Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość do mam starszych dzieci

do mam starszych dzieci 10lat i wiecej

Polecane posty

mam pytanie, czy wasze dzieci pomagaja wam w codziennym sprzataniu? odkurzanie, mycie naczyn,czyszczenie toalety mycie klatki schodowej,jesli tak to od jakiego wieku???? z gory dziekuje za odp

Gość takaaaa mamaaaaa
pomagaja ucze ich tego zeby byli samodzielni starszy ma 13 lat mlodszy 9 w zasadzie maja obowiazek dbac glownie o swoj pokoj i posprzatac po sobie w kuchni czy lazience czasem az potrafia zadziwic tate ze tak im to ladnie wychodzi:)

super :) ktos jeszcze ????

Gość Aneta222
Ja napiszę na przykładzie siostrzeńca, bo mojemu jeszcze daleko do tych spraw ;) Siostra od początku tzn. 2-3r.ż. uczyła dbać o pokój w wielu 7-8lat doszły śmieci, zmywanie teraz ma 13lat i od roku odkurza, myje podłogi, wyciera kurze czyli takie sobotnie porządki oczywiście nie dzień w dzień, ale ustaliła dyżur raz w miesiącu. Za swój pokój i zmywanie po sobie odpowiada codziennie

Gość pomysłowagłowa
Moje mają 14 i 15 lat. Zawsze sprzątają swoje chlewiki ,na bieżąco po sobie ( w kuchni czy łazience) i raz w tygodniu ''dzielimy mieszkanie'' na wszystkich. Nie zawsze chętnie ale sprzątają :)

Gość AgAwA 2777777
a dlaczego starsze dzieci uczyc porzadku, skoro od malego mozna w dziecku zakorzenic dbanie o czystosc? moje dziecko ucze od malego wlasnie, ma 3 lata obecnie, sprzata swoje zabawki, jak ja sprzatam mieszkanie, to ma swoja sciereczke i mi pomaaga, wie, ze pusty kartonik po soczku trzeba wyrzucic do smietnika, brudne ciuszki zanosi do kosza na bielizne... i bardzo sie cieszy z tego powodu, ze wie co i jak i ze jest pomocne... Nawet ostatnio w markecie moje dziecko ukladalo na polce poprzewracane jogurty a dzis bylismy na spacerze i chcialo papierek z trawnika podniesc i wrzucic do kosza-bo przeciez nie wolno na chodnik/trawnik rzucac smieci :P

Gość myse, ze dzieci przejmuja
zachowania rodziców. Ja jestem baaganiarą, wiec dzici tez sie nie przejmuja porzadkiem na co dziń. Ale jak przychodzagoscie, to jest akcja - na blysk - i wtedy one solidarnie robia wszytko ze mna. Poza tym przenigdy nie nabalagania u kogos i nie rzuca papierka itp w esie czy poza domem

Gość oliwka31
Moja córa ma 11 lat i trudno zagonic by posprzątała po sobie.Mogę mówic po 10 razy .

Mój ma skończone 7 lat ,pomaga ,odkurza swój pokój , ścieli łóżko ,kurze ściera ,zmienia sobie pościel, umyje kubek ,talerz, sam śmieci nie pójdzie wywalić bo śmietnik daleko na zewnątrz ,lekkie zakupy też nosi jak mam dużo siatek .Łazienkę sprzątam sama ,bo by nachlapał wszędzie ale za to suche ręczniki składa układa w szafce.