Mała_Czarna_z_mleczkiem 0 Napisano Czerwiec 17, 2011 Czy da sie zrobić placek np. wzetke nie uzywając miksera ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Placki czy ciasta??? Napisano Czerwiec 17, 2011 Placki to się skazy na patelni Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mała_Czarna_z_mleczkiem 0 Napisano Czerwiec 17, 2011 Ciasta :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
margolka66 1 Napisano Czerwiec 17, 2011 W-z raczej nie zrobisz,bez miksera.Chyba ,że pianę ubijesz trzepaczką.Ale do zrobienia np.jabłecznika na kruchym cieście nie potrzeba miksera,do królewca,do tortu orzechowego,,do snikersa,do miodowca z masa budyniową.ciasto ucierane z makiem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mała_Czarna_z_mleczkiem 0 Napisano Czerwiec 17, 2011 a mozesz mi podać przepis na snikersa ? albo jabłecznik :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość a tak pytam Napisano Czerwiec 17, 2011 http://www.wielkiezarcie.com/recipe21071.html to najprostrza szarlotka jaka może być Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
margolka66 1 Napisano Czerwiec 17, 2011 50 dkg mąki,( 3 czubate szklanki) 15 dkg cukru pudru (16 łyżek) 1 łyżeczka sody oczyszczonej - czubata 2 łyżki mleka 2 jajka 20 dkg masła lub margaryny Miód i sodę rozpuścić w ciepłym mleku,dodać resztę składników i zagnieść ciasto.Podzielić na 3 części i włożyć do zamrażalnika na 1/2 godziny.Po tym czasie ,każdą część rozwałkować i upiec najpierw 2 placki na prostokątnej blaszce(każdy osobno(piec ok 15 minut).Na trzeci rozwałkowany placek wyłożyć masę orzechowo miodową i piec go ok 20 minut. MASA ORZECHOWO-MIODOWA: 25 dkg orzechów włoskich wyłuskanych i posiekanych 10 dkg cukru pudru(10 łyżek) 2 łyżki miodu prawdziwego Wszystkie składniki masy dać na patelnię i smażyć 2-3 minuty.Gorącą równo rozłożyć na 3 placek i piec go z tą masą przez 20 minut.Dwa poprzednie ciasta naponczować esencją herbaty z cytryną.Placki przełożyć masą budyniową. na spód placek,na placek masa budyniowa 1/2 część,na masę drugi placek,na niego resztę masy budyniowej,na to trzeci placek , ten z masą orzechową,ten trzeci można polać zygzakami rozpuszczoną gorzką czekoladą. Masa budyniowa: 3 szklanki mleka kotka masła 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka Z żółtek i 4 łyżek cukru utrzeć kogel - mogel(do białości.do niego dolać 1/2 szkl. mleka z rozrobionymi w nim obiema mąkami.Dobrze wymieszać.Pozostałe mleko ,cukier i cukier waniliowy zagotować.Do gotującego się na małym ogniu mleka wlać masę jajeczną i energicznie mieszając ugotować budyń.Masło utrzeć(pałką do ucierania) Ucierać i dodawać po 1 łyżce zimnej masy budyniowej.Można do niej dodać mielonych orzechów. Prosty jabłecznik: 4 szklanki mąki krupczatki 1 kostka masła lub margaryny niepełna szklanka cukru 1 cukier waniliowy 5 łyżek kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka całe Ze składników zagnieść ciasto.Włożyć je do zamrażarki na 1/2 godziny,podzielić na 2 części , rozwałkować i wyłożyć pierwszą połowę na spód na to albo jabłka tarte ze słoika(jeśli takie masz)albo jabłka obrać i pokroić w cienkie plastry.Ilość wg uznania,ja lubię dość grubą warstwę(jeśli lubisz na wierzch jabłek można równo wysypać albo 100gram wiórek kokosowych lub trochę cynamonu i cukru-jak jabłka są kwaśne.Przykryć 2 plackiem(ciasto z mąki krupczatki jest bardzo delikatne i trudno przekłada się je na blachę) ja robię to elementami (kawałkami) wylepiam.Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem,żeby w trakcie pieczenia się nie wybrzuszało.Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.Smacznego. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość a tak pytam Napisano Czerwiec 17, 2011 http://www.wielkiezarcie.com/recipe68566.html http://www.wielkiezarcie.com/recipe3045.html http://www.wielkiezarcie.com/recipe11982.html snikers Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mała_Czarna_z_mleczkiem 0 Napisano Czerwiec 17, 2011 Ok dziekuje zapisałam sobie wszystkie :) Dziś sprobuje robic szarlotke :) wydaje sie banalnie prosta :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ale z ciebie fantasta Napisano Czerwiec 17, 2011 Bo jest banalnie prosta i bardzo smaczna.Tylko z wykładaniem ciasta na blachę jest trochę ciapaniny a bardziej wylepiania.Bardzo proste i pyszne jest też ciasto,które nazwałam napoleonki leniuszki.Robisz masę budyniową,którą podałam Ci do snikersa dodając do niej albo 20 dkg mielonych orzechów albo 100 gram wiórek kokosowych.Kupujesz 2 opakowania krakersów "lajkonik" układasz na prostokątnej blaszce warstwę krakersów na nie przekładasz zimną masę budyniową i przykrywasz drugą warstwą krakersów.Pamiętając by druga warstwa krakersów była ułożona tak samo jak pierwsza.Wierzch można posypać cukrem pudrem lub polać esy - floresy z gorzkiej czekolady. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach