Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kobieta_zmienną_jest

Nieregularne zażywanie tabletek, a skuteczność.

Polecane posty

Witam serdecznie, jestem w trakcie drugiego opakowania tabletek antykoncepcyjnych, wydaje mi się, że prawdopodobnie zapomniałam wziąć jednej tabletki, chociaż nie jestem tego stuprocentowo pewna, kiedy i w którym tygodniu, ponieważ zorientowałam się całkiem niedawno i przypadkiem. Dzisiaj zażyłam 14-stą tabletkę z opakowania, zrobiłam też na wszelki wypadek test ciążowy, wynik okazał się niegatywny. Chcę także dokończyć ten blistr i ponownie później, tym razem skrupulatnie, dopilnować dokładnych godzin przyjmowania preparatu. Moje pytanie jednak mimo wszystko brzmi: czy będę chroniona, od następnego blistra stuprocentowo, mimo tego, że to teraźniejsze opakowanie, brałam z lekkimi poślizgami i z ewentualną możliwością pominięcia tabletki? Czy trzeba zrobić jakąś ewentualną przerwę, czy bez obaw, zacząć normalnie kolejne opakowanie i zachować ciągłość brania tabletek? I czy każdy kolejny blistr, chroni nas kolejne od nowa i skutecznie? Bardzo dziękuję z góry za odpowiedź i pozdrawiam :)

Gość jabłuszko champion
pominięcie 2-3 i więcej tabletek mogłoby spowodowac dojście do zapłodnienia. Radze zazywac je jednak skrupulatnie. Skoro sie juz za nie placi i chce się być zabezpieczonym, to po co tak głupio ryzykowac?

Zupełna racja, trzeba to robić skrupulatnie :) Jednak w tym cyklu kochałam się z moim mężczyzną jedynie raz i właśnie na początku, zrobiłam dzisiaj test i wyszedł negatywny na szczęście :) Można kontynuować zażywanie tabletek nadal? I zachować ich ciągłość? :) Przy następnym blistrze będę już stuprocentowo zapezpieczona, bo to już prrzecież nowy cykl :) Oczywiścię, jeśli będę skrupulatna. Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam :)