Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fajny przeepis

Surówka

Polecane posty

Gość fajny przeepis

W niedzielę robimy obiad z okazji roczku naszej pociechy, zapraszamy tylko dziadków i mojego dziadka. Wszystko mam już zaplanowane ale nie mam pomysłu na surówkę. Nie chcę podawać ciąglę tego samego. Wrzućcie jakiś przepis. Z reguły robię z kapusty pekinskiegj, ogórka, papryki , pora, pomidora i sera feta z sosem włoskim ale potrzebuję odmiany. Czekam;)

Gość u mnie
u mnie ostatnio hitem jest surówka z kruchej kapusty do tego rzodkiewka, jogurt grecki i odrobina cukru :) pychota, ale skoro zazwyczaj robisz z kapusty pekińskiej to niewielka to różnica...

Gość fajny przeepis
Jaki to jest jogurt grecki?

Gość fajny przeepis
Chodzi mi raczej o surówkę, do drugiego dania, ale przepisy na salatkę też mile widziane:)

Jezeli chodzi o surowke do obiadu i lubicie czosnek to polecam ta : Buraczki (ja daje ok 6szt),2lyzeczki ostrej musztardy,2-4lyzek majonezu (ja uzywam kieleckiego),sok z 0,5cytryny i od 3-5zabkow czosnku. Polecam :)

Gość u mnie
jogurt grecki często stosowany jest zamiast śmietany bo jest zdrowszy. tak wiec możesz użyć śmietany jak lubisz albo jogurtu greckiego :)

Gość u mnie
u mnie też mizeria jest uwielbiana i tylko ze śmietaną :) oczywiście na słono z tartymi ogórkami.

Gość fajny przeepis
Chętnie zjadłabym tę proponowaną z buraczkami, ale niestety nikt w rodzinie poza mną nie lubi czosnku. Jak tylko poczują:) słyszą, "czosnek jadłaś"?:) Szkoda , że w sosach do pizzy im nie przeszkadza, ach...

Gość fajny przeepis
Miało być słyszę, sorki za literówkę

ja polecam z pora,orzechow wloskich i rodzynek-do tego sos majonezowy,przyprawy i pychota :)mozna dodac tez jabłko-tylko przed podaniem ona powinna sie przegryzac w lodowce ok 3 godziny :) pora mozna sparzyc przed pokrojeniem, ale ja z reguły kroje surowego :)

Z tym czosnkiem u mnie jest to samo.Potrafią pootwierać wszystkie okna kiedy tylko go wyczują.

Gość fajny przeepis
Ta z pora bardzo mi się podoba, podpowiedz mi proszę, jak zrobić sos majonezowy?

Gość fajny przeepis
a...i jakie przyprawy dodajesz?

sos majonezowy robie mieszajac majonez z jogurtem naturalnym, dodaje sok z cytryny,czosnek i mnostwo białego pieprzu :)

Gość Fantastyczna kobietka
możesz też podać z konserwowego selera+kukurydza+ananas z puszki dodać odrobinę majonezu lub jogurtu greckiego a znasz sałatkę gyros??? ja ja podaję często w niedzielę do obiadu, bo mój mąż ją uwielbia. Pierś kurczaka ok. 40-50 dkg pokroić w kostę i usmażyć na odrobinie oleju, podczas smażenia oprószyć przyprawą do gyrosa. Poczekać aż ostygnie wymieszać z pokrojoną w kostke jedną cebulą i pokrojonymi 5-6 ogórkami konserwowymi, puszką kukurydzy i sałatą pekińską lub lodową, dodać trochę majonezu i gotowe. robi sie to w 15min. a palce lizać :)

Gość fajny przeepis
oooo, proszę, co kilka glów, to niejedna:) Już piszę:)

Gość może chryzantemy
tradycyjna suróweczka z kapusty kiszonej z jabłkiem albo surówka z białej rzodkwi, ale jeśli aż tak sa wrażliwi na zapachy to nie polecam :) surówka z selera + jogurt naturalny buraczki w drobnych kawałkach w kostkę z sosem czosnkowym przepyszne ale szkoda że odpadają z mieszanki różnych sałat, czasami jest już kupny zestaw. z białej młodej kapusty drobno posiekanej + jogurt + marchewka + jabłko z czerwonej kapusty albo duszoną marchewkę na gorąco z cebulką i koperkiem pycha