Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ale pytaniee

POparcie 50%

Polecane posty

Gość pytanie mam takie
kto robi te sondaże. Mnie jeszcze nikt nigdy o zdanie nie spytał.

Gość pis to tylko chce sie
metro w warszawie - rozbudowa

Gość sondaże robia firmy
które się tym zajmują. tzw sondażownie. można sobie wpisac w google i poczytac jak to sie odbywa

Gość przecież YT to zagraniczna
firma. po co maja cenzurowac coś o czym pewnie nie mają pojęcia.

Gość jezeli to
jest akcja zbierania podpisów przeciwko prywatyzacji lotos i szpitali reszta społeczenstwa obudzi sie jak bendzie za puzno

Gość prywatyzacja szpitali to
dobra rzecz. dlaczego działac przeciw? a Lots kupi ten co będzie miał na to pieniądze. ty też możesz.

Gość następna reforma to reforma
prawa wyborczego. ale pisowi nie podobają się jednomandatowe okręgi wyborcze. już działają przeciwko.

Gość jezeli to
prywatyzacja szpitali to dobra rzecz nawet na jakiej to zasadzie działa po sprywatyzowaniu szpitali zostaną przekształcone w spółki handlowe dbające o własny portfel Prywatne będą leczyć lepiej? Dyrektorzy szpitali chwalą nową ustawę. Działanie w formie spółki pozwoli im szukać sponsorów, a także pobierać opłaty od pacjentów przyjmowanych ponad limit wynegocjowany w kontrakcie z NFZ-em. czyli jak przekroczy limit a ty zachorujesz to będziesz musiał płacić chyba ze pojedziesz szukać darmowego szpitala bo płacisz składki

Gość bardzo chamski cham
ty konkret weź sobie podręcznik historii i poczytaj o polityce przemysłowej w Japonii, Niemczech po II wojnie światowej, w Korei (oczywiście południowej) o Tajwanie i może do Ciebie dotrze, że sukces gospodarczy opierał się na INNOWACYJNOŚCI tych gospodarek w dużej mierze ochronie rynku wewnętrznego (nie wiem jak to teraz robić chyba już tylko dzięki własnej walucie) w Polsce nie ma idei na co postawić, co popierać ale za to była idea żeby rozpieprzyć przemysł stoczniowy i nie chodzi mi tu o robotników samcy w sobie ale o kadrę inżynierską i zarządzającą, robotników wykwalifikowanych to jest majątek i skoro nie ma w Polsce kapitału, który potrfiłby ten potencjał wykorzystać, to państwo powinno się tym zając, nie po to aby być właścicielem, ale aby uchronić i roziwnąć to co wartościowe - myśl techniczna Przed wojną była idea aby Polskę uprzemysłowić COP, Gdynia i to w dziedzinach takich jak lotnictwo, motoryzacja, przemysł maszynowy, elektrotechnika czyli to co wówczas było w awangardzie postępu technicznego. Kurwa mać nawet w tak biednym kraju prowadzono skuteczne prace nad telewizją!!!! A Ty mi mówisz o mądrej polityce po. Gówno nie po. Banda zasrańców bez honoru i mózgu. Gdybyś ich zapytał kto to był Tański, Kwiatkowski, to by gęby pootwierali bo pojęcia nie mają, bo nic ich to nie obchodzi. Żeby coś zrobić dziś, trzeba mieć trochę wiedzy o tym co robiono kiedyś i dlaczego. W Polsce nie ma kapitału który chciałby inwestować w krajową myśl techniczną i jej zaplecze uniwersyteckie. Prawie nikogo to nie obchodzi a bez tego będziemy pariasem, jakimś trzeciorzędnym zadupiem i niczym więcej. To całe śmieszne porównywanie do tzw sukcesu Irlandii jest między innymi świadectwem tępoty, bo to żaden sukces. Sukces jest tam gdzie są trwałe podstawy, czyli wartość w ludziach, którzy wiele potrafią i mają czym realizować swoje pomysły czyli mają zaplecze badawcze i kurwa bankowość, która chce uczestniczyć w ich sukcesie i ryzyku zarabiający przy tym oczywiście. Ale polskich banków też już nie ma :D Polska nikogo nie obchodzi, tylko takich małych nic nie znaczących jak ja i jeszcze paru polityków, których wyśmiewa się w TVNie

Gość tak. jeśli będziesz chciała
np pojedyńczego pokoju w szpitalu a limit tego nie obejmuje to będziesz misiała zapłacić.

Gość jezeli to
Podam przykład szpitala w Kostrzyniu. Został przekształcony w spółkę, majątek wydzierżawiono, a w ubiegłym roku większość udziałów w spółce sprzedano prywatnemu właścicielowi, który kupił także nieruchomość i stojące na niej zabudowania szpitalne. Samorząd przeprowadził tę transakcję bez przetargu, z upustem, rozkładając należność na raty - czyli w sposób wątpliwy z punktu widzenia interesu publicznego. Władze samorządowe zapewne coraz chętniej będą pozbywać się szpitali, doprowadzając do ich prywatyzacji. Takie decyzje mogą w przyszłości powodować bardzo niekorzystne skutki dla lokalnych społeczności, bo prywatny właściciel będzie kierować się rachunkiem ekonomicznym i koniecznością osiągnięcia zysku, a nie potrzebami zdrowotnymi lokalnej społeczności. Platforma Obywatelska stworzyła jednak atmosferę niemalże przymusu na rzecz przekształcania szpitali w spółki kapitałowe. Tam, gdzie PO ma w samorządach większość, wywierane są bardzo silne naciski po linii partyjnej. W ten sposób Platforma wymusza te przekształcenia. - A jak obecnie funkcjonuje ten szpital w Kostrzyniu? - To szpital prywatny, z podpisanym kontraktem z Narodowym Funduszem Zdrowia, więc osoby ubezpieczone mogą się w nim leczyć w pewnym zakresie bezpłatnie, ale też są pobierane opłaty. Przedsiębiorca ma jednak święte prawo, by wybierać dziedziny działalności przynoszące pewny zysk. Pediatria takiego zysku nie przynosi - a zatem po sprywatyzowaniu oddział pediatryczny w kostrzyńskim szpitalu nie działa. Najbliższa pediatria jest teraz w Gorzowie. Jest to blisko 50 km. Spójrzmy na to z perspektywy matki. Musi ona, nierzadko w nocy, jechać z chorym dzieckiem aż do Gorzowa, a gdy dziecko nie wymaga leczenia szpitalnego, jeszcze tej samej nocy ponownie pokonać 50 km do domu. Tak samo zaczynają już postępować szpitale nieprzekształcone w spółki. Niedawno dyrektor szpitala w podwarszawskim Grodzisku zapowiedziała zamknięcie odrębnej dziecięcej izby przyjęć wydzielonej z izby ogólnej (co jest uzasadnione medycznie, bo chore dzieci i chorzy dorośli nie powinni być razem). NFZ płaci bowiem za całą izbę przyjęć, a nie za jej wydzieloną część. Dla szpitala nieopłacalne jest więc utrzymywanie izby tylko dla dzieci - i nie pomagają protesty matek. http://www.przeglad-tygodnik.pl/pl/artykul/szpitale-nie-powinny-byc-prywatne

Gość ktoś napisał że
ale za to była idea żeby rozpieprzyć przemysł stoczniowy a co? mamy do tego dopłacać skoro brakuje na dopłacanie do operacji? niby dlaczego utrzymywac coś co nie przynosi zysków a same straty?

Gość czyli szpital funkcjonuje
dobrze. a więc o co chodzi?

Gość jezeli to
a słyszeliście ze student powołał sie na znajomość z Komorowskim i dostał prace od reki

Gość bardzo chamski cham
jeżeli to oto przykład mądrości po przyklejają naklejkę z napisem liberalizm do kombinatorstwa i z uśmiechem pozbywają się problemu z którym sobie nie radzą przypomina mi się ta zapłakana posłaneczka co to tak pięknie mówiła, że przecież będą prywatyzowane szpitale i można tutaj prawda coś uzyskać :D tępa suka, biedactwo uwiedzione :D szkoda, że ją apopleksja nie zabiła ale to zbyt twarde jest, zbyt bezwstydne aby aż tak się przejeło :D

Gość słyszeliśmy. no i
co?

Gość słyszeliśmy. no i
przyklejają naklejkę z napisem liberalizm do kombinatorstwa mozesz to rozwinąc?

Gość ktos napisał że
przypomina mi się ta zapłakana posłaneczka co to tak pięknie mówiła, że przecież będą prywatyzowane szpitale i można tutaj prawda coś uzyskać gadała głupoty bo nie miała takich mozliwości.

Gość ktos napisał że
Belgijska grupa KBC poszuka chętnych na Kredyt Bank i Wartę. Dla obu instytucji osobno. O chętnych na bank jeszcze tylko się spekuluje, za to Warta może wywołać spore zainteresowanie. no to kupowac kogo stać. będzie polski bank

Gość bardzo chamski cham
a co? mamy do tego dopłacać skoro brakuje na dopłacanie do operacji? niby dlaczego utrzymywac coś co nie przynosi zysków a same straty? nie rozumiesz nie chodzi o dopłacanie bez sensu ale takie zainwesowanie i taką pomoc aby wartościowy dział przemysłu przetrwał i potem płacił podatki tak jak to zrobiono w Niemczech i we Francji ale w Polsce się nie dało :D państwo oczywiście nie jest od dopłacania do czegoś co nie będzie nigdy działało jeśli nie zrozumiesz, że myśl techniczna jest wielką wartością (ja się wcale nie upieram, że oni musieli robić takie statki jak kiedyś, może należało zmienić po części branżę??? nie wiem od tego są specjaliści) to nie zrozumiesz niczego ze wspłczesnego świata

Gość w Niemczech zrobiono tak
że uznano stocznie za firmy pracujące dla obronności. w Polsce się tak nie da.

Gość niemców i francuzów
stac na to. nas nie stać.

Gość jezeli to
i jaki wniosek wystarczy miec znajomosc w parti by miec prace komorowski pokrzyżował plany tuska Uratowanie Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji przez prezydenta psuje plany polityczne premiera, który dążył do wyboru nowej Rady, chcąc mieć w niej swoich ludzi. Ale to nie tylko kolejny przejaw walki Bronisława Komorowskiego o wpływy w państwie, próba pokazania, kto jest silniejszy. Prezydent liczy też, że w razie tworzenia nowej koalicji rządowej Platforma będzie musiała zaprosić do niej także SLD, a wtedy jego pośrednictwo jako osoby mającej znakomite relacje z Grzegorzem Napieralskim okaże się bezcenne. I Komorowski stanie się wówczas aktywnym elementem sceny politycznej, a nie tylko "arbitrem". Odwołując KRRiT, Donald Tusk chciał osiągnąć najważniejszy cel: umieścić swoich ludzi w tym gremium. Bo tak naprawdę premier czuł się trochę "wyrolowany" przy ustalaniu składu Rady przed rokiem. Teoretycznie PO ma w niej dwóch ludzi, ale obaj - Jan Dworak i Krzysztof Luft - są wskazani przez prezydenta, i do tego bez konsultacji z Tuskiem. Dzisiaj mało kto już pamięta, ale ta decyzja prezydenta Komorowskiego wywołała ogromne niezadowolenie premiera. Tusk z zaciśniętymi zębami musiał dotrzymać umowy z SLD, który pomógł mu w przeforsowaniu nowej ustawy medialnej, i oddać lewicy dwa miejsca w KRRiT, a koalicyjnemu PSL - jedno. Praktycznie więc szef rządu pozostał bez swoich ludzi w Radzie. Teraz ten stan miał się zmienić, bo gdyby Komorowski nie obronił KRRiT, doszłoby do nowych wyborów i miejsce ludzi SLD zająć by mogli "apolityczni kandydaci" wskazani przez premiera. Ale prezydent ten scenariusz rozwalił. Dlaczego? Bo nie miał interesu, aby iść na rękę premierowi.

Gość ktos napisał że
i jaki wniosek wystarczy miec znajomosc w parti by miec prace to żaden wniosek. to tylko świadczy o głupocie niektórych decydentów.

Gość jezeli to
jaki on polski jak został tylko nazwa tak samo i Wedel czy dembica nie jest już polski

Gość jak go kupi ktoś z polskim
kapitałem to będzie polski bank. kupujesz czy potem będziesz narzekać że że to bank niepolski?

Gość bardzo chamski cham
ktoś napisał że oczywiście, ze sama nie miała takich możliwości była tylko trybikiem w maszynie rozkradania własności społecznej ona była jakby takim naganiaczem, agentem od tego by znaleźć cwanego inwestora ja nie jestem przeciwny prywatyzacji szpitali, to może mieć sens, ale po prostu w Polsce nie da się czegoś takiego zrobić w sposób uczciwy bo SYSTEM JEST KORUPCJOGENNY i sprzyja złodziejom, co ja mówię sprzyja :D on został utworzony na miarę złodziejskich potrzeb i w tym kierunku jest rozwijanay o tym liberalizmie po szła do władzy pod hasłami liberlanej gospodarki gówno z tym zrobiła od razu zaczęłi się z tego wycofywać ja wtedy na nich zagłosowałem bo mi na tym liberalnym kierunku zależało potem do mnie dotarło, że żadnego liberalizmu gospodarczego nie będzie, bo tam jest miro i ta cała klika wski-welter-kulczyki i inne zbyt wiele w po zainwestowały, aby pozwolić im na zniszczenie ich wygodnej pozycji liberalizm to była ściema teraz tam gdzie się da, gdzie to może pasować mówi się o liberalnej gospodarce - tzw komercjalizacja czy w ogóle wszelkie prywatyzacje są świetne do obnoszenia się z rzekomym liberlanym programem gosp. po jest wyłączeni partia władzy i niczego więcej oni są nawet gorsi od SLD ja, radykalny wróg postkomuny, muszę to przyznać :D tak są gorsi bo nie mają już żadnych zahamowań jeśli chcesz wierzyć w te ich brednie, to trudno, nie ma na to rady ja już wolę prawdę od słodkich kłamstw

Gość jezeli to
jeżeli go wykupi bank polski

Gość a prawda jest taka że jak
PO szła do wyborów była inna sytuacja gospodarcza na świecie i mozna było myślec o dużym liberalizowaniu gospodarki. jak otrzymała władzę to sytuacja się zmieniła i trzeba było ratowac upadający budzet załamany kryzysem na świecie i nie doprowadzić do olbrzymiego zadłużenia. a więc pomysły na liberalizację trzeba było odłożyć na lepsze czasy.