Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość angangang

po angielsku

Polecane posty

Gość angangang

she is having breakfast - to prawidlowe zdanie, tak? bo she is hasing breakfast brzmi idotycznie;) nie wiem, ale jakos mi sie to nasunelo na mysl, wiec musze sie upewnic...:)

Gość to pierwsze dobrze
Nie ma czego takiego jak "hasing".

Gość angangang
po odmianie czasownika "have" -> she has... ale to jest inna konstrukcja bo she IS having... ojj tak mnie naszlo, dzieki za upewnienie mnie:P

Gość desperada32
sje is having brakfast is juz jes odmieniona forma 3 osoby to be a,wiec kolejny czas. bez w bezokoliczniku plus ing

Gość angangang
czylito co napisalamw poscie powyzej Twojego:) ale dzieki

Z odmianą to się zgodzę, bo to jest jasne, ale jak można do "has" dodać końcówkę ing? Zastanów się. Równie dobrze mogłabyś wytworzyć słowo "hading".

Gość Pytdo panów
Shhe ist heavingingindg Breakfasst.

Gość no ja sie nie dziwie
she has breakfast -ona jada sniadania więc dlaczego nie --she is hasing breakfast -ona je śniadanie ? :)

Oczwiście, że nie istnieje. Wam się chyba wydaje, że do każdego słówka można dodać dowolną końcówkę.

no ja sie nie dziwie! She has breakfast tzn. ona je sniadanie a nie jada sniadania. Boze! Co za ludzie!! A kazdy oczywiscie zajebiscie zna angielski. Can't fuckin' belive that.

nie,że nam sie wydaje... ciekawostka gramatyczna

ja wcale nie twierdze,że znam rewelacyjnie angielski a twoje tłumaczenie nieszczególnie do mnie przemawia :)

Gość angangang
najmocniej przepraszam, a gdzie ja napisalam, ze znam angielski zajebiscie? fakt, angielski jest najpopularniejszym jezykiem i prawie kazdy go zna, ale to PRAWIE... niektorzy nie umieja, a niektorzy sie dopiero ucza... troche wyrozumialosci. Chcialam sie tylko upewnic, takze dziekuje wszystkim za normalne odpowiedzi:) a reszte rowniez "dziekuje"...

ok ty specjalistko mi wytłumacz She has breakfasts. Moim zdaniem : ona jada śniadanie She is having breakfast.:ona je śniadanie I powtarzam pytanie: dlaczego nie "She is hasing breakfast" Wiem,że to jest forma niepoprawna :D :D

She has breakfasts . Ona jada śniadania

She is having breakfast. ona je śniadanie szlag mnie zaraz..

jak wróce to sobie poczytam he he

Gość angangang
faktycznie jak tak jak ktos wyzej wspomnial, czas Present Continuous, czyli podmiot + czasownik "be" po odmianie + czasownik w bezokoliczniku z koncowka "ing" + ewnetualne dopelnienie zdania. Np. she is walking, he is doing his homework, itp. dla tego have + "ing". Nieraz ma sie takie zacmienie ;)

Gość angangang
dlatego* (zeby mi jeszcze ktos nie wypomnial, ze nawet polskiego nie umiem;P), chociaz nie pisze polskich literek na kompie;P

Gość aha i achhhhhhhh
kobieta widmo: znawczyni taka i pisze "belive"???? :o

Gość aha i achhhhhhhh
Sorry, kobieta_vidmo, z angielska :D

Gość aha i achhhhhhhh
Dobra: czsownik "have" jeśli nie oznacza posiadania, jest traktowany jak normalny czasownik, czyli występuje w czasach Continuous. Czyli dodaje sie do niego koncówke -ing. Do bezokolicznika się dodaje. Zasady dodawania koncówki "-ing" to insza inszośc. Tu jest akurat zasada, że jak czasownik konczy się na -"e" to się je wywala, np. make - making, have - having. She has breakfast. = ona jada śniadania, np. codziennie o 8. She is having breakfast. = ona je śniadanie. TERAZ.