Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lutin

luteina a opóźniona owlacja

Polecane posty

Gość lutin

Potrzbuje wasze pomocy, biore luteine od 15 dc do 26 dc. W tym cyklu nie mialam jeszcze owulacji, zero plodnego, zero bólów w jajnikach, czy powinnam zaczac brac ta luteine jestem dzis w 15 dc. Podobno zatrzymuje owlaucje stad moje pytanie, Zapomnialam zapytac o to lekarza ;/

Gość luteinę bierzesz zawsze
PO OWULACJI, ale nie rozumiem dlaczego nie masz monitoringu cyklu skoro ją przyjmujesz? tylko monitoring daje 100% pewności, że owulacja się odbyła

Gość lutin
no wlasnie mialam i lekarz powiedzial ze jesli bedzie owulka to dopiero za tydzien

Gość takaaaa mamaaaaa
nie nie zatrzymuje wiem bo sama kiedys bralam i pytalam lekarza czy to ma wplyw i tez nie wiedzialam czy owu byla i kiedy bo bol jajnikow utrzymywal sie dluzej i co sie okazalo ze w tym cyklu poczelismy blizniaki wiec spokojnie bierz jak lekarz zalecil:) powodzenia!

no to czekasz aż się owulacja pojawi i dopiero wtedy bierzesz luteinę

Gość lutin
no to teraz mam dylemat ;)

Gość lutin
a jaki wpływ na moj cykl moze miec branie luteiny np od 19 dc? A i mam jeszcze od Was jedno pytanie. Bo nie potraifie dokładnie okreslic mojego poczatku cyklu. Krwawienie delikatne bylo 27 a dopiero 28 sie rozwinęlo na troche mocniejsze. To kiedy mi sie ropzpoczal cykl?

Gość Gosiaczkowo
Może zatrzymać. Ja trafiłam na początku na takiego konowała jak Ty i już w pierwszym cyklu zahamowałam sobie owulacje. Od razu poszłam do innego i wszystko mi wyjaśnił. W kolejnym cyklu monitoring, owulacja dopiero w 19dc i ciąża. Lekarz wyjaśnił, że progesteron produkowany jest już po owulacji, więc podając luteinę, organizm myśli, że już do niej doszło i pęcherzyk nie pęka. Jeśli poda się luteinę po piku lh(czyli 48h przed owu), to prawdopodobnie owulacji nie zatrzyma, ale jeśli wcześniej to zatrzyma

cykl zaczynasz liczyć zawsze od dnia kiedy pojawia się KRWAWIENIE wszelkie plamienia wliczają się do starego cyklu

Gość Gosiaczkowo
lutin nie ma znaczenia czy będzie to 10, 15 czy 20 dc- ważne, żeby było PO owulacji Ja nie biorę plamień pod uwagę, ale krwawienia tak

Gość lutin
ok, dziekuje bardzo. Czyli mogę rozumieć że jeśli pęcherzyk w 12 dc miał 12 mm to teraz tak naprawdę jestem raczej 24 h przed owulką i w zasadzie mogę wziąć ta luteinę? Dziękuję za inf o początku cyklu! W końcu bede wiedzieć ,zawsze zapominalam pytac lekarza

Gość takaaaa mamaaaaa
standardowo jest zalecana od 16-25 dc i tego sie trzymaj! ja w 25 dc odstawilam odstawilam i juz nie dostalam @

Gość Gosiaczkowo
lutin nie, to za wcześniej. Chodzi o to, że jeśli będzie już pik lh to nie powinien zahamować, ale może. Dlatego zawsze bierz po owulacji. To że pęcherzyk by tak duży nie daje gwarancji, że pęknie

Gość lutin
mi to zalecil jeden lekarz od 14 dc nawet, dziś mam 17 dc wiec chyba powinnam ją wziąc, ale owulki nie bylo jeszcze ...

Gość lutin
tak sobie licze, opecherzyk mial 12 mm w 12 dc to dziś powinien mieć już 22 mm a ja nic nie czuje wiec moze w ogole nie urusl juz :(

Gość bum tra la lal
taaka mama nie ma dwóch takich samych organizmów wiec nie mozna mówić standard. są laski które mają ciut później owulację no w okolicy 18-19dc więc luteine brać od 16 w ich przypadku to bez sensu

Gość Gosiaczkowo
a mierzysz temperaturę chociaż, skąd wiesz, że nie pękł?

Gość lutin
mierze i nie ma wzrostu, jest tylko powolny bardzo tak jak by mial nadejsc na dniach... biore luteine od dzis wieczor, trudno, najwyzej nie bedzie owulacji, a nie chce namieszac za bardzo w tym cyklu bo przeciez bede chyba czekac dluzej na okres

Gość Gosiaczkowo
no właśnie teraz to sobie mieszasz z cyklem, ale Twoja sprawa. W takim razie branie luteiny mija się z celem, bo sama sobie szkodzisz