Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Mała_Czarna_z_mleczkiem

Placki Bez misera

Polecane posty

Gość Placki czy ciasta???
Placki to się skazy na patelni

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
W-z raczej nie zrobisz,bez miksera.Chyba ,że pianę ubijesz trzepaczką.Ale do zrobienia np.jabłecznika na kruchym cieście nie potrzeba miksera,do królewca,do tortu orzechowego,,do snikersa,do miodowca z masa budyniową.ciasto ucierane z makiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
50 dkg mąki,( 3 czubate szklanki) 15 dkg cukru pudru (16 łyżek) 1 łyżeczka sody oczyszczonej - czubata 2 łyżki mleka 2 jajka 20 dkg masła lub margaryny Miód i sodę rozpuścić w ciepłym mleku,dodać resztę składników i zagnieść ciasto.Podzielić na 3 części i włożyć do zamrażalnika na 1/2 godziny.Po tym czasie ,każdą część rozwałkować i upiec najpierw 2 placki na prostokątnej blaszce(każdy osobno(piec ok 15 minut).Na trzeci rozwałkowany placek wyłożyć masę orzechowo miodową i piec go ok 20 minut. MASA ORZECHOWO-MIODOWA: 25 dkg orzechów włoskich wyłuskanych i posiekanych 10 dkg cukru pudru(10 łyżek) 2 łyżki miodu prawdziwego Wszystkie składniki masy dać na patelnię i smażyć 2-3 minuty.Gorącą równo rozłożyć na 3 placek i piec go z tą masą przez 20 minut.Dwa poprzednie ciasta naponczować esencją herbaty z cytryną.Placki przełożyć masą budyniową. na spód placek,na placek masa budyniowa 1/2 część,na masę drugi placek,na niego resztę masy budyniowej,na to trzeci placek , ten z masą orzechową,ten trzeci można polać zygzakami rozpuszczoną gorzką czekoladą. Masa budyniowa: 3 szklanki mleka kotka masła 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka Z żółtek i 4 łyżek cukru utrzeć kogel - mogel(do białości.do niego dolać 1/2 szkl. mleka z rozrobionymi w nim obiema mąkami.Dobrze wymieszać.Pozostałe mleko ,cukier i cukier waniliowy zagotować.Do gotującego się na małym ogniu mleka wlać masę jajeczną i energicznie mieszając ugotować budyń.Masło utrzeć(pałką do ucierania) Ucierać i dodawać po 1 łyżce zimnej masy budyniowej.Można do niej dodać mielonych orzechów. Prosty jabłecznik: 4 szklanki mąki krupczatki 1 kostka masła lub margaryny niepełna szklanka cukru 1 cukier waniliowy 5 łyżek kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka całe Ze składników zagnieść ciasto.Włożyć je do zamrażarki na 1/2 godziny,podzielić na 2 części , rozwałkować i wyłożyć pierwszą połowę na spód na to albo jabłka tarte ze słoika(jeśli takie masz)albo jabłka obrać i pokroić w cienkie plastry.Ilość wg uznania,ja lubię dość grubą warstwę(jeśli lubisz na wierzch jabłek można równo wysypać albo 100gram wiórek kokosowych lub trochę cynamonu i cukru-jak jabłka są kwaśne.Przykryć 2 plackiem(ciasto z mąki krupczatki jest bardzo delikatne i trudno przekłada się je na blachę) ja robię to elementami (kawałkami) wylepiam.Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem,żeby w trakcie pieczenia się nie wybrzuszało.Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.Smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ale z ciebie fantasta
Bo jest banalnie prosta i bardzo smaczna.Tylko z wykładaniem ciasta na blachę jest trochę ciapaniny a bardziej wylepiania.Bardzo proste i pyszne jest też ciasto,które nazwałam napoleonki leniuszki.Robisz masę budyniową,którą podałam Ci do snikersa dodając do niej albo 20 dkg mielonych orzechów albo 100 gram wiórek kokosowych.Kupujesz 2 opakowania krakersów "lajkonik" układasz na prostokątnej blaszce warstwę krakersów na nie przekładasz zimną masę budyniową i przykrywasz drugą warstwą krakersów.Pamiętając by druga warstwa krakersów była ułożona tak samo jak pierwsza.Wierzch można posypać cukrem pudrem lub polać esy - floresy z gorzkiej czekolady.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×