Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

moniczka1979

CHRZCINY NIEŚLUBNEGO DZIECKA

Polecane posty

Gość TAKAZLA
ani mnie nie straszcie!! w lutym urodze synka, nie jestesmy po slubie ani nawet zareczeni, nie chce klopotow z chrzcinami... mieszkamy z partnerem razem a to tez "grzech" bez slubu....

Nie ma takiego zakazu ani nakazu dla duchownego jeżeli chodzi o chrzest dziecka czy udzielenie innych sakramentów. Sakramenty Święte są dostępne dla każdego wiernego niezależnie od jego "poziomu" wyznawania wiary. Sakramenty w kościele są po to aby umacniać wiernych w ich wierze, a jeżeli duchowny odmawia posługi pasterskiej sprawę należy złożyć do kurii diecezjalnej w formie skargi na rażące i nie etyczne zachowanie duchownego...

Gość Kamilaaa1986
Witajcie. W tym roku mój brat poszedł ustalić termin chrztu nie ślubnego dziecka. Poszedł po termin chrztu a wyszedł z terminem ślubu i chrzcin. Termin ślubu to był warunek dla którego zgodził się ochrzcić dziecko. W przyszłym roku ja będę musiała pójść do tego samego księdza ( jesteśmy malutka wiejska parafia). Jeżeli będzie stawiał mi takie warunki mam zamiar się postawić. Spytam czy weźmie odpowiedzialność za Nasz związek i da nam gwarancję, że będziemy szczęśliwym małżeństwem. Mam zamiar sama planować swoje życie i decydować kiedy i z kim wezmę ślub. Nie mam zamiaru brać ślubu pod przymusem mimo, że jesteśmy razem od kilku lat i układa się nam. Poza tym coraz częściej słyszymy o dzieciach księży. Pewnie wszystkie chrzczone i wszystkie nie ślubne.

Gość Magda Mołek
nie ma problemu z chrztem nieślubnego dziecka z dlaczego powstał ten mit ? a jak już ochrzcicie dziecko to trzeba zaprosić księdza na imprezę i będzie ok. Lokale na chrzciny znajdziecie na www.chrzcinyikomunie.pl polecam tylko sprawdzone lokale

Gość gość
My zapytaliśmy księdza jak chodził po kolendzie, byłam wtedy w 38tc, to trochę krecił nosem , potem zrobił nam długie kazanie a na końcu powiedział że raczej nie będzie problemu

Gość gość
W mojej parafii ksiadz ochrzcil mi dziecko bez problemu. Także nie ma reguly.

Gość gość
u nas podobno mozna ochrzcic po mszy lub na tygodniu. Ja bede miec dziecko (za pare dni ;) ) nie mam slubu ale nie mieszkam na dobra sprawe z chlopakiem bo on siedzi za granica wiec nie wiem jak to u nas bedzie. Ale mam w rodzinie ksiedza wiec w razie "w" nie bedzie problemu :)

Gość gość
mój syn jak chrzcił dziecko nie było żadnego problemu, kościelny wzieli jak mała miała 3,5 roku. natomiast siostra synowej miała problem, ponieważ mieli już ślub cywilny i ksiądz się spytał, a co stoi na przeszkodzie, żeby wziąć ślub kościelny, no i wzieli ślub razem z chrzcinami.

Gość gość
Nie będzie żadnych problemów. Gorzej z salą :P Zarezerwuj sobie już dzisiaj w Rozdrożu w Warszawie, tam jest tanio i fajnie.

Gość Krystyna Janda
Wow ! Nie sądziłam, że mogą być problemy z chrztem dziecka... Myślałam, że kościoły przyjmują każdego chętnego <?> A co do mojego przedmówcy, to problemu już teraz nie ma, bo jest świetna stronka www.chrzcinyikomunie.pl , gdzie dzwonisz, mówisz ile chcesz przeznaczyć pieniędzy i oni tam Ci szukają lokalu jaki spełnia Twoje oczekiwania i wszystko zupełnie za friko, więc super sprawa. nie trzeba ganiać, dzwonić i prosić się, wszystkim zajmuje się człowiek z ich ekipy. Pozdrawiam!

Gość gość
u nas nie ma problemu z chrztem każde dziecko jest chrzczone w niedzielę na mszy wszystkie dzieci razem nieważne czy samotna matka czy rodzice mają cywilny czy nie maja w ogóle slubu zadnego ale w parafii obok jest tak dziwnie że dzieci rozwodników nie sa chrzczone w niedzielę ale albo w sobote na wieczornej mszy albo w tygodniu, np. jeden chrzest znajomi mieli w piątek! dziwnie bo po wieczornej mszy św., która jest o 18 jeszcze trzeba iśc do restauracji na obiad i poczęstunek i całe te chrzciny mogą byc niewygodne ze wzgledu na późna porę, w sensie goście jedzą późnym wieczorem obiad, czy kolacje w zasadzie, impreza się przeciąga do poźnych godzin więc goście przyjezdni z daleka nie dojadą do domu, trzeba im załatwić nocleg itp. z tego względu wolałabym ja np. osobiście aby dziecko było chrzczone w niedzielę o 12 godzinie na sumie no ale nie każdemu to przeszkadza tylko nie wiem czemu taka dyskryminacja, że nie można w niedzielę, a i te chrzty też są po mszy a nie na mszy, czyli wychodzi że dopiero o 19 godzinie, jak sie skończy msza!