Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ale pytaniee

POparcie 50%

Polecane posty

Gość jeżeli go wykupi bank polski
albo ktos polskim kapitałem. np ty. nie kupisz? doprowadzisz do tego że go Ruski kupi? a potem będziesz narzekać.

Gość ale argument ten link do
prawdy2. az przysiadłem z wrażenia:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

Gość bardzo chamski cham
niemców i francuzów stac na to. nas nie stać. oczywiście, więc pozbądźmy się wszystkiego co wartościowe, bo przecież nas właściwie na nic nie stać gdyby przed wojną w bardzo biednej Polsce tak myślano, to nie powstałby z inicjatywy państwa ani jeden zakład lotniczy, motoryzacyjny i tak dalej i dalej nie byłoby żadnej kadry inżynierskiej bo przecież nie był Polski, rzeczywiście bardzo biednego kraju na to stać myśl tak dalej :D potem będziemy jedynie wyrobnikami u obcych (juz jesteśmy) bo przecież nas na nic nie było i nie będzie stać faktycznie po cholerę nam to państwo :D prawny, administracyjny sposób w jaki to zrobiono w Niemczech i Francji wbrew oficjalnej polityce komisji europejskiej jest jedynie kwestią użytego narzędzia należało to zrobić i powtarzam nie po to aby zapewnić pracę ale aby przede wszystkim zachowąć i rozwinąć wartościowy dział przemysłu w Polsce tradycyjnie lekceważy się naukę, rozwój myśli technicznej a potem gęby ze zdziwieniem otwiera, jakie to cuda gdzie indziej robią oczywiście, że nie będziemy taką potęgą jak Niemcy ale jakąś silną pozycję na miarę naszych możliwości powinniśmy sobie wypracowywać ale na to trzeba planu i elastycznego działania przez lat 20, 30 a przeciez u nas myśli się od wyborów do wyborów a nawet krócej władza jest generalnie wyprana z ambicji, honoru, umiłowania polskości, dumy i rozumu gardzę nimi i pluję na nich jaka ta Polska przed wojną była, taka była ale myślano o rozwoju i to poważnie, bardzo poważnie i odnoszono już pierwsze sukcesy i to w takiej biedzie, w warunkach pionierskich radzę poczytać o przedwojennej polityce przemysłowej historii idei COP budowie kadry inżynierskiej to jest imponujące bo praktycznie z niczego zrobiono całkiem sporo jak na kilkanaście lat!!! nie nawet 20 ale kilkanaście a te badania nad tv to są dopiero imponujące w takiej biedzie ale ktoś jednak także na to wydał państwowe pieniądze ktoś uznał, że warto wiecie dlaczego??? bo miał ambicje bo chciał aby Polska była wielka abyśmy mogli być z niej dumni nie tylko z historii, kultury ale z tego co tak ważne w 20 wieku i nadal i jakoś się to opłacało a teraz nic się nie opłaca :D

Gość jak nas nie stac na utrzymywan
ie to trzeba się pozbyć. to kapitalizm.

Gość zgadzam sie z chamskim
w 100% Zapomniał dodać (a sądzę,że też tak uważa),iż najważniejsze są technologie i nauka.Zadajcie sobie trudu i sprawdźcie ile Niemcy (mimo kryzysu) wydały na naukę,albo inaczej,jaki % budżetu... Rosja też zaczyna stawiać na nowoczesne państwo i tym samym na TECHNOLOGIE. Faktycznie oni są gorsi od SLD,wszędzie są układy,lobbing,załatwianie pewnych sprawa,na całym świecie,ale są właśnie granice,których się nie przekracza.U nas nie ma żadnych.Węgrzy zaczynają wykup udziałów spółek strategicznych,które sprywatyzowali,rozumieją,że w pewnych sektorach państwo musi mieć kontrolę.U nas wszystko się prywatyzuje,bo ktoś na tym robi interes życia. Co do obrońców PO argumentujących kryzysem: gdzie legislacyjna rewolucja październikowa? gdzie listopadowa? co z reformą szpitali...ustawa była taka wspaniała i zablokowana przez wielkiego hamulcowego zmian,to dlaczego teraz się jej nie wprowadza? Ci panowie nie potrafią zrobić NIC,chłoptasie do grania w piłkę.Nie mają,żadnego pomysłu i żadnej wizji,a bez tego nie można przeprowadzić zmian.Mają za to za sobą silne media i dobrych fachowców PR.

Gość komuna wraca. jestem przeciw
Węgrzy zaczynają wykup udziałów spółek strategicznych,które sprywatyzowali,rozumieją,że w pewnych sektorach państwo musi mieć kontrolę.

Gość bardzo chamski cham
kapitalizm to jest jedynie dość sensowna forma funkcjonowania gospodarki a nie remedium na wszystko jeśli dany kraj późno wszedł na drogę kapitalizmu to jest zapóźniony w stosunku do liderów a będąc zapóźnionym nie jest w stanie w żaden sposób się z nimi ścigać a jeśli się nie może ścigać to nie może niczego wygrać nie ma szans na lepsze miejsca zatem albo państwo do pewnych dziedzin przez jakiś czas dołozy (w mądry sposób a nie po to aby złodzieje zajmowali stanowiska) czy to będzie jakiś dział przemysłu badania naukowe, wdrożenie tych badań gwarancje kredytowe (dzisiaj prawo unijne chyba wyklucza taką mozliwośc ale od czego prawnicy by znaleźć sposób) i potem będzie z tej dziedziny czerpać zyski bo dane przedsiębiorstwa będą płacić podatki albo będziemy filią kapitalizmu obcych nacji juz mi się nie chce więcej pisac

zapomniałeś dodać o olbrzymim wzroście podatków i dodawaniu coraz to nowych. np teraz podatek czipsowy. komuna jak w morde strzelił

Gość Garbata Biedronka
no, PO nic nie potrafi, a wielbiciele PiS i zjadów na Jasnej Górze w Częstochowie i wodzusiem o.Rydzikiem, być kobietę, bo jest reporterka stacji polsat, buhahahahahahhahahahaha

tak w Niemczech tez jest komuna,we Francji też...zadaj sobie trudu i sprawdź na jakich przedsiębiorstwach państwo trzyma łapę widzę,że w trakcie,kiedy pisałem chamski dopowiedział....

Gość Garbata Biedronka
za komuny matole, nie było podatku od dochodów, do nauki pisorku!

jeśli dany kraj późno wszedł na drogę kapitalizmu to jest zapóźniony w stosunku do liderów a będąc zapóźnionym nie jest w stanie w żaden sposób się z nimi ścigać jest w stanie ale na to potrzeba lat. to znaczy że nie dzisiaj, nie jutro ale za 15 -30 lat. a wy chcecie JUŻ:D

wzrost podatków nie świadczy o poziomie życia.... w skandynawii są wysokie podatki,ale odpowiednio konsumowane...szpitale,szkoły,drogi,technologie...za to ludzie nie muszą płacić mówiąc obrazowo...tutaj płacisz podatki i jeszcze trzeba za wszystko płacić

Gość były podatki ale ukryte
czyli dostawało się mniej za pracę. inny system.

Gość bo szwecja jest potęgą
gospodarcza a my nie jesteśmy. kapewu?

bo sprywatyzowaliśmy wszystko i jesteśmy wyrobnikami kapewu?

Gość jak jesteś wyrobnikiem to
twoja sprawa. możesz założyć firme i u ciebie będą pracowali wyrobnicy.

Gość bardzo chamski....
gazety wyborczej to nie mam w ręku od wielu lat za to mam OLEJ W GŁOWIE W PRZECIWIEŃSTWIE DO TWEGO SIANA-KTÓRE SIĘ SZYBKO I TAK SPALI!SZCZEGÓLNIE JAK NIE POTRAFISZ MYŚLEC I WYCIĄGAĆ WNIOSKÓW WSIOWY PISIORZE!

Gość Garbata Biedronka
było opodatkowene przedsiębiorrstwo, a w tym podatku zawarte podatki od dochodów pracowników, a tera mamy opodatkowane przedsiębiorstwa plus do tego podatek od dochodów pracowników. Można powiedzieć, że Wałęsa jak przskakiwał przez płot, powinien nadziać sie dupa na tym płocie i sie zesrać.

Gość bardzo chamski cham
Zapomniał dodać (a sądzę,że też tak uważa),iż najważniejsze są technologie i nauka.Zadajcie sobie trudu i sprawdźcie ile Niemcy (mimo kryzysu) wydały na naukę,albo inaczej,jaki % budżetu... OCZYWIŚCIE może nie napisałem tego tak jak TY tutaj wyraziłeś ale to jest PODSTAWA!!!!!!!!! skoro nie ma u nas tak zasłużonych firm z całym ich zapleczem badawczym jakie są na zachodzie albo mamy takie (branża lotnicza, stoczniowa :D - juz nie) ale słabiutkie, to należy je MĄDRZE wesprzeć tak by stanęły na nogi i ciągnęły gospodarkę i naukę!!! myśl techniczną tak też zrobiono przed wojną z tym, że zbudowano wszystko prawie od zera!!! w Polsce nie było ani przemysłu lotniczego, ani motoryzacyjnego, ani elektortechniczego nie bylo takich katedr na uczelniach nie było niczego jak powiada pan Kononowicz :D i teraz też już nie będzie :D bo nas na nic nie stac :p i bez wydatkowania znacznej części budżetu na te cele (w sposób mądry) nic się w Polsce nie zmieni i pomyślcie trochę przed wojną na wczesne lata 40 planowano już regularne nadawnie programu tv i to było realne nie wydumane to oznaczało, że w tej dziedzinei mielibyśmy opóźnienie do czołówki o jakieś 5 - 10 lat. Całkiem nieźle. To tak jakby dzisiaj w jakiejś superzaawansowanej dziedzinie związanej z internetem, przekazywaniem informacji itp, być prawie na takim poziomie jak czołówka możemy se pomarzyć bo nasz przecież kurwa na nic nie stać :D ale przed wojną w rolniczym kraju jakiś świr wydał pieniądze na tv uczepiłem się tej tv bo to jest świetny przykład dalekowzroczności i ambicji ale nas nie stać :p

Gość przesadzasz biedronka.
mamy kapitalizm i tak powinno być. a że kiedyś o tym nie myślano? po prostu myślenie było żeby było tak dobrze jak na zachodzie (duże zarobki i dostatek w sklepach) ale żeby został socjal, warunki pracy itpo jaie były za komuny:D wtedy nikt nie próbował wytłumaczyć, że sie tak nie da. balcerowicz próbował ale za to został wrogiem publicznym namber łan.

Gość bardzo chamski cham
bardzo chamski.... gazety wyborczej to nie mam w ręku od wielu lat za to mam OLEJ W GŁOWIE W PRZECIWIEŃSTWIE DO TWEGO SIANA-KTÓRE SIĘ SZYBKO I TAK SPALI!SZCZEGÓLNIE JAK NIE POTRAFISZ MYŚLEC I WYCIĄGAĆ WNIOSKÓW WSIOWY PISIORZE! :D

Gość pierdzieleni.....można wydawać
na naukę ale jak się ma z czego!w sytuacjach kryzysowych takich państw jak my(nie mylić z syt Niemiec bo to relatywnie inny budżet i inna procentowość) priorytetem są inne wydatki bo jeśli się je nie zrobi to bardziej nas uderzy bezpośrednio,niż korzyści albo i nie- na badania naukowe, co nie znaczy ,że się tu też nie inwestuje, ale panom naukowcom nigdy dość i ten tekst powtarza się już od kilkudziesięciu lat!

Gość bardzo chamski cham
pierdzieleni a ja ci kurwa przywoluję przykład IIRP która była biedna jak mysz kościelna ledwo się podniosła po 120 latach niewoli wojnie światowej obronie i ustalaniu granic zmagała się z kryzysem i dopiero zaczeła się podnosic pod koniec lat 30 a tym mi piszesz że nas teraz nie stać na badania naukowe :D no własnie taki jak TY to idelany wyborca PO, SLD i innych takich tworów na nic nas nie stać no może kiedyś teraz to nie i tak dalej a to kiedyś od 20 lat nie przychodzi :D idę żegnam z szacunkiem osoby myślące na resztę macham ręką może kiedyś zmądrzejecie...

Gość to sie nazywa manipulacja
ta kobieta z Polsatu prowokowała do bójki przeszkadzała a kto by nie przypierdolił jak by ci ktoś przeszkadzał w robocie

Gość bardzo chamski cham
o jeszcze mi się przypomniał f16 i offset :D pomysł był pewnie nie najgorszy ale zabrali się za to dyletanci i złodzieje :D

jak jesteś wyrobnikiem to twoja sprawa. możesz założyć firme i u ciebie będą pracowali wyrobnicy. to wg Ciebie wszyscy w Polsce powinni założyć firmę... powiedz to ludziom ze stoczni (których p.Misiak "szkolił"),powiedz to ludziom z ZNTK Łapy, powiedz to ludziom z hut, z FSO i wielu innych przedsiębiorstw... to są recepty ludzi z po....kiedyś było 2 "ekspertów" i na pytanie o wysokie ceny benzyny stwierdzili,że trzeba się przesiąść do metra...to są właśnie wasze recepty na ten kraj...głosowałem na PO,ale przyznaję się do błędu... nie jestem pisiorem,nie słucham Radia Maryja,nie chodzę nawet do kościoła,jestem przeciw komunie,którą do pewnego czasu uważałem za największe zło (tak,PO jest gorsze),ale wiem,że pod rządami PO czeka nas druga Grecja i wyjście na ulice...

pierdzieleni.....można wydawać na naukę ale jak się ma z czego!w sytuacjach kryzysowych takich państw jak my(nie mylić z syt Niemiec bo to relatywnie inny budżet i inna procentowość) priorytetem są inne wydatki bo jeśli się je nie zrobi to bardziej nas uderzy bezpośrednio,niż korzyści albo i nie- na badania naukowe, co nie znaczy ,że się tu też nie inwestuje, ale panom naukowcom nigdy dość i ten tekst powtarza się już od kilkudziesięciu lat! "Przez cztery lata Ministerstwo Środowiska zapłaci za wynajem ośmiu luksusowych mercedesów klasy E ponad 1,7 mln złotych. To prawie pół miliona więcej niż ich rynkowa wartość w przypadku zakupu. - Nasz pomysł łączy ekologię z ekonomią - broni pomysłu kierownictwo resortu. A eksperci grzmią: - To przykład niegospodarności i sprawa dla CBA." Proszę,oto gdzie można szukać pieniędzy.

Gość szok co wy tu wypisujecie
luuudziee...:O