Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kochaniutka1

jestem w ciązy a mam ból jak bym zaraz miała dostac okres??? :((((

Polecane posty

Hej , mam pytanie 5 dni spoźnia i sie okres i zrobiłam test wyszedł pozytywny zdazyła byc juz u lekarza powiedział ,że to 4 tydzień i mam przyjśc za dwa 3 tygodnie, ale martwi mnie to ,że mam ból jak na okres jak bym miała go zaraz dostać co jakiś czas nie są one silne czasami pare godzin spokoj a poźniej skurcz i ból jak bym miała zaraz dostac @ czy to normalne? boje się bo to Moja pierwsza ciąża i do tego jescze taka mała...:(

Gość co za skąpstwo
"Pierwsze dni i tygodnie ciąży to intensywny rozwój i wzrost Twojego dziecka. Cały twój organizm reaguje na obecność tej małej istotki w twoim brzuchu, a szczególnie domek dziecka macica. Staje się ona przytulnym mieszkaniem na całe 9 miesięcy. Ale żeby maluszkowi było wygodnie, musi rosnąć razem z nim. I ty to czujesz! Rosnąca macica rozciąga trzymające ją więzadła, zaczyna uciskać na inne narządy leżące w pobliżu, np. pęcherz moczowy. Teraz centrum twojego organizmu jest właśnie tutaj w dole brzucha. To tutaj, pod wpływem zmian hormonalnych, dopływa najwięcej krwi, przez co narządy są obrzmiałe i bardzo tkliwe. Możesz mieć wrażenie pełności w jamie brzusznej; uczucie „ciągnięcia, szczególnie w pachwinach, lekkie skurcze macicy podobne jak na miesiączkę, ale raczej bezbolesne. Objawy napięcia przedmiesiączkowego i ciąży są bardzo podobne a to dlatego, że w obu przypadkach wzrasta gwałtownie poziom gestagenów, odpowiedzialnych za skurcze macicy, złe samopoczucie, bolące piersi, rozdrażnienie. Mogą też pojawić się bóle niezwiązane z ciążą, np. zapalenie wyrostka robaczkowego, zaburzenia jelitowe, kolka nerkowa, co wymaga wizyty u specjalisty. Jak wiadomo, w pierwszym trymestrze jest duże ryzyko poronienia, płód jest bardzo czuły na wszelkie czynniki zewnętrzne. Dlatego nie wolno bagatelizować pewnych sygnałów wysyłanych przez organizm. Jeśli bóle mają charakter bolesnych regularnych skurczy, należy udać się do ginekologa, który zdiagnozuje przyczynę dolegliwości i w miarę możliwości zastosuje leczenie. Każde krwawienie czy plamienie w ciąży, nawet jeśli nie towarzyszy mu ból, wymaga konsultacji lekarskiej! To może być objawem zagrażającego poronienia! "

nie zmartwiło bo jestem zielona w tych sprawach czyli rozumiem ,że mam sie nie martwić.... to ormalne na początku ciąży?

Gość gość111
Jesli moge cos doradzic to lepiej biegnij jak najszybciej do lekarza. mialam podobne objawy i myslalam ze wszystko jest ok 6 tyg poronilam. kazdy bol czy jajnikow czy dol brzucha jest zawsze nie pokojace nawet uplawy jasny braz.

Gość gość
Temat z 2011!!!

Gość gość
na pewno autorka czekała prawie 4 lata na twoją odpowiedź.

Gość gość
Ja miałam na poczatku bóle brzucha przez kilka tygodni , musiałam brac luteine i duphaston , taki ból trzeba zawsze konsultowac z lekarzem .

Gość gość
Moj ginekolog powiedzial,ze u niektorych kobiet te bole sa normalne,u innych nie. Ja takie mialam na poczatku mimo brania duphastonu. Czasem bardzo silne skurcze az zginal mnie w pol i nie moglam zlapac tchu. U mnie to bula norma,ale takie bole zawsze trzeba skonsultowac.