Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sweetdream22

Kolacja dla narzeczonego:)

Polecane posty

Gość sweetdream22

Jest kierowcą zawodowym i własnie wraca z długiego pobytu w trasie dlatego chce zrobić kolacje-niespodzianke..co polecacie? Co smacznego przygotowac?:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
cos co on lubi, bo jak ci polecimy cos co my lubimy, a on nie, to na nic sie nie zda ;) tak wiec - jakiego typu zerelko preferuje twoj luby? no i ty przy okazji :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sweetdream22
On jest wielbicielem nowości:) a jeżeli chodzi o mnie to tak samo dlatego pytam o porady bo tak jak mówię chce go zaskoczyć i każdą poradę wezmę sobie do serducha:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie znam zadnych uniwersalnie zaskakujacych dan, ale skoro jestescie wszystkozerni, to podam ci kilka moich ulubionych dan, ktore (gdybym miala taka okazje) chetnie zaserwowalabym wyglodnialemu po podrozy przystojnemu kierowcy ;) - pieczony losos, jezeli masz dostep do smacznego, tlustego lososia atlantyckiego (do tego pieczone ziemniaki w mundurkach, albo dziki ryz (ulubieniec mojego przystojniaka ;) ) i sorowka z pomidorow oraz brokuly lub szparagi. - makaron z mlodym szpinakiem lub rukola oraz delikatnym sesem smietanowym z krewetkami i oliwkami - stek z poledwicy na toscie z sosem smietanowym z kaparami, a do tego ryz i cos warzywnego - kurzy biust z pieczona (ew. marynowana) czerwona papryka w smietanie z delikatnym pure ziemniaczanym i brokulami lub szpinakiem. - poledwiczki 9wieprzowe) z cebulowa konfitura. wszystkie w/w dania sa b. proste w przygotowaniu i (wg. mnie) bardzo smaczne, wielokrotnie wyprobowane i niepodobna ich schrzanic. jak cos cie zaiteresuje to podam dokladny przepis :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sweetdream22
Mniam:) aż mi w brzuchu zaczelo burczec:) jak mozesz podaj mi przepisy na wszystkie dania bo zawsze to sie przyda i jestem pewna ze wiele pan czy panow tez z tego skorzysta.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
prosze bardzo :) - pieczony losos: duzy filet z lososia (tak do 1kg) marynujesz przez noc w nastepujacej mieszance: 2-3 lyzki oliwy, 2-3 zabki rozgniecionego czosnku, lyzeczka sosu sojowego, 1-2 lyzki soku z cytryny, sol i pieprz i duzo drobno posiekanego koperku. marynate robisz w miseczce, lososia kladziesz do naczynia zaroodpornego, zalewasz marynata, przykrywasz, wstawiasz na noc (lub kilka godzin) do lodowki. wyciagasz z lodowki z godzine przed pieczeniem, nagrzewasz piekarnik do 200%, pieczesz lososia jakies 20 min. trudno dokladnie podac czas, bo zalezy jaki gruby jest filet, ale na po prostu zeby nie byl w srodku surowy. moze byc b. lekko szklisty, bo to losos ;) - sos krewetkowy do makaronu jest tutaj: http://www.kafeteria.pl/bonappetit/przepisy/obiekt_int.php?id_p=19929 a do ugotowanego odcedzonego makaronu wrzucasz pare garsci listkow mlodego szpinaku lub rukoli, mieszasz, przykrywasz, listki w makaronie zwiedna. ten dodatek listkowy jest opcjonalny. do sosu mozna dodac pare czarnych oliwek pokrojonych w krazki - ladnie wyglada :) - przepis na steki na toscie jest tutaj: http://www.kafeteria.pl/bonappetit/przepisy/obiekt_int.php?id_p=18046 z tym, ze zdecydowanie polecam kapary zamiast zielonego pieprzu. no i ten tost tak w gruncie rzeczy jest opcjonalny ;) - 'kurczak mistrza' - podsmazasz na oliwie z malsem drobno posiekana szalotke, na to wrzucasz piers kurza pokrojona w dosc drobne paski, podsmazasz, zalewasz 1/3 szkl smietany do ubijania, dodajesz papryke pokrojona w cienkie paski (1 papryka), na koniec zageszczasz lyzka startego parmezanu. do tego ziemniaki tluczone z maslem i przyprawione galka muszkatolowa, tymiankiem oraz jakies zielone warzywo wg. uznania. - poledwiczki z cebulowa konfitura masz tutaj: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=3846 w tym przepisie nawet bardziej chodzi o pyszne przyprawienie miesa, niz o ta cala konfiture, ktora jest bardzo dobra, ale mozna ja zastapic innym sosem lub dodatkiem, np. grzybowym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jak zwykle konczita swietnie
poradziła :) zbawicielka tego forum 🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
takie sosiki ze smietany, jesli nie mamy problemu z nadwaga lub podwyzszonego cholesterolu, sa pyszne i praktyczne - mozna je stosowac do jakichkolwiek filetow rybych (nawet byle jakich tanich mrozonych, byle by je tylko odsaczyc z wody i skropic cytryna). no i jeszcze kurczak piczony: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2906 a moze mielone z wolowiny: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=13976 zas w razie deficytu czasu i finansow: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=15249

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zbawicielka jak zbawicielka, ale czasem jak mnie najdzie, co lubie pogadac o zarelku ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sweetdream22
Dziekuje dziękuje dziękuuuuujeeeee:D:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jak zwykle konczita swietnie
Ja też lubię ale akurat dzisiaj wolę poczytać bo mam lenia na myślenie :p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
prosze barzdo autorko i mam nadzieje, ze wieczor wypadnie przeuroczo pod kazdym wzgledem ;) co do gadania o zarelku, to ja tez bardzo lubie o nim czytac :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×