Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anastatatatazja

Proszę pomóżcie. Radykalne oszczędzanie.... :/

Polecane posty

Gość Anastatatatazja

Witajcie Panie. Chcę pod koniec sierpnia zmienić mieszkanie, ale aby to zrobić muszę uzbierać na kaucję. W związku z tym muszę dość radykalnie przyoszczędzić, z 1000 zł, które wydawałam na jedzenie, zejść na wiele wiele mniej - wychodzi 10 zł na dzień. Jeden posiłek mam w pracy, mieszkają tu też moim rodzice, któych będę odwiedzałą częściej niż dotychczas, bowiem Mama na miesiąc wraca do kraju. Moje pytanie - jak dysponować 400 zł tak, aby wystarczyło mi na jedzenie na miesiąc? A jednocześnie aby jeść w miarę zdrowo. Proszę o porady.

Gość dereszowa zuza
spadaj

Gość rebecca8525
naprawde trzeba sie radzic w takim temacie?, matko co za tępota na tym cafe

Gość maturks4
Na śniadanie - musli z jogurtem Na obiad - drób. Najtaniej wychodzi kupić całego kuraka, samej go upiec i mądrze podzielić Na kolację - kanapka. Tania wędlina (przez miesiąc człowieka nie zabije), twarogi, pasty To miesiąc - a potem utrzymanie mieszkania? Bo na sępienie na rodzicach raczej by mi ambicja nie pozwalała

Gość Anastatatatazja
No wyobraź sobie, że nie mam. Jestem nauczycielką - czy to Ci nie tłumaczy tego? ;) Kaucja jest jednorazowa, później normalnie dam rady z opłatami. :)

Gość kalgon
rób zawsze więcej na kilka dni, można jeść od razu lub mrozić. dużo i w miarę tanio to na przykład pierogi ruskie, fasolka po bretońsku, bigos, kopytka. surówki z warzyw sezonowych- pyszne i tanie :) na śniadania i kolacje kanapki z wędlina, pomidorem, sałatą i szczypiorkiem :)

Gość kabata
400 złotych na żarcie na miesiąc na jedną osobę? Przecież to dużo.

Gość kabata
jeżeli nie będziesz jadała na mieście i wydawała na jakieś zachcianki tu 2 złote tam 5 (kawka, batonik w przerwie w pracy itd.) to powinno starczyć i to nawet na całkiem dobre jedzonko nie schodząc wcale z jakości. Jak Ty tu widzisz problem, to ja nie wiem. Ale że wcześniej wydawałaś tysiaka to chyba kawior jadłaś codziennie, jestem w szoku.

współczuje ci, pewnie jeszcze jestes sama, wiec cie wszystko drogo wychodzi. Moze dawaj korki, pisz prace mgr, wyjedz za granice bo tu sie dorobisz tylko garba.

Gość Anastatatatazja
Tak, mieszkam sama od 2 lat. Nie, nie jadałąm kawioru, ale krewetki i łososie owszem. I dużo słodyczy, czego całe szczęście po mnie nie widać. Dużo szło mi włąśnie na takie zachcianki..

Gość kabata
no to widzisz sama. bo naprawdę wydaje mi się, że za 400 złotych możesz zdrowo jesc przez miesiąc. Patrz, zamiast drogiego pieczywa kupuj kasze(jaglana gryczana, pęczak), ryż brązowy, z kilo mąki żytniej, tylko wszystko właśnie jakościowo dobre (nie chodzi o to, że najdroższe, ale tanie tyle że np. pełnoziarniste, a nie oczyszczone bezwartościowe). Z resztą węglowodanów w tej postaci nie trzeba jesc dużo. Może przez miesiąc odpuść sobie łososie i inne zajebistości , bo jak kilka razy w tygodniu , nawet w miesiącu sobie pozwolisz na coś takiego to z pewnością co najmniej stówa pójdzie na takie smakołyki, a możesz zamiast tego np. jeść jajka, które są zdrowe i pełnowartościowe, a można je zrobić na tysiąc sposobów. Warzywa i owoce, ceny są różne, pamiętaj o jakości, bo to główne źródło witamin, ale możesz też kupować gotowe mieszanki. Ekstremalna wersja, to dobry suplement witaminowominerałowy, np. Olimp VITA MIN SPORT(koniecznie "sport", bo jest najlepszy) i przez miesiąc możesz na tym jechać, biorąc tabletki co drugi dzień. Ale myślę, że jeżeli nie będziesz kupowała samych rzeczy typu kapary, pomidorki koktajlowe i szparagi to spokojnie złożysz sobie i pełnowartościową dietę z prawdziwych warzyw i owoców w granicach kasy, którą masz. No i przez miesiąc jakoś obejdziesz się bez słodyczy i innych niepotrzebności( kup sobie ze 4 czekolady, jako miesięczne zaopatrzenie na zachcianki i tyle), no i przede wszystkim nie wydawaj kasy własnie impulsywnie na soczek, kawkę, kebaba, batona, bo jak policzysz miesięcznie ile pewnie wydajesz na takie gówna, to złapiesz się za głowę.

Gość kabata
Zobaczysz, ze po miesiącu zdziwisz się, jak mogłaś wydawać/przepuszczać aż 1000 zeta na żarcie, jak można ładnie zamknąć się w połowie tej kwoty (i pomyśl o tych 500 złotych dodatkowo miesięcznie na wycieczki czy inne fajne rzeczy) Powodzenia ;)

Gość Anastatatatazja
Dziękuję, mam nadzieję, że tak włąśnie będzie. :) Teraz sezonowe warzywa i owoce są tanie, to jakoś dam radę. :)

Gość mysle ze wroclaw
powinnas dac rade porownujac ceny w sklepach i nie wyrzucajac jedzenia.. :)

Gość frswgtfegtgyfdg
ja mam na życie na 2 osoby 700 zł i w tej kwocie kupuję nie tylko jedzenie ale i chemię, kupuje przewaznie w Biedronce bo zawsze świeże, a tego czego tam nie ma to gdzie indziej, generalnie kupuje wiekszosc na co mam ochote, czesto jakis likier, słodycze itp.

Gość 43423423434
mi ostatnio to musialo przez ponad tydzien starczac na dzień ok. 10 zł na mnie, dziecko i psa... :( nie wiem, jaki problem mozna miec zeby to mogło nie starczyc na 1 osobe... :(

Gość kabata
Dasz radę bez problemu :) Znam takich, którym wystarczy 200 zeta i żyją i nie narzekają jakoś specjalnie. Człowiek ma niesamowite zdolności przystosowawcze. A w razie, gdyby jednak nie starczyło Ci do końca miesiąca to odsyłam do filmików Bear Grylls'a ;)

Gość Anastatatatazja
Hehe, dzieki dziewczyny za rady, macie pewnie racje, zwlaszcza ze mam rodzicow i posilek w pracy :)

Gość radykał
Wydaję na jedzenie średnio 5-7 zł dziennie, wiem, bo liczę, i DA SIĘ. Trzeba zminimalizować produkty w cenach powyżej 10 zł/kg i można być najedzonym i jeść smacznie i ZDROWO! W cenę nie wliczam okazjonalnego piwka w weekend ani napojów innych niż herbata/kawa.