Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Magnolia pospolita

Ogród na pokaz z drzew ozdobnych czy ogród z drzewami owocowymi ???

Polecane posty

Magnolia -mieć skalniak nie znaczy od razu mieć ogród skalisty. Przynajmniej dla mnie:-D Jestem stałym bywalcem forów ogrodniczych i ludzie owszem mają skalniaki ale głównie jako element ogrodu . A jeśli ktoś ma cały "kamienny ogród" to zazwyczaj ma też drugą część ogrodu owocowo-warzywną. Ktoś, kto jest minimalistą który nie chce się narabiać -robi skalniaczek, do tego trawka i może sobie bimbać...:) Podsumowując -to nie żadna moda, jak ktoś jest zapalonym ogrodnikiem to prędzej czy później zapragnie mieć skalniak lub choćby skalniaczek.

Gość Laska z Polski
Mam 1000 m ogrod i mam drzewa i krzewy owocowe , i skalniak i iglaki modrzewie sosny i nawet palenisko altane hustawke ..i domek :) A dookoła posesji rosną jarzebiny. Pięknie jest.

Laska z Polski - to super masz!!!!Uwielbiam jarzębiny,ale mam tylko 2,oprócz tego mam 3 rokitniki i 2 drzewka o liściach podobnych do jarzębiny ale kwitnących takimi bordowymi pędzelkami-nie wiem jak się nazywają.Sad to osobna działka a ozdobne blisko domu.Ale najbardziej to lubię drzewa i krzewy owocowe

Gość Magnolia pospolita
Ależ ja nie promuje tu swojego ogrodu! Cały czas pracuję nad nim żeby był przytulny i żeby było dużo drzew owocowych.. Nie krytykuje konkretnych ludzi.. Niech robią co chcą, ja tylko konsultuje swoj punkt widzenia z innymi z tego forum.. Kazdy może się wypowiadać czy to się mu podoba. Coś się tak przywaliła do mnie ? Pewnie też masz w ogródku pełno kamieni bruku i same jałowce i pewnie ani jednego drzewa bo drzewa owocowe uważasz za niepasujące i staromodne... hehehe

Gość niuvv
" ...a nie potykały się o kiczowate kamienie. Nie krytykuje ale same powiedzcie...jaka to głupia moda się zrobiła.... " "Ja tylko piszę że to głupia moda która nic fajnego tak na prawdę nie wnosi... " To jest niewtrącanie się i nieocenianie innych? Na szczęście Magnolia nie pakuje się jeszcze sąsiadom do ogródka i nie rozwala skalniaków. Sama Magnolia też nic fajnego nie wnosi i jest głupia. Gdyby była ciut mądrzejsza, wiedziałaby że nie każdy musi mieć taki sam ogórdek jak ona.

Gość niuvv
A ja osobiście mam i ogród warzywny i sad. I nikomu nie wtrącam się do tego co ma na swoim podwórku. Strasznie natomiast denerwują mnie pindy które wszystkie rozumy zjadły i każdemu będą rozkazywać co ma robić na własnym podwórku. "Czy je wiem czy to wymaga jakiejś pracy? Jabłka, czereśnie , śliwy agrest, porzeczki są tak łatwe w uprawie" - aż szkoda, ze tak łatwe. Inaczej miałabyś więcej roboty i nie miałabyś czasu na wpieprzanie się w życie sąsiadów. Jak to mówią: wyciągniesz dziewczynę ze wsi, ale wsi z dziewczyny nie wyciągniesz. Wiejskieprzyzwyczzajenie do szpiegowania sąsiadów i obgadywania co kto ma...

Gość moboooooo
"Ogród na pokaz z drzew ozdobnych czy ogród z drzewami owocowymi ???" Juz tytuł sugeruje nastawienie autorki: "mój jest oK, a inne to tylko na pokaz..." Co za niuńka...

Gość Magnolia pospolita
Eh sama nie wiesz jak się wyżyć....i walisz pięknym błotem, aż kobiecie nie przystoi... A topik sama założyłam i mam prawo do swoich poglądów. Może nie wiesz, ale forum służy też do wyrażania swoich poglądów... Po to jest dziecinko dyskusja! Nie umiesz bronić w sposób kultularny swoich poglądów to się nie odzywaj, bo błota jakim bluzgasz tutaj nikomu nie potrzeba.

Gość Magnolia pospolita
To jak inaczej nazwać ogród który ma robić wrażenie tylko wysoko estetyczne i niczemu innemu już nie służy ? To ogród na pokaz. To wy macie kłopot same ze sobą.

Gość niuvvv
Toteż wyrażamy poglądy: wsadzanie nosa do czyichś ogródków to natrętne wścibstwo. Nie chwalisz się po prostu swoim ogrodem, nie piszesz: mam to i tamto, tylko JA mam to i tamto, a ci głupi ludzie lecą za głupią modą, mają skalniaki, nie dbają o dzieci... Kobieto, ogarnij się! czy ktoś tutaj napisał ci np. że drzewka owocowe są głupie? Ze lepszy jest skalniak niż warzywa? NIE. A dlaczego? Bo większość ludzi wie, że USIEBIE można robić co się chce.

Gość niuvvv
"To jak inaczej nazwać ogród który ma robić wrażenie tylko wysoko estetyczne i niczemu innemu już nie służy ? To ogród na pokaz". Nie ośmieszaj się. Ogród zen (ogrody japońskie w ogóle), ogrody alpejskie, włoskie "giardino segreto" czy ogrody angielskie - wyciąć, głupia moda bo to tylko na pokaz... NA POKAZ - czyli dla sprawienia przyjemności oczom. Miejsce w którym się odpoczywa. Niekoniecznie ogród w którym nie rosną buraki nie ma wartości. Wiejski pragmatyzm nie zawsze jest jedyną słuszną drogą - przyjmij to wreszcie do wiadomości. I nie każdy robi sobie skalniak tylko po to, "zeby sąsiedzi widzieli". Owszem, ludzie mają przed domami czasem koszmarki - może nie nauczyli się smaku, stylu, moze nie mają czasu... Ale to nadal ICH wybór, nawet gdyby tam walnęli krasnalka z gipsu. I tobie nic do tego.

Gość doświadczona mężatka
Dziewczyno ale się głupio ciskasz... Cała twoja energia idzie teraz na to by dogryź komuś na forum... Śmieszne to jest... A ja i tak nie zmienie zdania. Ogród z owocowymi drzewami jest nie tylko praktyczny ale też zdrowszy dla domowników..

Gość latający Holender
No właśnie - może ciut mniej emocji. temat nie jest aż tak bulwersujący ;)

Gość Magnolia pospolita
Sama widzisz że są mądrzejsze od Ciebie kobiety... dla nich jest właśnie formu.. a nie dla napalonej i z nerwicowanej co najchętniej by wszystkich gnoiła, tyle tylko że anonimowo i dla tego czuje się taka bezkarna... i sypie bluzgami.

Gość dziewczyno nerwista
niuvvr- skasowali moje wpisy,ale dalej uważam,ze jesteś prostaczką i nie powinnaś się w zadnym temacie wypowiadać,nie potrafisz niczego mądrego powiedzieć , bo jesteś głupią dziunią,której słoma wyłazi z buciorów

Gość niuvvv
Doprawdy? :) A jednak prawda w oczy kole! Rozumiem, wszystkie lubicie pasjami obgadywać sąsiadów, ale jeśłi ktoś robi to samo wam, to juz mniej zabawne, co? Kiedy ktoś odpowie dokładnym cytatem odpowiedzi Magnolii, to już zaczyna brakować rzeczowych argumentów? "Byłam wychowana na wsi i zawsze mieliśmy w ogrodzie jabłoń, śliwki, agrest, czereśnie , wiśnie i inne pyszności.... " - zapewne takie same pyszności bedzie mieć osoba, której ogródek mieści się przy ruchliwej drodze przelotowej, prawda? To są te "zdrowsze" owoce i warzywa dla dzieci? Magnolio, nie każdy mieszka na wsi, nie każdy ze wsi pochodzi, pojmij to wreszcie. "nie wytne tych drzew na rzecz jakiegoś kamienia...." - ALE CZY KTOŚ CIĘ O TO PROSIŁ, WYMAGAŁ, ZACZEPIAŁ? Dlaczego wyobrażasz sobie, że ktoś ci coś narzuca?

Gość dziewczyno nerwista
dalej nie kapujesz o co mi chodzi - głownym u ciebie problemem jest chamstwo, ty kazdego obrażasz,czytałam twój wpis o "parowcach" tam dziewczynę od idiotek wyzwałaś ,bo o przepis poprosiła,tu drzesz jadaczkę choć racji nie masz,atakujesz jak wsciekły szerszeń - co z ciebie za człowiek?

Gość do niuvvv
:) Daj spokój. Conajamniej trzy pomarańczowe nicki to autorki, a sama autorka narzuca swoje poglądy w imię zasad do dyskusji itd :P Myślałam, że czegoś fajnego się dowiem ale to dno...

Gość gość
Ja mam zamiar połączyć piękny ogród z drzewami ozdobnymi z drzewami owocowymi. Nie bardzo wiem jak to zrobić. Możecie mi poradzić jakiegoś dobrego projektanta, on z pewnością doradzi jakieś sensowne rozwiązanie.

Gość gość
Może skonsultuj się z nimi: http://www.iberys.pl/ Wielu osobom już pomogli znaleźć optymalne rozwiązania w zaprojektowaniu ogrodu.

Gość gość
zgadzam sie z tym w stu procentac! co to za ogrod w ktorym nie ma drzewek i krzewow owocowych? Nie wyobrazam sobie, zeby nie mialamwlasnych jablek, gruszek, sliwek czy wisni. Jeszcze w zeszlym roku zaopatrzylismy sie w www.drzewkawaleczek.pl kolejne drzewka owocowe.

Gość gość
tutaj na pewno zaprojektuja Ci cos spoko www.wogrodzie.pl moja znajoma korzystala z ich uslug i bardzo chwalila sobie

Gość gość
do migotki 231, kupila ta aronie i przestrzegam wszystkim jest megah/uj/owa. Niedobra w smaku, fuj. Zaluje, ze kase wydala na to dziadostwo.:P

Gość gość
U mnie są drzewa ozdobne ogrodzie i wygląda to naprawdę bardzo fajnie także polecam. Grunt to żeby dokładnie przemyśleć jaki konkretnie gatunek się chce bo będą służyły przez lata. Najlepiej połączyć liściaste z iglastymi bo jest wtedy większa różnorodność i nie jest nudo. Jeżeli chodzi o to gdzie kupować to tylko w szkółkach gdzie mają najlepsze warunki jak na przykład ja w tej www.szkolka-lakomski.pl. W ogóle drzewa ale też i krzewy ozdobne są dla mnie postawą ogrodu.

Gość gość
mysle ze w ogrodzie warto pomieszac drzewka ozdobne z owocowymi. wtedy bedzie nie tylko pienie wygladal ale tez bedziecie miec pyszne owoce. polcem drzewka od http://www.drzewkawaleczek.pl/ - my tam kupowlismy i jakosc jest niezwodna.