Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gabrielle0

Soczewki- pieczenie oczu

Polecane posty

Gość gabrielle0

Hej, Optyk zapisał mi soczewki próbne 2 tygodniowe, które zalecił nosić 3 tygodnie, aż do wizyty kontrolnej. Nosze je już 2,5 tygodnia problem polega na tym, że dziś przy ich zakładaniu niemiłosiernie piekły mnie oczy, łzawiły i momentalnie się czerwieniły, po wyciągnięciu soczewek wszystko powracało do normy. Do tej pory nie miałam żadnych problemów przy ich zakładaniu i noszeniu. Czym może to być spowodowane? Dodam jeszcze tylko, że soczewki to OASYS-y, natomiast płyn, którego używam nosi nazwe OPTI-FREE EXPRESS. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Gość maćkowy potwór
Pewnie miałaś zanieczyszczoną soczewkę albo założyłaś ją na lewą stronę W pierwszym przypadku należy położyć soczewkę na dłoni, nakidziać trochę płynu i delikatnie opuszkami palców przetrzeć. Albo założyć nowe soczewki. W drugim przypadku przełożyć soczewkę na prawą stronę (przypomina kształtem miseczkę. Na lewej stronie krawędzie tej miseczki wywinięte są na zewnątrz (coś jak talerz do zupy;) )

Gość gabrielle0
czyściłam je i zakładałam prawidłowo, a 2 pary niestety nie posiadam..

Gość maćkowy potwór
jeszcze jest jedna opcja: soczewka mogła pęknąć Pewnie lekarz kazał Ci przyjść na wizyte kontrolną więc jego się poradź. Albo kup sobie nowe soczewki i zobacz czy też będzie coś nie tak.

Gość maćkowy potwór
Tylko przy kupnie nowych pamiętaj żeby wszystko się zgadzało z tymi starymi-krzywizna, moc itp

Gość nvfijvnfvjv
No piekło cię nadal bo pewnie zdążyłaś podrażnić sobie oczy. I stąd ta reakcja. Zgadzam się, że źle założyłaś soczewkę albo coś na niej było. Nie zakładaj już soczewki. Odczekaj dzień, dwa a potem sprawdź.

Gość gabrielle0
to, że pękła to w moim przypadku raczej mało prawdopodobne, ponieważ problem dotyczy obu soczewek, niezależnie która i na które oko bym założyła i tak piecze..(obie soczewki są tej samej mocy). Podrażnienie oczu chyba najbardziej do mnie przemawia, odczekam troche i zobaczymy, a tymczasem dzięki za pomoc!

Gość gabrielle0
z tym, że optyk powiedział mi, że mogę je spokojnie nosić 3 tygodnie i że nie ma żadnych przeciwwskazań..

Gość przeciez sa dlatego
roznego okresu uzywalnosci, widzieliscie jak wyglada soczewka ktora lezy np. dzien na stole??? jest twarda i sucha , dlatego soczewki jak sie wyjmuje z oka i wklada do pudeleczka tez powoli wysychaja dlatego podrazniaja oczy, u mnie tez jak mija czas uzywalnosci to pieka mnie oczy, wiec wyrzucam, jak zakladam nowe wszystko jest ok

Najlepsze soczwki to Air Optix Ciba vision - wiem bo mam - nosze takie do zdejmowania na noc ale jak popije i film mi się urwię to zasypiam z nimi - nic nie piecze - żadnych podrażnień - polecam - mialem kiedyś jeszcze kolorowe Bausch+Lomb i mialem tak jak ty - nie dało się ich nosić - do tego ich badziewny płyn - zmień też płyn na Solo Care bardzo dobry - i unikaj Johnssonów bo to kiepskie soczewki i sie odklejaja z oka

do stic ---> no akurat tobie nie podpasowały JJ ale to nie powód by je opluwać ja noszę JJ acuvue oasys już 3 rok i nigdy nie miałam problemu z niedopasowaniem, odklejaniem, pieczeniem oczu czy uczuciem czegoś obcego w oku smieszne jest mówienie że tylko te które ja noszę są najlepsze, każdy ma inne oczy, opanuj się do autorki, owszem czasem mozna nosić soczewki po ich okresie przydatności, ale jest to niewskazane, po to producent okresla taki termin bo wie, na co stać jego soczewki, jak szybko się zuzywają i jakie moga być skutki przedłużonego noszenia dziwi mnie podejście twojego optyka, niech pani nosi dłużej, nic nie szkodzi, ja bym zmieniła optyka raz dwa no widac tobie szkodzi bo oczy cię pieką i jestem na 100% pewna że to przez to, że ich okres przydatności minął czy palisz papierosy albo przebywasz wśród palaczy??

Gość bukaaa
Kupuję soczewki trzymiesięczne, ale juz w połowie tzreciego miesiąca zaczynają mnie boleć oczy, więc zmieniam na nowe. Ty twoje nosisz juz po zakończeniu terminu ważności, więc taka reakcja jest normalna. Może też ci nie pasować płyn. Ostatnio kupiłam płyn w rossmanie i przy pierwszej butelce było wszystko ok. Na początku drugiej tak mnie zaczęły piec oczy, ze musiałam go wyrzucic i soczewki też. :( Wg. mnie nie mam możliwości, ze załozyłaś soczewkę na druga stronę, bo wtedy oczy nie pieką, tylko bolą jak cholera. Nie można wytrzymać nawet sekundy.

Gość lola _lola
moja rada: NATYCHMIAST WYRZUC TE SOCZEWKI! Jesli sa dwutygodniowe nie wolno nosic ich dluzej.To producent zaleca dlugosc noszenia .Co to za optyk ktory kaze uzywac produktu(soczewek ) dluzej niz to zalecane! To bardzo szkodliwe dla oczu.Pewnie z tad te lzawienie, soczewki nie nadaja sie juz do noszenia a Twoje oczy sa podraznione.Wyrzuc soczewki, zmien na nowe a optyka zmien.Koniecznie!!

Gość jffoichhcvufsfhvs
Ja trzeci rok noszę Bausch & Lomb 3 rok i żadnych skutków ubocznych. Nie każdemu będę pasować. ja miałam wcześniej Ciba coś tam i oczy piekły jak cholera. Tak samo jak płyny. Próbowałam różne zanim trafiłam na ten, który mi pasuje. I pisanie, że te są najlepsze a tamte najgorsze jest beznadziejne. Każdy ma inne oko i nie każdemu wszystko pasuje. To wszytsko.

Gość lola _lola
Powiem Ci jeszcze cos: Bylam niedawno na badaniu wzroku i moj optyk przepisal mi soczewki, najpierw oczywiscie dal dwutygodniowe probne.Nosilam je tydzien i nagle dzwoni do mnie ze ta wizyte musimy przelozyc bo mu cos tam wypadlo.Chcial mnie zapisac na nast tydzien ale ja nie moglam wiec zapisal na za dwa tygodnie.I mowi mi ze termin uzytkowania moich soczewek sie konczy wiec do czasu nastepnej wizyty przesle mi poczta nastepne GRATIS. Wnioski?

Gość Secylia
Ja też mam te same soczewki i to są soczewki które można nosić nawet do miesiąca. Mój optyk zalecił mi właśnie noszenie przez miesiąc. Mam je dopiero 3 dzień, a oczy mnie już pieką. Kupiłam sobie specjalne krople do oczu i pomaga.

Gość irka674
dolegliowsci noszenia soczewek lagodzi suplement vitrum vision, dodatkowo chroni oczy przed uszkodzeniami. wiec polecam wypróbowac

Gość gość
Też noszę soczewki i niestety dość często mam wysuszone, piękące oczy. Ale zawsze wtedy zapuszczam sobie krople starazolin hydrobalance i suchość znika. Bez nich to bym chyba nie była w stanie w soczewkach chodzić.

Gość gość
O, starazolin nie raz mi ratował oczy, jak mi zaczynały dokuczać po całym dniu ślęczenia przed komputerem. Bardzo lubię to uczucie, jak sobie go zapuszczam i od razu taka ulga jest

Gość gość
Też noszę soczewki i dlatego do zakraplania oczu jak mnie pieką używam niebieskiego starazolinu, bo mocno nawilżająco działa, przynosi natychmiastową ulgę oczom i nie trzeba wyjmować soczewek przed zakropleniem

Gość gość
Mi też pomaga Starazolin, plus bardzo pamiętam o tym, żeby na pewno myć ręce przed jakimkolwiek dotknięciem się do oczu.

Gość gość
Na początku miałam podobny problem i myślę że ten termin nie stanowi problemu tylko po prostu Twoje oczy mogły się jeszcze nie przyzwyczaić do takiego noszenia soczewek. A gdzie kupowałaś? Mi okulista polecił stronę http://abcsoczewki.pl gdzie nawet z kosztami wysyłki wychodzi taniej niż jakbym kupowała gdzieś stacjonarnie.

Gość gość
Prawdopodobnie musisz wymienić opakowanie na nowe, sterylne (i soczewki najlepiej też jeśli mają koniec terminu ważności, są bardzo tanie na allegro) i zdezynfekować soczewki = dokładnie oczyścić manualnie na dłoni (kładziesz soczewkę w zagłębieniu dłoni, nalewasz płyn i pocierasz palcem z obu stron, robisz to codziennie przed założeniem i po zdjęciu). Możesz mieć też alergię wziewną lub kontaktową na coś. Też mam ten problem z 2-dniowymi soczewkami. Myślałam, że czegoś nowego się dowiem na forum, ale chyba nie..

Gość gość
Co do dezynfekowania zapomniałam, że oprócz oczyszczenia manualnego muszą się moczyć w płynie przez dobę

Gość gość
mnie również pieką oczy po ściągnięciu soczewek, ale używam kropel Starazolin i jest o wiele lepiej ;)

Gość gość
ja w trakcie dnia często wyjmuję soczewki, wpuszczam dwie kropelki Starazolinu na oczy i po ok.15 min wkładam soczewki spowrotem ;) znowu ciesze sie mega nawilzeniem

Gość gość
Też tak mialam. A nosze soczewki od paru lat, wiem jak przebiega proces ich nakladania. I soczewki nie byly pekniete. Bylam u Pani u ktorej kupilam je i stwuerdzila ze to przez makijaz. Choc nigdy nie mialam z tym problemu. No ale jak powiedziala zrobilam nie nakladajac nic makijazu. I szczerze mowiac szczypalo o wiele gorzej. A soczewka nie chciala zejsc z oka. Moj brat tez mial tak z dwa razy. Ja osobiscie uwazam ze cos jest z tymi soczewkami. Niektore takie wychodza. Ja bym wyrzucila. Za swoje dalam 65 zl ktore poszlo w bloto...