Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

olol1

Temperatura !

Polecane posty

Czy możecie mi powiedziec jak to jest z tą temp. jak ona sie liczy gdy jest sie w ciązy. Mierze sobie temperatura i codziennie o tej samej porze przed wstaniem z łożka imam 36,8 ale podobno po owulacji jest troszke wższa a później przez cały dzien utrzymuje mi sie 37,2. Np dzisiaj zmierzyłam temperature przed 9 jakw stalam i mialam 36,8 a położyłam sie jezcze na chwilke to po godzinie jak sie obudziłam ponownie zmierzyłam i mialam juz 37,2

Gość a temp mierzysz codziennie
mierzysz codziennie o tej samej porze -tylko ten pomiar się liczy. W ciągu dnia się nie mierzy. W cyklu jest tak że po owulacji a przed okresem temp. spada. Dlatego objawem ciązy jest to że nie ma spadku.

aham czyli mam 36,8 zobaczymy za 8 dni powinnam mieć okres

Gość autorko a jak dlugo
sie starasz i i le masz lat?

Znaczy nie planuje no ale jak już to ok I dlatego pytam sie o ta temperature zeby mi ktoś dokłądnie odpowiedział

Gość autorko a jak dlugo
aha o sie nie wkrecaj za bardzo i daj na luz jak sie nie starasz

Gość autorko a jak dlugo
juz ci tu ktos wyjasnil wiec nie bede sie powtarzac!:D

Gość autorko a jak dlugo
poza tym napisalas ze sie nie starasz:D

Gość a temp mierzysz codziennie
poczytaj sobie tutaj: http://wiki.28dni.pl/wiki:abc_temperatury o zasadach wiarygodnych pomiarów. Metoda termiczna w antykoncepcji, dla wykrycia owulacji Polega na codziennych pomiarach temperatury ciała można ją mierzyć w ustach, pod pachą lub w pochwie, ważne jest jednak, by dokonywać pomiarów w ten sam sposób i o tej samej porze, na przykład zaraz po przebudzeniu. Tak otrzymane wyniki zaznacza się codziennie i analizuje, szukając zmian charakterystycznych dla różnych faz cyklu. Zwykle w pierwszej połowie cyklu temperatura jest normalna, a więc wynosi około 36,6C. Tuż przed owulacją spada o 2 3 kreski, do 36,3; 36,4C. Dzieje się tak na skutek chwilowego spadku stężenia produkowanych hormonów. Ten spadek nie zawsze jest zauważalny! W drugiej połowie cyklu, to jest po owulacji, gdy ciałko żółte zaczyna produkować progesteron, temperatura podnosi się o 3 4 kreski, do 36,9, a nawet do 37,2C. Krwawienie miesiączkowe zwykle ustaje po 5 dniach. Przez kilka następnych dni z pochwy może wydobywać się śluz wytwarzany w szyjce macicy. Między 9 a 13 dniem poziom estrogenu osiąga maksimum i śluz staje się przeźroczysty i rzadki. Jest to początek dni płodnych. W 13 dniu cyklu poziom hormonów przysadkowych regulujących dojrzewanie i uwolnienie komórki jajowej także osiąga maksimum, temperatura ciała wzrasta o około 0,5 C i w 14 dniu następuje jajeczkowanie (owulacja). Aktywność ciałka żółtego zaczyna się zmniejszać w miarę jego zamierania i poziom progesteronu spada. U niektórych kobiet mogą wystąpić objawy przedmiesiączkowe, jak nadwrażliwość piersi i zmiany nastroju, zwłaszcza drażliwość i depresja. Może pojawić się nieznaczne powiększenie brzucha, wynikające z zatrzymania płynów w organizmie. Nadejście miesiączki jest sygnalizowane spadkiem. temperatury ciała o około 0,5 C.

a mam jeszcze jedno pytanie.. od wczoraj mam śluz biały gesty mam niby dni płodne no i mammiec za ok 8 dni okres moze wcześniej no temerature mam taka jaka pisałam wyżej. Czy ten śluz to oznacza dni nieplodne czy jak ?Kiedyś teżmialam taki sluz