Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość młodaaaa lubi matme

JAK ZOSTAĆ KSIĘGOWĄ? CZY WARTO?

Polecane posty

Gość młodaaaa lubi matme

praca odpowiedzialna to wiem...

Gość matko boska ale topik
:O

Gość dla mnie dupologia na seksuolo
nie, nie warto

bierzesz jakieś ciężkie księgi siadasz koło nich i juz jesteś księgową 🖐️ pamiętaj nie spuszczaj z nich oka , to odpowiedzialne zajęcie

Gość nie warto, zależy gdzie masz
zamiar "zastartować" Jeśli wdepniesz w biuro rachunkowe - może i się nauczysz sporo, zależy od biura - ale kokosów nie zarobisz.

Gość młodaaaa lubi matme
tak Julisz Cezar, uszczypliowść zakompleksionego starego faceta nie zna granic:-O

Gość księgowa to ogólnie dobry
zawód, każda większa firma potrzebuje księgowych, praca wbrew obiegowym opiniom nie jest taka nudna :), wymaga stałego dokształcania się, ale zarobki są uzależnione od miejsca pracy. Począwszy od naprawdę najniższej krajowej po nawet 5-6 tys. miesięcy, czyli całkiem sporo.

Gość jak się nauczysz tego zawodu
możesz łatwo łapać fuchy, ale jeśli nie będziesz miała możliwości w jednym miejscu pracy wykonywać swoich podstawowych obowiązków i jednocześnie fuch, to licz się wtedy z pracą wieczorami lub w łykendy

zakompleksiony stary facet doskonale wie co trzeba zrobić aby pełnic funkcję księgowej w przeciwieństwie do młodych ynteligentnych panienek :D , które muszą o to pytać na forum. :o

pracuję w księgowości od dłuższego czasu. Samo to, że lubisz matmę nie wystarczy, bo naprawdę to większość roboty i wyliczeń i tak za Ciebie komputer wykona. Ale podstawy matmy niestety trzeba znać :) Jest to praca, gdzie nie zarobisz - przynajmniej przez pierwsze lata - niesamowitych pieniędzy. Na pewno nie pracując w biurze, choć tam nabędziesz wiedzy, doświadczenia (pod warunkiem, że trafisz do rzetelnego biura, bo różne są). Trzeba też pamiętać o tym, o czym niewiele osób mówi, a może naprawdę irytować : - ważne są terminy, zeznania, deklaracje, wszystko trzeba składać w określonych terminach, - pracując w biurze, pracujesz z ludźmi, którzy są różni, możesz się o coś prosić i pół roku, a klient nie przyniesie, przyjdzie kontrola wykaże brak i będzie Twoja wina - nie możesz brać w większości urlopu wtedy, kiedy chcesz, musisz się trzymać ustalonych terminow (zwykle możesz wziąć urlop od 20-go do 30-go, zależy co robisz, na jakim stanwoisku jesteś) z L-4 kiedy przypadnie w okresie "gorącym" też możesz mieć problem; nie mówiąc już o wypadku typu złamałeś rękę lub miałaś wypadek i leżysz miesiąc w szpitalu - wtedy w ogóle się możesz pożegnać z pracą. Piszę to z perspektywy pracy w niewielkim biurze rachunkowym, gdzie nie ma tzw "wolnego wakatu" czyli osoby, ktora pracuje pomagając i w razie jakichś nieprzewidzianych okoliczności zastępuje brakującą (bo zwykle zatrudnienie jest na styk ze względu oszczędności) - jeśli jesteś kobietą, choćbyś robiła 3 razy tyle co mężczyźni, i tak otrzymasz wynagrodzenie mniejsze od mężczyzn, gdyż zawsze możesz zajść w ciąże, iść na l-4 na dziecko i będziesz wybierać częściej urlop.

- musisz stale się dokształcać, poszerzać wiedzę - bo przepisy stale się zmieniają.. Często na to poświęcać trzeba swój czas wolny - wieczorami w domu etc Ale są też dobre strony : - jeśli nabędziesz kilkuletniego doświadczenia, wtedy łatwiej będzie Ci znaleźć pracę , gdyż jest to zawód, który tak łatwo z rynku nie zniknie, szczególnie, że coraz więcej przedsiębiorców na rynku - po kilku latach można liczyć na podwyżkę zarobków, że wyjściowo ma się więcej niż pracując np w sklepie - starając się o pracę ma się lepsze CV nawet jeśli po kilku latach przerwy na wychowywanie dziecka chcesz się przyjąć w sklepie z obuwiem na pół etatu - masz możliwość zrobienia "fuch" poczynając od liczenia komuś na lewo książek, poprzez rozliczanie zeznań rocznych (też jakaś dodatkowa kasa) , sporządzanie deklaracji ZUS itp Ogólnie jednak wielkiego szału nie ma. I czasami naprawdę, szczególnie po kilku latach człowiek ma ochotę iść na urlop od 10 do 25 sierpnia, bo inni mogą , a Ty nie. Że nie wspomnę o ganianiu do pracy z 40 stopniową gorączką, bo jest 12 albo 15-ty i szef /szefowa krzywo patrzy, a poza tym jest robota do zrobienia..

Jestem główna ksiegowa juz od paru lat i powiem tak. Moja stanowisko jest samodzielnym stanowiskiem, więc jak pójde na chorobowe nikt mnie nie zastapi i tak jak rok temu byłam po operacji to musiałam jeszcze ze szwami latac do pracy aby zrobic sprawozdania. Tu licza sie terminy. Pracuje w oświacie i mam 4300 brutto. Więc płaca taka sobie do pracy jaka wykonujesz. Nigdy nie masz całego urlopu bo albo sprawozdania albo trzeba wrócic i zrobic płace a to inne pierdoły. Praca bardzo odpowiedzialna

Według mnie księgowa to jeden z nielicznych zawodów, który pozwala zarobić jakąś konkretną kasę bez posiadania własnej firmy

Gość zależy co masz na myśli
mówiąc konkretną. Ok, za 2000-2500 tyś wyżyjesz ale nie są to chyba szczyty marzeń...

Gość ksiegowa
witajcie :) dawno nikt tu sie nie wypowiadał :) 2000 tys zł ? chyba żartujesz :) tyle to ma młodsza księgowa... wiec pomyśl ile zarabia samodzielna. poza tym kariera nie kończy sie na głównej ksiegowej -:)

Gość pewnie zachwalajcie zachwalajc
tylko najpierw sie zdobywa praktyke robiac to co nikt nie chce robic, to co kazal szef (jak nie zrobisz, czasem wbrew prawu)to tracisz prace.

Gość aaaapsik
ja pracuje jako młodsza księgowa i mam najniższą krajową...

Gość gość
Moja znajoma pracuje w biurze sylpio.com i wcale nie narzeka. Wręcz przeciwnie, zarabiała tam całkiem nieźle i zdobyła potrzebne doświadczenie.

Gość gość
teraz chyba jest wiekszy popyt na biura rachunkowe (np www.biuro-duet.pl ) ktore zalatwiaja wszystko w mgnieniu oka i biora jakas okreslona kwote od zlecenia niz stala pensja dla ksiegowej w firmie.

Gość gość
Warto warto, musisz mieć tylko pomysł na siebie. Zrób tak, jak księgowa z sylpio.com, załóż własne biuro, bądź sumienna i pracowita a na pewno Ci się uda :)

Gość Ekspert Pracapl
A może znasz kogoś kto pragnie zostać księgową/księgowym? Pomóż mu znaleźć ofertę pracy idealną dla niego, poleć go pracodawcy klikając na czerwoną strzałkę przy ofercie i otrzymaj w zamian 1000 zł ! Sprawdź jakie to proste na http://praca.pl/rekomendacje.html

Gość Ekspert Pracapl
Do takiej pracy konieczne jest posiadanie szczególnych umiejętności, takich jak dobra organizacja pracy:) jeśli znasz kogoś kto idealnie nadaje się na te stanowisko, pomóż mu znaleźć odpowiednią ofertę na praca.pl, poleć go do pracy i zgarnij 1000 zł! Sprawdź jak zdobyć wynagrodzenie za polecenie na http://praca.pl/rekomendacje.html

Gość gość
Ja od kilku miesięcy korzystam z pomocy ksiegowej, bo jednak samodzielnie nei zawsze się udaje wszystko zrobic. Mogę nawet Wam ja polecić http://www.mitaxx.pl/

Gość gość
Dużo czasu i pieniędzy oszczędzamy odkąd rozliczenia przekazaliśmy do  CRWM, dla naszej dość małej wspólnoty to była chyba jedyna opcja tak prawdę mówiąc. Księgowość na własną rękę realizowana jest może i dobra ale miesiąc, dwa, pół roku ale przy dłuższym czasie – nie da się tego na dobrym poziomie robić moim zdaniem.