Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Bluebird2008

Czy to jest trądzik?

Polecane posty

Witam, otóż od okresu dojrzewania miałam problemy z cerą. Pierwsze zmiany pojawiły się ok. 13-14 roku życia. Grudki, wągry i pryszcze robiły się na brodzie, nosie i czole (najwięcej na brodzie). Kulminacja wystąpiła w wieku lat16-17. Teraz mam 26 lat i nadal na brodzie pojawiają się pojedyncze grudki i zaskórniki. Mam też trochę zaskórników na nosie i czole. Zazwyczaj też na brodzie pojawia się jakiś pryszcz. Czasem też na skroniach albo pod nosem. Cerę mam normalną, nie świecę się już tak jak kiedyś, cera się nie przesusza. Czasami przed miesiączką zdarza się większy wysyp pryszczy - mam kilka - kilkanaście na brodzie, pod nosem i na czole (zazwyczaj na skroniach). Po wygojeniu zostaje lekkie przebarwienie, które samo znika. Trwałych przebarwień ani blizn nie mam. Oczywiście denerwuje mnie taki stan cery, szczególnie jak patrzę na gładziutką skórę koleżanek. I stąd moje pytanie: czy przesadzam i powinnam poczekać aż cera się ustabilizuje sama i wizyty u kosmetyczki wystarczą czy też jest to już trądzik i powinnam iść do lekarza? Nie będę ukrywać, że nie uśmiecha mi się faszerowanie lekami. Stąd moje wątpliwości.

Gość poczytajcie2011
do dermatologa najlepiej sie udać

Dla mnie temat pryszczy jest na porządku dziennym, długo zażywałam antybiotyk, oczywiście maści, żele do mycia, przetestowałam prawie wszystko, załamało mnie to że nic nie pomaga. Ostatnio zaczęłam przykładać aloes, widzę poprawę natomiast do smarowania twarzy stosuje krem ziaja kuracja anty trądzikowa, jest nie drogi bo około 10 zł, i nie powiem ale na mnie działa.