Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość olka :)

przedszkole w UK dla 2 latka

Polecane posty

Mam pytanie do rodziców którzy prowadzaja swoje pociechy do przedszkola. Od tygodnia prowadzam swoja 2 i pól letnią córeczkę do przedszkola i jestem strasznie zadowolona i ona tez:) przychodzi opowida co robili ze było fajnie... starałam sie o dofinansowanie na przedszkole i powiedziano mi ze bedzie mi sie nalezało jesli bede pracowala 5 dni w tyg a ostatnio zmienili mi godziny pracy tylko na weekendy az do wrzesnia i nie wiem co mam robic a nie chcialabym wypisac malej z przedszkola a nie jest nas stac na placenie z wlasnej kieszeni bo to az 160f tyg. Mam pytanie czy mozna prowadzac dziecko np 3 razy w tyg na kilka godzin i placic tylko za te godziny czy trzeba za caly tydzien zawsze zaplacic? prosze o podpowiedzi

Gość babuszka.........
kazde przedszkole ma swoje zasady, musisz zapytac w swoim. zazwyczaj jest tak, ze mozesz placic za te dni, w ktore dziecko chodzi, a nie za caly tydzien. czasem tez mozna placic za pol dnia, ale wtedy oni podaja jakie maja te polowki - w jakich godzinach i ty sie musisz dostosowac. 160 tygodniowo za 5 dni to wcale nie duzo.... w moim rejonie za 5 dni tzreba zaplacic conajmniej 200 za tydzien.

160:) to dla 2-3 latkow a dla maluchow 200:) 160 moim zdaniem to duzo :) zalezy kto ile zarabia:) oki ale dzieki za wskazówki

Gość ja prowadzilam dziecko
do przedszkola i placilam za te dni w ktore chodzilo. Po prostu na poczatku mowisz w ktore dni bedzie chodzilo i za te dni placisz. Mozesz placic za pol dnia, za caly,ale to wczesniej ustalasz bo jesli chcesz aby dziecko przyszlo w inny dzien niz jest zapisane to zwykle musisz zaplacic za obydwa

Gość ja prowadzilam dziecko
ale skad to dofinansowanie na przedszkole? Z Tax Credits? Tam nie musisz pracowac okreslonej liczby dni w tygodniu a okreslona ilosc godzin - np. minimum 16

Gość babuszka....
niektore przedszkola nie robia polowek. ja mam takie w okolicy, ze trzeba placic za cale dni. a i rzeczywiscie ja podalam cene za maluchy, pozniej i u mnie jest nieco taniej. a co do dofinansowania to tak jak napisal ktos wyzej trzeba pracowac ilosc godzin (16h), a nie dni w tygodniu, wiec dowiedz sie dokladniej.

Gość kdfgkdfgd
w wiekszosci przedszkoli jest 15 godzin w tygodniu darmowych, 5 dni po 3 godziny lub 3 dni po 5 godzin, ale dla dzieci ktore skonczyly 3 latka.

Gość fdhgfghfghfgh
Przewaznie prywatne zgadzaja sie na rozne ukklady. ja dawalam corke tylko jeden dzien w tyg. po 5.5 godzinki.

Dziekuje wszystkim za podpowiedzi:) tak dofinansowania za z tax credit :) ja pracuje w tyg wiecej niz 16godz

Gość ale to nie ma znaczenia
wszystko tez zalezy od stawek wynagrodzenia. Po prostu zadzwon do Inland Revenue, zglos ze dziecko chodzi i gdzie, ile godzin w tygodniu, od kiedy chodzi (chyba mozesz wstecz 1 miesiac jesli juz zaczelo chodzic). Dofinansowanie jest do 80% w zaleznosci od wysokosci zarobkow.

Gość ale to nie ma znaczenia
w Working Tax Credit masz opcje ze pracujesz powzyej 16h albo powyzej 30 h. Ja pracowalam na pelny etat i dostalam 80% dofinansowania,ale tylko ja zarabialam w domu.

Gość kdi jkwed sjk
Moja 3-latka chodzi do przedszkola, ale tylko na 2,5 godz. dziennie i to jest za darmo. Przedtem dawalam ja do playgrup i za to placilam.

Gość sfsdvdfv
za playgroup sie placi 1 funta do 2:P nawet nie ma co porównywać, czy ktos sie orientuje czy dostane jakiekolwiek dofinansowanie zarabiajac powyzej 43 tys?

Gość babuszka.......
raczej nie dostaniesz. jest kalkulator na stronie, wiec mozesz sobie wyliczyc, ale mi wychodzi, ze nie.