologia wykaże? gorączke?

Morfologia pozwala nam wykryć zaburzenia ilości krwinek we krwi, wykryjemy wspomnianą niedokrwistość, ale także małopłytkowość, zagrażającą krwawieniami, nadpłytkowość (czyli zbyt dużą ilość płytek), nadkrwistość (czyli zbyt dużą liczbę krwinek czerwonych), leukocytozę (nadmierną liczbę krwinek białych) oraz leukopenię (zbyt małą liczbę krwinek białych). Wszystkie te nieprawidłowości mogą być objawami nowotworowych chorób hematologicznych (krwi), takich jak ostre i przewlekłe białaczki, zespoły mieloproliferacyjne i mielodysplastyczne (zwane „stanami przedbiałaczkowymi) czy chłoniaki. Także wrodzone i nabyte nienowotworowe schorzenia krwi manifestują się zmianami w morfologii: zaburzenia produkcji krwinek czerwonych (sferocytoza i inne), nadmierne niszczenie krwinek czerwonych lub płytkowych (zaburzenia autoimmunologiczne)

Pozwala wykryć m.in. anemię, alergie, cukrzycę, stany zapalne i choroby pasożytnicze. Ułatwia stwierdzenie skuteczności niektórych leków. Dzięki badaniu morfologii krwi można wykryć niedobór hemoglobiny, czyli niedokrwistość, której objawem w tym wieku często są kłopoty z koncentracją i uczucie ciągłego zmęczenia. Wykrywa wszelkie infekcji w organizmie, począwszy od przeziębienia po zmiany zapalne jajników.Z kolei określenie ilości leukocytów pozwala mu wykryć zakażenie, infekcje, nowotwory. Dzięki analizie rodzajów krwinek białych

coralick, ale sie rozpisałaś, ale masz racje, dodatkowo jest wstępnym badaniem przy podejrzeniu choroby jacoba crohna

Morfologia jest badaniem pomocniczym, nie podstawowym... dlatego nie służy stricte wykrywaniu chorób, ale pomaga je wykryć..

Gość juytututututut
no ładnie może napisane ale prosze podawać przykłady nie teoretyczne bo np. taka morfologia nie wyjdzie nieprawidłowo przy cukrzycy.Mój tata ma cukrzyce morffologia wyszła prawidłowo,glukoza była podwyższona i to znacznie - 300

tak jak napisla poprzedniczka... to badanie podstawowe... dajace wskazowki. ktore lekarz potem interpretuje. jak chcesz panel badan to ci moge napisac.

Gość juytututututut
możesz wkleić ten panel

Gość juytututututut
choć znam go napamięć ale może czymś sie różni od którego ja znam z wkipedii

Gość juytututututut
no tak wiem że bardzo zawansowana a taka mofrologia wyszła wzorowo

1. Morfologia - hematokryt -krwinki czer. - hemoglobina - krwinki biale - wskazniki czerwonokrwinkowe - plytki krwi - rozmaz (pomiar automatyczny) w sumie 20 oznaczen. 2.OB 3.Mocz analiza ogolna (opis i osad) 4. Biochemia - glukoza w surowicy - cholesterol - cholesterol HDL - cholesterol/ HDL - cholesterol LDL - Triglicerydy - Alat - Aspat - Fosfataz alkaliczna - Gamma gt - Bilirubina calkowita - Zelazo 5 Elektrolity - Na - K - Ca++ 6. Kal na krew utajniona 7.CRP

Gość onlyjuuuuuuuuuuuu
tak czy siak morfologia jak wyjdzie nieco zle to wiemy że czas szukać przyczyn tego i badać się dalej

Gość gość
A wiecie może gdzie prywatnie można zrobić morfologię w Łodzi?

Gość gość
Chorobę Leśniowskiego crona nie da się wykryć przez badanie krwi niestety . Jedynie przez kolonoskopię. Także troszkę się zapedziłaś:D

Gość gość
Prywatnie morfologię możesz zrobić tu: http://www.apc-analizy.pl/. Mają przystępne ceny i na wyniki nie trzeba długo czekać. Moim zdaniem to dobre miejsce.

Gość cdscscs
mam skierowanie na podstawowe badania ale kolejny tydzień jestem przeziębiona!!! i ciągle nie mogę iść ich wykonać bo zafałszuje dane przez osłabiony obecnie organizm. Zaraz mi się skierowanie przeterminuje!!! a ja wiecznie przeziębiona, cieknie z nosa, ból gardła......

Gość Ryszard66
Wątek stary, ale go podbiję, bo rzecz ważna. Otóż najważniejszym badaniem diagnostycznym, będącym nie tylko podstawą zdrowia, ale i umożliwiającym określenie przyczyn problemów, także tych bardzo nietypowych - mam przykłady z własnej rodziny - jest dzisiaj analiza pierwiastkowa włosów. JEDYNYM laboratorium w Polsce, które nie tylko wykonuje to badanie, ale także interpretuje jego wyniki, jest laboratorium pierwiastków śladowych BIOMOL-MED z Łodzi. Jeśli macie jakieś problemy ze zdrowiem - zwłaszcza długotrwałe i będące zagadką dla lekarzy, nie zwlekajcie i skontaktujcie się z nimi. http://www.biomol.pl/uslugi/analiza-pierwiastkowa-wlosow.html