Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość milutkamisia

Urlop tacierzyński

Polecane posty

Gość milutkamisia

Witam. Mam takie pytanie - czy mojemu partnerowi przysługuje tydzień urlopu tacierzyńskiego jeśli ja nie pracuję więc nie jestem na urlopie macierzyńskim? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Gość co google się zepsuło??
Od 1 stycznia 2010 roku pracownik-ojciec wychowujący dziecko ma prawo do urlopu ojcowskiego i zasiłku macierzyńskiego w wymiarze 1 tygodnia, a od 1 stycznia 2012 roku w wymiarze 2 tygodni. Tydzień odpowiada 7 dniom kalendarzowym. Jedynym kryterium warunkującym nabycie prawa do urlopu ojcowskiego jest wiek dziecka. Urlop przysługuje do ukończenia przez nie 12-tego miesiąca życia. Pracownik może skorzystać z uprawnienia w dowolnym terminie także w momencie korzystania przez matkę dziecka z urlopu macierzyńskiego lub dodatkowego urlopu macierzyńskiego. Urlop ojcowski przysługuje także, gdy matka dziecka jest osobą nieuprawnioną do zasiłku macierzyńskiego np. jest osobą bezrobotną. Urlop ten udziela się na pisemny wniosek ojca wychowującego dziecko. Wniosek należy złożyć w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem urlopu. Pracodawca nie może odmówić pracownikowi udzielenia urlopu ojcowskiego. W myśl art. 177 Kodeksu Pracy w okresie korzystania z urlopu ojcowskiego pracownik korzysta z ochrony stosunku pracy.