Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ppiktogrmm

do mam dzieci, które bardzo późno zaczęły mówić

Polecane posty

Gość ppiktogrmm

witam, syn ma 2 lata i używa kilku "słów": np. piepie(piesek), pleple(przepraszam) idzi(siedzi) mniammniam(wiadomo) ni ma(nie ma) ja (o sobie), aaania (Hania- siostra). Używa słowa lala na chyba okreslając chyba z 5 rzeczy np picie, okulary, kapiel .Wyrazy mama tata baba dziadzia powtarza na naszą prośbę, ale na widok tych osób nie woła.Naśladuje niektore odgłosy zwierząt, ale też samochodu czy bicie dzwonow. Ma bzika na punkcie zegarów- jak jakiś zobaczy to zawiesza się i powtarza po kilkadziesiąt razy- tiktak,tiktak tiktak.Jest samotnikiem,nie chce się z nami bawić, nie mówiąc już o nauce nowych wyrazów (pokazywanie w książeczce). Mam jednak nieodparte wrażenie,że jest trochę intelektualnie opóźniony w rozwoju względem równieśników. Wiem,że sa dzieci ,które nie móia jeszcze,ale wszystko lub prawie wszystko rozumieja, a on taki niekumaty:(

Gość ppiktogrmm
dodam jeszcze,że to nie tak,ze nas ignoruje całkowicie- przychodzi się przytulic, powygłupiać, chodzi za rękę na spacerku.Psycholog jakis czas temu wykluczył autyzm.

Gość wszystko zalezy od was
musicie do niego duzo mowic, musi przebywac wsrod doroslych, trzeba bylo myslec jak byl maly moj kuzyn tak wlasnie byl wychowywany, mial rozne maty edukacyjne itd. i w wieku 2 lat on potrafi logicznie myslec i zdaniami mowic chyba ze nasz to einstein a Twoj syn to" normalne" dziecko;)

Gość ppiktogrmm
tak bardzo chciałabym, żeby zaczął juz recytować "Pana Tadeusza"

Gość aska z zespolu kształcenia spe
Idź do psychologa- wygląda na książkowy przykład dziecka autystycznego.

Gość ppiktogrmm
teraz biega po pokoju poszczekując głośno hau-hau, popiskując wrzaskliwie piii-piii i machając filuternie swoim kosmatym ogonkiem. czy z nim jest cos nie tak?

Gość aska z zespolu kształcenia spe
Dwa latka to jeszcze malutki :) moze taka osobowość mu się kształtuje... (a kształtuje się do trzeciego r.ż.)

psycholog wykluczył autyzm, powiedział,że mamy czekać.Ale wydaje mi się,że od kilku miesięcy on stoi w miejscu

Gość ppiktogrnm
ale za to michę świątecznego bigosu to potrafi zjeść

Gość gf vb tr jg ds ah jf kg
Akurat maty edukacyjne pomagaja rozwijac mowe :P Do dziecka trzeba mowic wyraznie. Moje dziecko w wieku dwoch lat skladalo juz pierwsze zdania, teraz ma 3 lata i mowi wszystko, niektore tylko slowa niewyraznie, ale staram sie juz je poprawiac, bo te niewyrazne to z lenistwa bardziej. Do tej pory jak mowilo cos zle, to ja powtarzalam poprawnie. Ale teraz to juz je poprawiam. Np. na dziewczynke o imieniu Zuzia, wola: Dudzia, chociaz slyszy, jak wszyscy to wymawiaja. Wiec ostatnio uczylam moje dziecko po sylabach Zu-zia, Zu-zia. I zalapalo, chociaz, gdy sie zapomni, to powie Dudzia... moje dzziecko raz dziennie, zazwyczaj przed snem oglada bajki przeznaczone do swojego wieku, edukacyjne i z bajek tez lapie slownictwo bardzo szybko-wbrew ogolnej opinii, ze dzieci ogladajace bajki zaczynaja pozniej mowic.

Gość Mama123456789
Słuchaj moja córka powiedziala 1 raz Mamo w wieku 2 lat 1mc i 12 dni .Wiesz ze odn tej chwili jestem najszczesliwsza mama? Ona zaczela mowic wtedy calymi zdaniami.Wszystko zrozumie.Wiec czas na twojego synka tez przyjdzie.NIE ARTW SIE. aha Dodam ze moj brat mowil majac dopieo 3.5 roku.jest zdrowy tak jak i moja corka

Autorko, na autyzm mi to nie wyglada... Mam w rodzinie dziecko autystyczne. chociaz objawow autyzmu jest wiele, nie kazde dziecko ma wszystkie, czasem tylko kilka i u takiego malego dziecka trudno jest jednoznacznie zdiagnozowac. Dziecko z mojej rodziny do 18 m-ca zycia rozwijalo sie ksiazkowo (zaczelo chodzic majac 9 miesiecy, mowilo podstawowe slowa-mama, tata, baba itd.). Jednak gdy skonczylo dwa latka calkowicie przestalo mowic, do tego wlasnie uwielbialo krecic sie w kolko, mialo wyczulony sluch i zmysl wechu, podchodzilo tylko do mamy, taty i do mnie, reszte osob traktowalo jak powietrze. Mialo fiola na punkcie samochodow-ale tylko koloru czerwonego... I autyzm lekarze jednoznacznie zdiagnozowali dopiero, gdy dziecko mialo ponad 3 latka.

Nie przejmuj się! Moj ma 2 latka i tez mowi niewiele: mama, tata, baba, sok, wujek to iju, mniam, pic, am, spi to pi, daj, oć to chodź, jajo, pipo to hipopotam, sam, tutak to tutaj, tena to antena itp umie naśladować zwierzątka a jak go prosze zeby powtorzył jakies slowo to mowi NIEE :-) przyjdzie czas, mojej siostry synek zaczał cos gadac jak mial 2 latka i 4 miesiace i bardzo szybko sie rozgadal :-)

No tesciowa mi mowila, ze moj maz zaczal mowic w wieku 3 lat. Autyzmu nikt nawet nie podejrzewal-wazne, ze dziecko potrafi sie bawic, rozumie polecenia.

Gość shfh
moj synek tez ma dwa lata i tez wymawia tylko pojedyncze slowa o ile mozna to nazwac calymi slowami bo np zamiast klucz powie klu, a jedyne co mowi to brum brum , tata, mama, baba,auto, buju buju ,gu-gu gu-gu to u niego kaszka/mleko , kolo , oko , nos , siusiu, kon, nie ma , nie wiem, nie ,tak , mis itp krotkie slowka jak mu sie chce to powie babus i mamus. jest bardzo towarzyski do dzieci i doroslych to az poprostu lgnie , u nas problem wyglada tak ze jak staram sie nauczyc go jakiegos PROSTEGO slowa zeby np powtórzył to on mowi zdecydowane NIE .nie wiem moze ma jeszcze na to czas ale widze ze wszystko co sie do niego powie to rozumie

Autorko topicu, mój synek ma 2,5 roku. Jeszcze miesiąc temu tak jak Twoje dziecko używał kilku słów i pokazywał palcem co chce. Od jakichś 2 tygodni sam z siebie zaczął po prostu nawijać...po kilka - kilkanaście nowych wyrazów dziennie, już buduje krótkie zdania. Oczywiście nie wymawia wszystkiego perfekcyjnie ale widzę że sam cieszy się z każdego nowego słowa, pochwała rodziców, oklaski też bardzo go motywują :)

Gość eh mój też długo nie mówił
...praktycznie nic nie mówił, nawet mama czy tata nie chciał powtarzać, zaczął nagle tuz przed 2 urodzinami i teraz nawija całymi zdaniemi.... moim zdaniem macie jeszcze czas

Gość danurka
Przede wszystkim musicie wykluczyc wady sluchu bo to moze byc przyczyna braku rozwoju (lub wolnego rozwoju) mowy. Zdiagnozowanie autyzmu wcale nie jest latwe, nie ma dwoch takich samych dzieci i dwoch takich samych przypadkow - czasami 2 lata to zbyt wczesnie na zdiagnozowanie lekkiej postaci autyzmu. Obserwuj synka, zrob badania sluchu. Nie panikuj ale nie lekcewaz.