Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość barbarastraiszend

Zapiekanka z makaronem

Polecane posty

Gość barbarastraiszend

Znacie jakieś łatwe, szybki i smaczne zapiekanki z makaronem i szynką? Potrzebuje jakiegoś sprawdzonego przepisu na obiad :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
makaron, szynka, jakies warzywa, cokolwiek masz, np. cebula, papryka, czosnek, szczypior, pietruszka ... drobno pokrojone. ukladaj warstwami, przekladaj startym serem, tak zeby warstwa sera byla na wierzchu, na koniec zalej jajkiem rozbeltanym w kilku lyzkach mleka lub smietanki :) nie mam konkretnego przepisu, ale takie zapiekanki sa na zasadzie czyszczenia lodowki, wazne, zeby smacznie przyprawic (sol, pieprz, ziola), zeby smak nie byl mdly :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czasem robię taką i bardzo nam smakuje. 40dkg dobrego makaronu - ja lubię albo muszelki albo kokardki, 1 duża cebula 0,5 kg małych pieczarek 30 dkg dobrej wędzonej i gotowanej szynki, 25 dkg żółtego sera 1 duża czerwona papryka 1 pęczek szczypiorku Makaron ugotować na al dente i odcedzić ( nie hartować) cebulę pokroić w małą kostkę pieczarki pokroić w małe plasterki i podsmażyć na oleju razem z cebula,przyprawić do smaku solą i pieprzem, następnie podlać wodą i udusić do miękkości. paprykę pokroić w małą kostkę szynkę też w średnią kostkę ser zetrzeć na tarce. Dno żaroodpornego naczynia wysmarować tłuszczem wyłożyć połowę makaronu i połowę papryki i polać to połową sosu beszamelowego. Na sos wyłożyć szynkę,na szynkę pieczarki,na pieczarki paprykę a na to wszystko 2 warstwę makaronu ,a na makaron 2 warstwę sosu beszamelowego.Na sos wyłożyć starty żółty ser. Do sosu beszamelowego skroić drobno szczypiorek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30 minut,aż ser się rozpuści i podrumieni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wyglada pysznie, ale sporo roboty ;) ja do zapiekanki wszystko daje na zywca, bez przesmazania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Moja skleroza zapomniała podać przepis na sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka mleka 0,5 szklanki śmietany 18% Masło roztopić w rondelku na małym ogniu dodać mąkę i energicznie mieszając połączyć te dwa składniki,nie przyrumieniać jak tylko się połącza wlać mleko z rozrobioną w nim śmietaną i na maleńkim ogniu gotować aż sos nabierze konsystencji słodkiej śmietanki ,wsypać pokrojony szczypiorek,doprawić solą i białym pieprzem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
konczita - to tylko tak wygląda,nie ma tak dużo z tym roboty,spróbuj zrobić, ta zapiekanka jest naprawdę tego warta.Pozdrawiam Cię.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wierze, ze pyszna, margolciu :) juz na pismie wyglada pysznie... rowniez sle serdeczne pozdrowionka :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kobietka z Londynu
Marguś,ależ gitaśna ta zapiekanka,pewnie bardzo smaczna,wiec na sobotę u mnie zagości.Dzięki kochana!Za ten przepisik.Buziak za to:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja często robię taką z resztek
z lodówki bo często nagotuję za dużo makaronu więc zużywam go do zapiekanki następnego dnia. Więc naczynie zaroodporne smaruję oliwą, układam makaron świderki na spód, na to pokrojona kiełbasa w kostkę, cebula, kukurydza, przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie i oregano. Zapiekam 20 minut i posypuję startym serem i jeszcze piekę 5 minut. Podaję z ketchupem. Pyszna i prosta a jeszcze lepsza jest wersja z tuńczykiem z puszki zamiast kiełbasy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×