Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

justyna28m

Mój synek ma z jednej strony płaską główkę...czy to się wyrówna??

Polecane posty

ma teraz roczek, kiedy byl malutki staralam sie go ukladac do snu raz na prawą stronę,raz na lewo,ale kiedy zaczął się przekręcać na boki musial spac na tej samej stronie i ma plaską główkę. Jest to widoczne:( i nie wiem czy to się wyrówna? Czy któraś z mam miala podobna sytuację z dzieckiem?

Gość nie wiem, ale mojej
kuzynki syn ma spłaszczony tył główki, bo kładła go na plecach.Teraz ma chyba z 8lat i dalej tak Mu zostało. A Twój synek nie ma asymetrii? Mój ma i właśnie tym to się objawia, że leży ciągle na jednej stronie. Rehabilitujemy się i już chętniej śpi na drugim boczku

raczej na pewno sie wyrowna,ale staraj sie go odwracac na druga strone glowki jak spi:) moja mala miala po urodzeniu na glowce z prawej strony krwiaka podokostnowego i jak byla malutka była ta nierownosc na glowce dosyc widoczna-a teraz jak jej glowka urosla,nic nie widac, z reszta wloski ma krecone a to tez robi swoje :)

martwi mnie to,bo w zaden sposób tego się nie zakryje. Jak pytałam pediatrę to mówila ze to sie wyrówna,mial wtedy 7mscy, teraz ma rok a ja nie widze zeby choć troszkę ta asymetria się wyrównała.

Gość Polaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
miałaś czas to wyrównac kiedy był niemowlakiem, teraz jest juz za pozno i nic z tym nie zrobisz

synek i tak układa się jak mu wygodniej. Nie jestem w stanie co chwilę przekręcać go na ten sam bok,bo wtedy musiałabym całą noc stać przy łóżeczku:(.

tak mialam czas,kladlam go na ten wypukły bok ale jak do niego wstawałam to spal na wznak albo na drugim boku wiec i to nic nie dało.

Gość nie wiem, ale mojej
a macie jakąś rehabilitację? U nas już po dwóch czy trzech spotkaniach były efekty, ale zaczęliśmy wcześniej, bo w 5 miesiącu. Teraz ma 7 i już na drugim boczku bez problemów śpi

Z moim mężem pracuje znajomy, którego roczna córeczka ma też właśnie z jednej strony trochę spłaszczoną głowę. Mieszkamy w Niemczech i Oni tu chodzili dowiadywali się o jakiś aparat czy urzadzenie. Nie wiem jak to działa, ale żeby to wypożyczyć to trzeba mieć 2000E;/ Gdzieś czytałam też, że niby jak dziecku się spłaszczyła główka od leżenia to wszystko powinno wrócić donormy jak już siedzie (wiadomo - wtedy już nie leży tyle).

chodzilam z nim na rehabilitacje,ale akurat nie z powodu tej główki. Rehabilitanka w tym czasie widziała jego główkę i mówiła że sie wyrówna jak zacznie więcej czasu przesiadywać,chodzić itd. No ale niestety

czytałam o jakiś 'kaskach' specjalnych,ale właśnie za granicą,no i w ostateczności mozna operację przeprowadzic,ale na to bym się nie zdecydowala

Justyna, przeciez ta glowka mu urosnie!! I to splaszczenie nawet gdyby mialo sie nie wyrownac to i tak przestanie byc tak widoczne :) Nie nakrecaj sie,sa gorsze przypadlosci u dzieci!

Gość autorko a próbowałaś mu
unieruchamiać tą główkę obkładając na przykład książkami owiniętymi w ręczniki, żeby się właśnie sam nie przekręcił? Nie martw się, ale musisz zacząć działać i albo chcesz, żeby dziecko miało kształtną głowę i właśnie warujesz przy łóżeczku choćby przez dzień albo zlecasz to komuś, jak sama nie możesz albo to bagatelizujesz, bo on i tak się przekręci... Ja mojemu odkąd miał dwa tygodnie obkładałam główkę, bo z kolei nie chciał spać na wznak, tylko na bokach i miał taką wydłużoną, szybko były efekty, ale u Ciebie ta główka jest już twardsza, to pewnie musisz poczekać dłużej. Pewnie napiszę coś, co już wiesz, ale moze jedank nie, więc jak leży w łóżeczku, to niech ma zabawki po tej stronie, na któej chcesz, zeby leżał, sama do niego podchodź od tej strony co ma na niej leżeć, grzechotaj mu, żeby się odwracał tam, gdzie chcesz żeby leżal i moim zdaniem przede wszystko OBKŁADAJ główkę. To najlepszy sposób.

ja jak bylam niemowlakiem, to tez usilnie chcialam spac na jednym boku, i lekarz aby zapobiec takiej asymetrii, zalecil w latach 80tych moim rodzicom, by kladli torebke cukru owinieta w pieluszke, czy reczniczek - zeby ona hamowala to obracanie sie na niepozadany bok, i skutkowalo :)

Gość autorko a próbowałaś mu
ptysiamysia moja mama robiła tak samo i to samo poleciłam koleżance :D Ale tu nie chciałam pisać o tym cukrze, bo by może naskoczył ktoś na mnie, że cukier i w ogóle, to napisałam o książkach. :) Ale chodzi o to samo :)

dziewczyny dziękuję za odpowiedzi!🌼 mam nadzieje,że to się wyrówna. Co do pokazywania zabawek jak lezy to oczywiście robilam tak jak byl mniejszy. Również obkładałam go najczęściej zrulowanym ręcznikiem zeby sie nie przekręcał,ale teraz jest starszy i sprytny:) Moze jednak teraz jak więcej chodzi,siedzi to wyrówna mu się ta główka. Pozdrawiam:)

Gość noniestety....
Justyna, dziecku, które ma już roczek główka się nie wyrówna. Jedyne co będziesz mogła poradzić, to fryzura, która to zamaskuje w miarę. Trzeba było wcześniej się starać mocniej... A asymetria, o której pisała wcześniej jedna z mam, to nie wygląd główki asymetryczny... tylko asymetria związana z przykurczami bądź neurologiczna, którą trzeba było potraktować z fizjoterapeutą i ćwiczyć, do tego blokować stronę przykurczu tak, by dziecko leżało na przeciwnej. Teraz już za późno.

Gość noniestety....
P.S. doczytałam... miałaś niedouczoną fizjoterapeutkę... bo jak dziecko siedzi, czy chodzi, to kompletnie nie wpłynie na kształt główki. Mały ma roczek, za późno i już, ale zawsze możesz się łudzić... proszę bardzo.

Gość mój też spał tylko na jednej
stronie, co byśmy nie robili i tak się przekręcił...w pewnym momencie miał trochę spłaszczona główkę przez to, lekarka kazała zwiększyć ilość witaminy D3, no i oczywiście te cuda z ręcznikami - które on sprytnie omijał..... w sumie nie wiem czy tak cos pomagało, ale teraz mały ma 2 latka i nie ma śladu po spłaszczeniu!

Gość gość
Staraj się główkę kłaść raz na prawą stron raz na lewą Jeśli przekręca główkę to podkładaj mu coś albo układaj go do snu na prawy bok podkładając coś żeby się nie przekręcił i raz na lewy bok :)

Gość to juz jest roczne dziecko
za pozno na korygowanie :O Ksztalt glowki ustala sie w pierwszych miesiacach, teraz juz za pozno. Szkoda, ze zaniedbalas wlasne dziecko :O

mozesz jeszcze spróbować odwrocic łózeczko tzn kłaść go teraz jakby do gory nogami czyli nogi tam gdzie teraz ma głowkę jak śpi - nie wiem czy dobrze to opisałam - nam tak zaleciła rehabilitantka wlasnie, zeby dziecko bylo zmuszone do lezenia na innym boku jesli chce na was popatrzeć...

Gość mamamamamammamam21
moja corka miala to samo, i na badaniach pediatra kazal odwracac corke bezwzglednie na jeden boczek nawet podczas zabawy i spania bo powiedzial ze to ostatni gwizdek zeby to poprawic do poki kosci sa delikatne ,dzis corka ma 5 mies i prawie nic nie widac, nie rozumiem jak moglas nie zdziałać nic do tej pory???????

Gość mania_ania
autorko,jak moglas??? no jak moglas pytaja wszystkie kafeteryjne najlepsze mamuski na swiecie....no jak,tak zaniedbac dziecko:O:O kuurwa mac,wy idealne mamusie dajcie sobie siana,zachowujecie sie jak nawiedzone zmije, ktorym jad kapie z pyska!!!autorka nie prosila o pouczanie tylko o rady, nie potraficie poradzic to spadac na szczaw!!!

Gość Sandre;4
z płaskim lebkiem to żadna kobieta go nie będzie chciała w przyszłości

Gość kokolavka
mania_ania kuurwa mac,wy idealne mamusie dajcie sobie siana,zachowujecie sie jak nawiedzone zmije, ktorym jad kapie z pyska!!!autorka nie prosila o pouczanie tylko o rady, nie potraficie poradzic to spadac na szczaw!!! Przede wszystkim bez "kurwa mac" :O nie umiesz rozmawiac? :O Po drugie, jakie rady dac kobiecie, ktora obudzila sie po roku, ze dziecko ma splaszczona glowke? Takie sprawy mozna skorygowac jak dziecko jest malutkie, kiedy kosci czaszki sa jeszcze miekkie. Teraz juz nic z tym nie zrobi.

Gość mania_ania
kokolava, przypomne ci pytanie autorki..."Czy któraś z mam miala podobna sytuację z dzieckiem?" Mialas? Nie? To spadaj, przestan sie madrzyc i tyle! łatwo byc wirtualnym ekspertem co? W zyciu juz ci pewnie tak dobrze nie idzie:D:D Z takimi jak ty i tobie podobnymi przemądrzałymi zmijami mozna tylko rozmawiac uzywajac tekstu typu "kurwa mac"! Bez odbioru:D

Gość Kurwamac zrobić z dziecka
Kaleke :o