Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zyta8989

LEKARZ NIE CHCE MI DAC ZWOLNIENIA

Polecane posty

mam pytanie czy zwolnienie l4 moze wystawic mi lekarz rodzinny bez zaswiadczenie o ciazy ? jestem w 9 tygodniu ciazy i chce isc na zwolnienie poniewaz moja praca wiaze sie z wysilkiem fizycznym a lekarz prowadzacy nie chcial mi wystawic takiego zwolnienie poniewaz uznal ze moge robic inne rzeczy ale tam oprocz dzwigania nie ma nic do robienia o czym jej powiedzialam oczywiscie ale i tak powiedziala ze mi go nie wystawi prosze o odpowiedzi

raczej zaden lekarz rodzinny ci nie wystawi zwolnienia powinien to zrobic lekarz ginekolog radze sie tez wybrac do ginekologa szybko bo ksiazeczka ciazowa musi byc prowadzona od 10 tyg przynajmniej by dosac becikowe (no chyba ze w tym temacie cos sie zmienilo o czym ja nie wiem)

lekarka powiedziala ze wystawi mi jak wruci po urlopie a ja bede wtedy w 11 tc oze powinnam zmienic lekarza?

Nie trzeba prowadzić książeczki ciąży od 10 tc, tylko być pod kontrolą lekarza, chodzić na wizyty. A na wizyty można chodzić bez książeczki. Lekarz wystawia Ci zwolnienie chorobowe, tzn. ze względów medycznych. Jeśli ciaża przebiega prawidłowo, a Ty nie masz dolegliwości które uniemożliwiają normalne funkcjonowanie, to go nie wystawi. To że w pracy musisz dźwigać powinien zmienić pracodawca- daj mu zaświadczenie o ciąży i po prostu przestań wykonywać pracę której Ci nie wolno.

Historynka tylko kazda przychodnia i kazdy szpital jak cos sie dzieje wymaga aktualnej ks. ciazowej... wiem tez ze maja sie zmienic przepisy i obowiazkowe beda 3 usg genetyczne z adnotacja poloznej... zyta ja proponuje jednak te ksiazeczke prowadzic.... moze poprostu jeden raz przejdz sie to innego lekarza niech cie zbada i zdecyduje co dalej robic...

Gość diabliczxxx
jej, i co ty będziesz tyle czasu w domu robiła... Ja bym tak nie usiedziała, oszalałabym. Mnie co m-c pytaja czy chce zwolnienie (obecnie 15 tc), wezme je dopiero wtedy, kiedy naprawde nie dam juz rady. Pracę zawsze mozna sobie zorganizować, wystarczy chceć, pracodawca ma obowiązki względem ciężarnej.

Patka- oczywiście że książeczka jest potrzebna, po prostu mi w jednej i drugiej ciąży wystawili ok. 15 tc dopiero, a nie na pierwszych wizytach. I z tego co wiem to jest powszechne, wiadomo o co chodzi- poronienia są najczęściej w pierwszym trymestrze. A autorka powinna do pracodawcy iść... on wie o ciąży? Prawo chroni ciężarne, nie musisz dźwigać, a nawet nie możesz nawet na polecenie szefa.

teraz żeby dostac becikowe trzeba mieć zaświadczenie od lekarza/położnej o opiece w czasie ciąży i pierwsza wizyta nie musi byc do 10 tygodnia ;) jeśl byś wcześniej miałą poronioną ciąże to pewnie bez problemu by ci wystawiłzwolnienie,chociaż jeśli chodzisz na nfz to bardzo możliwe, że chce byś prywatnie przyszła i wtedy da zwolnienei :p moja teściowa opiekuje sę starszymi osobami,pracuje jako pielęgniarka środowiskowa,bardzo często musi dźwigać takie osoby bo same nie potrafią koło siebie zrobić wszystkiego, i była w ciąży raz jak właśnie miala do opieki taką panią ;) nic akurat jej się nie stało,ale moja ciocia poroniła w 5 miesiącu,za dużo wysiłek fzyczny ;/

Gość miki 2524
Ja jestem aktualnie w 6 tyg ciąży pracowałam cały czas aż do momentu wizyty kiedy okazało się że mogę stracić dziecko i leżę plackiem w domu.Lekarz sam dał mi dwa tygodnie zwolnienia podobno decydujące i kazał leżeć.Problem w tym że oprócz zwolnienia nie dał mi nic więcej tzn.zaświadczenia czy to znaczy że będę miała płacone nie 100% a 80% jak to jest????Czy mam iść do niego jeszcze raz ???

Gość hmmmmmmmmm....
MIKI być może po prostu na zwolnieniu lekarz wpisał kod B, oznaczajęcy ciążę.

Gość to zmien lekarza co za problem
i juz z glowy.

Gość do miki2524
tak bedziesz miala 100% lekarz zaznacza na zwoln kod B jeśli zwolnienie jest wystawione kobiecie w ciąży

Gość do miki2524
ja dostalam zwolnienie juz na samym początku ciązy,ale 3 mce wcześniej poroniłam, i gdy zaszlam w ciąze znów była zagrożona poronieneim,dostałam L4,leki,i udało sie,mam kochana córeczke!!! :)

Gość lobbbyyy
hmm z tym dźwiganiem to faktycznie lipa, ale ja jestem w 35 tc i nie byłam na l4 od początku ciąży i jeszcze się nei wybieram. a wiecie czemu? jakbyscie byly na wlasnej dzialalnosci tez byscie nie lecialy od 6 tc na zwolnienie

Gość miki2524
Nie planowałam iść na L4 ale lekarz mi powiedział że jak chcę utrzymać ciąże muszę leżeć i brać leki.Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.Teraz żyję tylko tym by donosić dzidzię :)

Gość marta_jach89
Ja mam swojego lekarza dr Kostrzewę, przyjmuje w Limie przy Arkadii i niemal od samego poczatku ciąży jestem na zwolnieniu. Ja ma okropne mdłości i prawie wcale sie nawet z domu nie ruszam. I bez najmniejszego problemu lekarz wypisuje mi zwolnienia. W Twoim przypadku równiez powinien tak zrobic...Zmień lekarza jesli jeszcze mozesz.

Gość pingwinn
a ja się zastanawiam jaką pracę mają te dizewczyny, które krzyczą ze nie mają zamiaru isc na zwolnienie mimo ciazy zaawansowanej bądź nie... ja pracowałam do 6 mca duzo ponad siły i dzis żaluje - praca była po 12 godz, w koncu jak zdecydowalam ze nie daje rady i poszlam na zwolnienie to wyladowałam w szpitalu z plamieniem... a pracodawca jak po porodzie skonczyła mi się umowa wcale nie chciał jej przedluzyc mimo ze wyprowalam flaki i pracowałm do 6 mca ciazy na nogach... wprawdzie ostatecznie przedluzył umowe, ale to zespoł wlasciwie wymogł na nim... takze dziewczyny, ktore pracujecie bedac w ciazy jaką macie prace? moze nie wszystkie mają taką akurat jak Wy?

Gość Lara

Siedzę w urzędzie skarbowym i gram w kulki.