Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KAROLCIA22

prolaktyna

Polecane posty

Gość KAROLCIA22

hej dziewczyny,mam do was pytanie.która was miala podwyzszona prolaktyne i jakie tabletki dostałyscie na obizenie?i czy zaszlyscie po nich w ciaze a jesli tak to po jakim czasie?

Gość KAROLCIA22
nikt nie odpowie?

Gość ////////123123/////
ja brałam bromergon, 2x1 tabletkę chyba przez rok, ale pomimo tego nie udało mi się zajść w ciążę....staramy się ponad 3lata :(

Ja miałam podwyższoną i brałam tabletki parlodel przez dwa miesiące po pół tabletki a następne dwa po całej tabletce i obecnie jestem w połowie 3miesiąca ciąży:) W sumie starania zajęły nam 5cykl:) Powodzenia życze:)

ja dostalam norprolac bo bromergonem to sie leczy stane lekowe u psychicznych a nie obniza hormon.. Fakt jest to drogi lek ale wydaje mi sie ze skuteczny. W trzecim cyklu zaszlam w ciaze...

Gość ////////123123/////
pewnie, tylko, ze wielu dziewczynom bromergon pomaga..... może nie na tyle skuteczny skoro nabawiłaś się cukrzycy ciążowej...........

naszczescie nigdy go nie bralam a cukrzyca to przez ucisk malenstwa na trzustek, a nie dlatego ze sie bralo jakies leki.... troche wiedzy by sie przydalo

Gość ////////123123/////
no właśnie '' trochę wiedzy by się przydało" może poczytaj sobie o bromergonie trochę a nie uwłaczasz osobom, które go przyjmowały

Gość ((((przyszła mama))))
Ja brałam bromergon przez 5 miesięcy i się udało :):) co prawda w połączeniu z CLO ale się udało :):)

Gość KAROLCIA22
a bardzo miałyscie podwyzszoną prolaktyne? ja mam 29.70 ng/ml a po obciazeniu 145 ng/ml i nie wiem czy to juz jest hiperprolaktyna czy tylko troche podwyszona i uda mi sie ja zbic zeby moc zajsc w ciaze

Gość KAROLCIA22
dziewczyny jestescie?

Ja z prl zmagalam się od lat. Warto zrobić rezonans czy nie ma gruczolaka przysadki, ja zaszlam w 2 cyklu starań. Cały czas brałam bromergon chyba pól tabletki już nie pamietam... Jak okazało się ze jestem w ciazy to od razu odstawka bromka. Dodam jeszcze ze zaszlam jak miałam jakoś 2 razy ponad normę albo i trzy razy. Mała zdrowa jak rydz:)

Gość KAROLCIA22
to podtrzymałas mnie na duchu bo jak czytam jak niektóre dziewczyny piszą ze niezaszły po tym bromku to od razu sie załamuje.a ty miałas rgularny okres

Przez jakiś czas miałam nie regularny i brałam luteine? Ale to było dość dawno temu, w ogóle na początku byłam złe leczona bo lekarz odstawial bromergon jak prl spadała a trzeba było zostawić minimalna dawkę. Generalnie ja prl lecze już jakieś 3 lata i rok temu postanowiliśmy się starać o dziecko, ja bałam się ze nic z tego nie bedzie i ppdeszlam do tematu a co tam i tak nie wyjdzie, w kwietniu badalm PRL miałam własnie jakoś ponad normę sporo wiec tym bardziej wiedziałam ze nic z tego a tu taki suprajs ;) okazało się ze zaciazylam :) wg mnie najlepsza metoda to się nie stresowac! Bo prolaktyna to tez hormon stresu. Co do okresu to jakiś rok przed staraniem miałam regulanie. Aaaaaaaa bo tam moja hiperprolaktynemia ogólnie była immunologiczna ( Endokrynolog mi to tłumaczyła ale nie pamietam o co dokładnie chodziło) bo u mnie była wysoka a po metoclopramidzie dużo nie rosła a powinna kilkakrotnie wzrosnąć! Nie doluj się bedzie dobrze na pewno!!!! I będziesz szybciej w ciazy niż myslisz

Czesc.... Ja mialam b wysoka hiperprolaktynemie, wartosci byly czasem 20 razy wieksze NIZ Norma... Bralam bromergonl, po ktorym czulam sie fatalnie..., na szczescie wymyslono lek nowszej generacji Norprolac duzo lepszy.Moja hiperprolaktynemia trwala 11 lat, po tym czasie zniknela...mialam tzw samoistna ( bez mikro I makro gruczolakow) Obecnie mam 32 Lata I mimo iz wszyscy dawno odebrali nadzieje...(hiperprol, PCOS,wylew wewnetrzny po torbieli krwotocznej I peknieciu jajnika, leczenie operacja) Jestem w 16 tyg ciaży ;) pozdrawiam...nigdy nie traccie nadzieji ;););)

Gość KAROLCIA22
a ja nie mam okresu od marca i dopiero od 2 tygodni biore bromergon bo wyszło ze mam wysoka prolaktyne i sie zastanawiam czy dostane po tym leku okres czy nie.

Głowa do góry! Z prolaktyną mam wynik prawie taki sam jak Ty. Mi lekarz powiedział że potrzebujemy pol roku, w tym cyklu w którym zaczęlam brać zaszlam w ciąze. Nie martw sie zatem. Mi się nie udalo ciązy utrzymać, ale odblokowalam sie bo bylam zalamana po wizycie u lekarza. Nastaw się na pol roku brania. Potem powinno się przy takich wynikach wszystko unormowac.

Gość KAROLCIA22
a miałas regularne miesiaczki?

Gość KAROLCIA22
dodam ze nie mam wogule owulacji...

Gość gabi.s.
moje drogie, nie wiem czy wiecie, ale wysoko utrzymująca się prolaktyna jest często wynikiem niedoboru hormonów tarczycy (niedoczynność) wiec zamiast faszerowac sie tym bromerg. to zbadajcie sobie tarczycę czyli TSH, FT3 i FT4.

Gość gabi.s.
nie bedziesz miałam owulacji i reg cyklów przy wysokiej prolaktynie

Gość KAROLCIA22
a dostane okres po tej prolaktynie?ja mam dobre wyniki tarczycy

Gość KAROLCIA22
sory miało byc po bromergonie

Gość gabi.s.
no a jakie masz wyniki tarczycy? bo to pojęcię względne bardzo!! podaj jak możesz

Gość KAROLCIA22
tzn teraz bylam w szpitalu i mialam robione wszystkie badania i jak mi lekarz sprawdzal to mowil ze tarczyca jest w porzadku ale nie mam tych wyników przy sobie

Gość gabi.s.
no to szkoda, bo dla niektórych wynik tarczycy który jest w "normie" jest ok, a norma jest szeroka. Dla zajscia w ciąże, powinno sie miec TSH-1, zresztą nie wiesz za tem czy robiono Ci hormony tarczycy ft3 i ft4, a jak pisałam ich niedobór powoduje rózne jazdy z cyklami itp. masz jakies inne dolegliwosci? np fizyczne? zaparcia, problemy z suchą skórą, zwłaszcza na łokciach, zimne dłonie-stopy, wypadajace włosy, tycie, bóle stawów, serca, objawy depresyjne..?

ja mam tsh w porządku. Miesiączki mam w miarę regularne, tak 28-32 dni wiec jest ok w miarę. Tylko bardzo skąpe. Wlasnie prolaktyna zaburza jajeczkowanie ale nie mysl o tym tak. Cale szczęscie nasze wyniki nie są takie złe! Relaksuj się dużo! Nie mozesz myslec o ciąży bo wtedy poziom prolaktyny się podnosi wlasnie! Pij duzo wody bo to pomaga :)

Gość gabi.s.
dziewczyny, nie bede Wam sie rozpisywac bo to rozległa wiedza, ale czesto TSH jest niemiarodajne-to hormon przysadki. To czy tarczyca funkcjonuje prawidłowo-czyli wytwarza odpowiednią ilosc hormonów to oznacza sie badanie FT3 i ft4-to są wolne hormony tarczycy. To one dopowiadają za cały cykl rozrodczy a takze za regulację innych hormonów płaciowych. U nas w Polcsce taka wiedza nie jest propagowana i niestety albo nie daje mozlwiwosci zajscia kobietom w ciąże albo potem donosic. wiem, co mówię, bo przez to pzresszłam i dzis cieszę się ciążą.

Gość KAROLCIA22
nie mam zadnych doleglowosci fizycznych,po prostu mam tylko zatrzymana miesiaczke i podwyzszona prolaktyne,ale wczesniej miałam podejrzenie policystycznych jajników