Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Agataa

czy to cukrzyca?

Polecane posty

Witam, Chciałabym wiedzieć czy ktoś ma podobnie do mnie. Otóż obawiam się, że mogę być początkującym cukrzykiem. Moja mama choruję na cukrzyce typu I (insulinozależną) jednak wykrytą bardzo późno bo dopiero po 40 roku życia, jednak przez całe życie miała objawy takie jak ja (cukrzyca rozwijała się w uśpieniu) Ja mam 22 lata, tak samo jak ona problemy ze skórą, miewam okresy kiedy jestem wciąż zmęczona, dużo śpię w ciągu dnia i jem dużo, piję mnóstwo herbat, wielomoczu jako takiego jeszcze nie zauważyłam. Co jakiś czas następuję u mnie taki okres, później to się uspokaja i znowu. Robiłam krzywą cukrową, mam tendencję do spadków cukru, ale na razie nic mi nie wykryli. Czy ktoś tak miał? To trochę dziwne się wydaję jako, że cukrzyca typu I pojawia się we wczesnym wieku z tego co mi wiadomo.

Gość Goja35,..,
Czy jestes pewna ,że Twoja mama ma cukrzyce typu 1?

Tak, na pewno, cukrzyca typu 1 (młodzieńcza), mama przyjmuję insulinę

Gość Goja35,..,
Fakt przyjmowania insuliny nie swiadczy o tym ,że ktos ma typ 1. Z tego co piszesz wyglada na to iż Twoja mama ma typ drugi poniewaz zachorowała w póznym wieku oraz typ 1 rozwija sie szybko,gwałtownie i najczesciej trafia sie do szpitala ze znaczna hiperglikemią(bardzo wysokim poziomem cukru siegajacym nawet 1000!).Nie będe jednak z Toba polemizowac, o cukrzycy wiem bardzo duzo jednak nie wszystko i byc moze sie mylę.

Ja jestem w tej kwestii laikiem, więc zapewne możesz mieć rację, dziękuję za wypowiedź, dopytam się mamy bo najwidoczniej się mylę. Pozdrawiam

Gość Goja35,..,
Witaj Agato. Tak sobie myslałam ,moze Twoje dolegliwosci nie swiadczą o cukrzycy a np.o niedoczynnosci tarczycy????Objawy bardzo podobne-sucha skora,objadanie sie ,tycie,sennosc..... Poza tym jesli masz wątpliwosci sprobój w okresach kiedy sie zle czujesz mierzyc sobie cukier przed posiłkiem i godzine lub dwie po posiłku. Sama zaobserwujesz czy masz problemy z poziomem cukru. A byc moze taka wasza juz uroda jak to mowia czesto lekarze....zmiany hormonalne,okres ,owulacja i wówczas zle sie czujesz?Życze zdrowia Tobie i mamie.Pa.