Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mieszkam w Szkocji ...

Pytanie o darmowego dentyste w UK (Szkocja)-usuwanie kamienia i aparat

Polecane posty

Witam... Mam karte NHS (Working Tax...), a co za tym idzie, leczenie zebow za darmo. I mam dwa pytanka : 1. Za tydzien ide na usuwanie kamienia z zebow. Czy ktos sie orientuje, jakim sprzetem dysponuja dentysci ? Czy usuwaja kamien za pomoca skalera ultradźwiękowego, czy takim zwyklym wiertlem (nie wiem jak to sie fachowo nazywa :) ) ? Wlasnie w przypadku, gdy sie ma darmowe leczenie ( czy czasem nie robia tego byle jak, jesli nie place z wlasnej kieszeni ). I czy to faktycznie nie boli ? Dentystka zapewniala mnie, ze nie. Zrobila przeswietlenie korzeni i kosci - wszystko jest ok., wiec wg niej nie powinno bolec... 2. Chcialabym sobie zalozyc aparat na dolne zeby. Przez zaniedbanie dentystow w PL w latach dziecinstwa, zeby mi krzywo urosly, tzn. jak by skleszczyly sie, bo nie mialy miejsca, zeby wyjsc prosto ( a po latach dowiedzialam sie, ze wystarczylo wyrwac po jednym ostatnim zebie z kazdej strony i zeby mialyby miejsce i uroslyby ladnie prosciutkie). Ile tu kosztuje taki aparat ? Zdaje sobie sprawe, ze na pewno nie bedzie za darmo, ale czy na WTC bedzie jakas znizka ? Jesli ktos tu zakladal sobie aparat, to ile taka przyjemnosc kosztuje ? Ja mam tylko jeden zab do plombowania, reszta jest ok. Kamien mi usuna, wiec moglabym pomyslec tez o aparacie... Pytam na forum, bo w poniedzialek akurat na wizycie (plombowanko) nie bede miec tlumacza ( znam angielski komunikatywnie, ale w tematach medycznych nie umiem sie dogadac za bardzo, do tego jeszcze trudno zrozumiec mi szkocki akcent ).

Nikt sie nie orientuje ? Nie byl w takiej sytuacji ? :) Czekam na odpowiedzi...

Nikt sie nie orientuje ? Nie byl nikt w takiej sytuacji ? :) Czekam na odpowiedzi...

Gość daisy lo
hey, ja jestem w londynie i zalozylam sobie Invisalign, na gore i na dol, 4 tys funtow

Gość do kafeterianki z UK
oczyszczanie z kamienia robia zwyklym wiertlem, niestety ja tutaj mialam do czynienia nawet z gabinetem specjalistycznym w szpitalu i moge zapewnic ze moja prywatna dentystka w Polsce dysponuje lepszym sprzetem :)

Gość Kafeterianka z UK
Ja, jak juz, to chce tylko dol. Czy, majac WTC i karte NHS, moge liczyc na jakas znizke? Bo np. na okulary, z ta karta, mam znizke 35 funtow...

u mnie dentysta usunal kamien tylko z kilku zebow, trwalo to ok.3 minut moze krocej. Dla porownania w Polsce trwa to ok. 30 minut, czasami dluzej jesli mam tez piaskowanie i fluoryzacje. Ostatnio bylam na angielskim forum, ktore juz kilka lat dziala i wnioskuje ze ci ktorzy za opieke dentystyczna placa maja ten sam problem - dentysci nie oczyszczaja zebow porzadnie a szybko i byle jak.

jak masz karte NHS to dentysta jest za darmo wiec warto zaryzykowac :) Co do aparatu to nie wiem jak to sie ma do Karty NHS, byc moze zalezy to od dentysty ktory uzna ze zalozenie "braces" jest niezbedne.

Chodzi Ci o karte - Tax Credit Exemption Certificate?

powinnam napisac do mieszkam w Szkocji,ale zostal mi nick z innego topiku :)

Gość A-antidotum
Ja slyszalam ze za aparat sie nie placi chyba do 16 roku zycia a po 16 placi sie,ale tez w 100% to nie wiem czy to racja.