Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość baaalbblalalaaa

Ubezpieczenie przy pracy za granicą

Polecane posty

Gość baaalbblalalaaa

Niebawem wyjeżdżam do Niemiec do pracy na dwa wakacyjne miesiące i pomyślałam, że warto się ubezpieczyć. Znacie dobrą firmę, która zajmuje się takimi sprawami i żebym nie przepłaciła (bo chodzi mi głównie o ubezpieczenie standardowe)? Karta NFZ odpada, nie zdążę załatwić wszystkich potrzebnych dokumentów (a jest ich od cholery...).

Gość Musisz mieć EKUZ
W sytuacjach awaryjnych EKUZ bardzo się przydaje, a załatwisz go w czasie jednej wizyty w NFZ. Oczywiście EKUZ jets jedynie na sytuacje awaryjne, ale warto taką kartę z sobą mieć, bo jest za darmo (czasem 2 godziny w kolejce). Oprócz tego ubezpieczenie w dowolnej firmie, choćby w PZU, każda ma podobne stawki, podobny zakres refundacji, ale bez tego nawet nie myśl o wyjeździe. Wypadki przy pracy z EKUZ nie są zwracane, a licho nie śpi.

Gość baaalbblalalaaa
Dzięki, tylko właśnie jest problem z tym moim ubezpieczeniem, bo teoretycznie podlegałam pod rodziców póki jeszcze studiowałam, a że przed sesją zimową zrezygnowałam i nie zmieniłam nic w tych papierach, mimo, że zaczęłam szkołę policealną (nie wiem czy mnie tam ubezpieczają, nic nie płaciłam, bo kierunek fundowany, ale o ubezpieczeniu cichosza). I w dokumentach figuruje nadal, że studiuję, a do tej karty potrzebne jest potwierdzenie statusu ucznia/studenta, więc do poniedziałku już nic z tym nie zrobię, dlatego zależy mi na jakiejś firmie ubezpieczeniowej właśnie. Orientujesz się może jak wysokie są koszta takiego ubezpieczenia? Dla mnie to jest zupełnie czarna magia.

Gość No to masz problem.
Masz chociażby tu: http://www.turystyczne.ubezpieczenie.com.pl/pzu___ubezpieczenie_kosztow_leczenia_i_nastepstw_nieszczesliwych_wypadkow_za_granica/83,249.html Zwróć uwagę na zdanie: Za opłatą dodatkowej składki ubezpieczeniem można objąć ryzyko wynikające z wykonywania pracy za granicą Problem w tym, że to ubezpieczenie obejmuje koszty leczenia do konkretnej sumy, a więc 20, 30 albo 50 tys. USD. To jak na warunki zachodnie nie jest specjalnie dużo i dlatego, gdybyś uległa wypadkowi może nie w całości objąć refundację kosztów. Takie ubezpieczenie mają wszyscy ubezpieczyciele choćby następny przykład: http://www.leonisdirect.pl/compensa-voyage-praca - więcej znajdziesz w Googlach, a jak nie, zadzwoń do jakiegokolwiek agenta ubezpieczeniowego. Rada - wybierz ofertę nie najtańszą, ale rzetelną. Czasem możesz zostać postawiona pod ścianą. Masz zapłacić np. za szpital, czy operację, a oni ci łaskawie po rozpatrzeniu zwrócą. Ten EKUZ jest w tych przypadkach niezastąpiony. No chyba, że ubezpieczysz się na miejscu (do ubezpieczenia zgłosi cię pracodawca i potrąci składkę z wynagrodzenia), będzie zdecydowanie najbezpieczniej, ale ciut drożej.

Gość ann111
Sprawdź w HDI Asekuracji - ubezpieczenie turystyczne. Powinno być dla Ciebie w sam raz.