Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość juzia612

Problem z kupką

Polecane posty

Gość juzia612

Witam. Proszę pomóżcie mi bo ja już sama wariuje. Moje maleństwo ma skończone 3 miesiące i ma problem z kupka tzn. robi ja bardzo rzadko raz na tydzień lub na dziewiąty dzień zrobi. Kupka jest zbita i koloru takiego jakiego powinna byc czyli musztardowego. Byłam u lekarzy a oni mi mówią że to jest normalne gdy karmi się wyłącznie piersią.Nie pomagają jej żadne herbatki, masowanie brzuszka.

Gość 48348348
skoro lekarze mówią ze to normalne to zapewne tak jest. dziecko męczy sie przy tym? czy tylko Ty sie martwisz ze tak żadko?

Gość juzia612
Nie malutka jest uśmiechnięta nie podkurcza nóżek i brzuszek ma mięciutki

Gość juzia612
Ale boję się że może nasz pediatra sie myli i jednak może byc jakis problem z brzuszkiem. Czy u waszych malenstw tez tak było? Bo jak ja kogokolwiek pytam to u każdego dziecko robiło kupke od razu po karmieniu.

Gość elaaagai
ja czytałam że to zależy od dziecka, jedne robią cały czas inne raz na tydzień i że jeżeli nie boli dziecka brzuch i nie ma żadnych innych objawów to po prostu taka jego fizjologia. poczytaj na necie

Gość elaaagai
http://www.babyboom.pl/niemowleta/zdrowie/kupki_niemowlaka.html tu masz napisane: Zarówno u dzieci karmionych piersią jak i sztucznie stolce mogą pojawiać się raz na kilka dni. Jest normalne pod warunkiem, że dziecko wypróżnia się bez problemów (tzn. nie płacze podczas oddawania stolca, nie pręży się, nie napina się, a kupki nie są suche i twarde). Tak długie przerwy są spowodowane tym, że dziecko dobrze przyswaja pokarm i nie ma z czego codziennie utworzyć się masa kałowa. Warto dodać, że dzieci które oddają stolce co kilka dni ,,puszczają bardzo często gazy o bardzo brzydkim zapachu. Jeśli się niepokoisz skontaktuj sie z pediatrą, który przepisze środki przeczyszczające, które pomogą maluszkowi.

Gość elaaagai
http://www.osesek.pl/zdrowie-i-pielegnacja-dziecka/pielegnacja-dziecka/956-kupka-noworodka-i-niemowlaka.html a na tej stronie: Kupka niemowlęcia karmionego piersią Zwykle są to dwa do czterech wypróżnień w ciągu doby. Powinny one mieć żółte zabarwienie i wyglądem przypominać średnio ścięta jajecznicę. W kupce mogą pojawić się niewielkie grudki oraz pasemka śluzu. Kupka może mieć lekko kwaśny zapach. Czasem zawartość pieluszki będzie imponująca i pielucha sobie z nią nie poradzi, a innym razem będzie to malutka kupka. Może się zdarzyć też, że maluch nie zrobi kupki wcale nawet przez kilka dni. Jest to związane z tym, że mleko matki jest doskonale i można by powiedzieć w całości przyswajalne. Jednak gdyby osesek był niespokojny, miał wzdęty brzuszek i mały apetyt, zgłoś się z nim do pediatry.

Jeżeli podajesz herbatki dla dzieci to jest to przyczyna u mnie bylo to samo nie mogl wogole zrobic termometrem mu pomagalam raz dziennie az w koncu odstawilam herbatki z bobovity i tego samego dnia robil ladna kupke.

Gość juzia612
Dziękuje Wam bardzo. Trochę się uspokoiłam. Pozdrawiam serdecznie

Gość kjjudfjueju
kameLek ma racje, są zbite od herbatki:) Jak karmisz piersia i nie ma kolek, to nie musisz dopajac:)

Gość moja córcia tez tak
miała, jak dziecko się nie męczy przy robieniu to jest ok. jeśli już chcesz dopajać to samą wodą najlepiej

Gość mamamama26
dokładnie - herbatki to sama glukoza - okropne - dawaj poprostu wode

Gość juzia612
męczyc to się mocno nie męczy. Tylko troszkę stęka przy robieniu i podnosi nóżki do góry.