Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Angelika03041988

Czy jest coś nie tak jeśli dziecko w brzuszku rośnie nieproporcjonalnie?

Polecane posty

Witam mam na imię Angelika jestem w 27 tygodniu ciąży. Mam pytanie czy którąś z mam spotkało kiedyś stwierdzenie lekarza, że dziecko rośnie nieproporcjonalnie tzn. że ma większą główkę która odpowiada wielkośći przy 27 tygodniu, natomiast brzuszek jest mniejszy- wygląda jakby był 2 tygodnie do tyłu. Czy tym mam się martwić...... a i jeszcze jedno moja dzidzia w 27 tygodniu jest już odwrócona główką w dół i jest dość nisko osadzona....

Gość mamusieńka..
ja tak miałam tylko że różnica była chyba 3 tygodni. Musisz zrobić sobie usg z przepływami bo jest taka możliwość że pępowina nie dostarcza pokarmu dziecku. Jakoś to się specjalnie nazywa ale teraz nie pamiętam. Ja leżałam z tego powodu w szpitalu na obserwacji.

Ja tam miałam.Na USG wychodziło mi ze głowa dziecka jest o 5 tygodni za duża i od kiedy to wyszło usg(orócz bardzo dokładnego gdzie sprawdzali czy wszysko z główka jest ok) robili mi co tydzień gdzie nic się nie zmieniało i głowa cały czas była za duża:((( Ostatnie USG przed ciążą pokazało ze głowa ma 65 cm!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Co ja się nerwów najadłam to nikomu nie życzę. Dziecko urodziło sie zdrowe uffff a główkę miał 53 cm:) Myślę ze jak lekarz nic nie mówi o jakieś nieprawidłowości to nie ma co sie denerwowac(wiem że łatwo mi teraz mówić)ale szkoda nerwów.USG okzuje się(i nie tylko u mnie)bardzo mylne co do pomiarów.Jak widzisz u mnie to nawet nie chodzi o 1-3 cm ale aż o 12!!!!Głowa do góry:)Wszystko bedzie dobrze.

Gość b1eata
moja znajoma miala z pierwszym dzieckiem podobnie wyladowala na 10dni w szpitalu pozniej regularnie usg urodzila bodaj ze blisko terminu ale dziecko wazylo niecale 2000g w drugiej dobie dostalo wylewu dzis po tym wylewie zostala mu zaburzona koordynacja ruchowa oraz opoznienie intelektualne. powtorz usg moze cos sie mylneli

Gość pracująca mama
czy robiłas badania na tarczyce??? tez mi tak wyszło w 8 m-cu ciazy, lekarka natychmiast załatwiła mi endokrynologa.....

DZiękuję za wszelkie cenne informacje:))) To co mi radzicie iść lepiej do szpitala na obserwacje? bo mój lekarz stwierdził, że pewnie palę papierosy...., natomiast ja paliłam przed ciążą, a kiedy się dowiedziałam że jestem w ciąży to rzuciłam, było to również powodem tego że nagle przytyłam. W 3 miesiącu przytyłam już 5 kg. teraz jestem prwie w 7 miesiącu i w sumie od początku przubrałam 10 kg. A co do badań u endokrynologa to nie robiłam bo lekarz mnie nie skierował...nawet nic nie zasugerował,że mogę mieć coś nie tak z tarczycą.

Gość idź i sprawdź to koniecznie
bo na tym etapie hipotrofia płodu nie wróży nic dobrego dotychczas dziecko rosło proporcjonalnie? lekarz do którego chodzisz na usg zna się na rzeczy? 2 tygodnie w tę czy drugą stronę nie stanowią jeszcze problemu, ale trzeba to kontrolować zwłaszcza, że ta dysproporcja pojawiła się już w 27 tc

Gość mamusieńka..
możesz po prostu zrobić sobie przepływy prywatnie. Tylko idź do jakiegoś pożądanego radiologa! Mi też wmawiano że pale papierosy chociaż ja nigdy nie paliłam. Ja tak jak znajoma b1eata miałam o tydzień usg, u mnie na szczęści przepływy były dobre i przed samym porodem brzuszek dorównał główce. Ale na twoim miejscu bym tego nie lekcewarzyła