Natalkaaaaaaaa 0 Napisano Lipiec 14, 2011 Witam Moje oytanie kieruje do osob kture studiuja w UK. Chce aplikowac na tutejsze uczelnie w grudniu, ale totatnie nie wiem jak sie do tego zabrac. Wiem ze powinnam zrobic IELTS bo to sie moze przydac ale co dalej ? Zapewne powinam przetlumaczyc moje wyniki z matury itd tylko nie wiem gdzie sie z tym zglosic. Prosze o jakies informacje na ten temat. z gory dziekuje ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość jajuzpostudiach Napisano Lipiec 14, 2011 Musisz zrobic ielts na co najmniej 6,5.musisz aplikowac przez ucas. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zyciedaleko 0 Napisano Lipiec 14, 2011 wyniki z matury podasz w formularzu ucas, ale tlumczyc zadnych dokumentow ie musisz, u mnie przynajmniej nie wymagali... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość 43w Napisano Lipiec 15, 2011 a masz 9 tys na studia? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość najbrzydsze sa golfy Napisano Lipiec 15, 2011 co prawda nie w Londynie ale w Yorku musiałam "tłumaczyć" swoje dyplomy (skończyłam tez studia w Pl) przez NARIC. Można to zrobić online. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kozka juzka Napisano Lipiec 15, 2011 ja swoja mature i swiadectwo tluamczylam, kosztowalo mnie to az cale 300zl i nie musialam kombinowac Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość paratkaaaa Napisano Lipiec 17, 2011 Chciałabym rozpocząć studia w Londynie w roku akademickim 2012/13,czyli za rok. Do kiedy muszę składać papiery? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Natalkaaaaaaaa 0 Napisano Lipiec 18, 2011 Nie mam 9 tys na studia ale to nie problem poniewaz wezme kredyt studencki ktory splace po studiach dopiero gdy znajde prace i gdy moje zarobki beda odpowiednie (tak to tutaj dziala). Jedynym problemem na dzien dzisiejszy jest test IELTS, ktory nie kosztuje duzo, ale przygotowanie do niego (kurs) jest dosyc kosztowny zwlaszcza ze moge uczeszczac na niego tylko wieczorami. Lepiej chyba bedzie jak przetlumacze moje papiery. dzieki za informacje jaki jest tego koszt. Dowiedzialam sie tez juz jak wyglada cala rekrutacja. Podania sklada sie w grudniu na rok 2012, czyli do tego czasu musze zrobic IELTS, pozniej uczelnie poinformuja co trzeba zrobic dalej, np jaki dodatkowy test zdac, lub przyjsc na jakas rozmowe. W Angli jest o tyle dobrze ze nawet jak masz slaba mature to nie zamykaja Ci tu drogi do kariery jak w Polsce ;) Ja na napisalam akurat dobrze ale nie mam chemi na marturze a bede ja pewnie potrzebowala na dietetyce wiec licze sie z tym ze kaza mi jakis egzamin napisac.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Natalkaaaaaaaa 0 Napisano Lipiec 18, 2011 "paratkaaaa" - na jaki kierunek chcesz isc? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kozka jozka Napisano Lipiec 18, 2011 jezeli bede potrzebowac to tak-kaze ci prrzyjsc i zdac egzamin z danego przedmiotu. zeby miec wieksze szanse na przyjecie powinnas zloyc papiery do polowy stycznia przez ucas ale jak nie zdazysz to moze zlozyc papiery tez pozniej. ja dostalam w ciagu tygdonia odpwiedzi z 3 uniwerkow ze zostyalam przyjeta- skladam przez ucac w styczniu i mialam juz zdany ielts. do ieltsnie trzeba isc na kurs wystarczy ci ksiazka ktora mozna kupci w whsmith ok. 10 f z plyta i tyle. ielts wyglada identycznie jka polska matura z jezyka obcego. musisz zamowic sobie termin na egzamin czasami ze sporym wyprzedzeniem bo moze byc duzo chetnych i mozesz nawet czekac 3 miechy na termin ale to roznie bywa. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Natalkaaaaaaaa 0 Napisano Lipiec 18, 2011 Mam taka ksiazke a nawet 2 (czerwone) ale tam sa tylko przykladowe testy... Oczyiscie ze moge pocwiczyc czytanie i sluchanie, ale co z reszta... dlatego wole isc na kurs chociaz na 2-3 tyg zeby miec pewnosc ze to dobrze napisze bo nie mam czasu na zadne poprawki. Masz racje ze to jak polska matura i to nawet bardziej podstawowa, ale wiadomo ze im lepiej to zalicze tym wieksze szanse na sukces ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość przyda ci sie Napisano Lipiec 18, 2011 przyda ci sie to forum http://www.britishcouncil.pl/forum/viewforum.php?f=2 masz tam wszystko o kierunkach w anglii, procesie aplikowanie personal statement etc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość cherry6 Napisano Lipiec 18, 2011 to moze dodam od siebie kilka informacji; mam dwie kolezanki, ktore skonczyly London South Bank University i z tego co wiem, nie musialy zdawac egzaminu z j. ang. aby sie tam dostac. Jedna studiowala full-time druga part-time. Moze teraz cos sie zmienilo ale zawsze warto popytac. Mozna umowic sie z kierownikiem kursu i porozmawiac na ten temat. Jezeli chcesz sie dostac na dobry uniwerek, to na pewno musisz ten egzamin zdac. LSBU jest gdzies na szarym koncu w rankingu uniwersytetow, chociaz znajome skonczyly z dobrymi wynikami i maja dobre prace. Ja jestem na London Met. koncze za rok, zobaczymy jak bedzie z ta praca.. Jakies pytania - chetnie odpowiem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nalteczka Napisano Lipiec 18, 2011 Hej,mam kilka pytań. Skończyłam licencjat w Polsce na Uniwerku. Teraz chciałabym kontynuować naukę w Londynie,jeszcze nie wiem na jakim kierunku.Ale na pewno coś humanistycznego. Teraz nie wiem czy sa szanse,żeby mi uznali licencjat?Mogłabym od razu wskoczyć na magisterkę? Do kiedy muszę złożyć aplikację i zdać egzamin językowy?Chciałabym rozpocząć naukę w 2012 roku,od jesieni. Jaki poziom języka jest wymagany?Bardzo fluent? I najwazniejsze-bo nigdy nie mieszkałam w -czy zarabiając kiepsko,powiedzmy 1.000 tys. funtów miesięcznie miałabym szansę na utrzymanie(mieszkanie,jedzenie,przejazdy,książki)? Czesnego nie licze,bo mam odłożoną kasę na to. Pozdrawiam! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cherry6 0 Napisano Lipiec 18, 2011 nalteczka masz szanse na studia magisterskie. jezeli ukonczylas dobry uniwerek w Pl to duze szanse nawet. przetlumacz dokumenty u tlumacza przysieglego, pozniej mozesz jeszcze przez naric, chociaznie musisz niekoniecznie, bedzie zalezalo od unierku na ktory chcesz sie dostac. Jak chcesz zaczac studaia w tym roku, to naprawde jest juz bardzo pozno. Moszez wchodzic na strony poszczegolnych uczelni i sprawdzic czy maja jeszcze miejsca. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cherry6 0 Napisano Lipiec 18, 2011 sorry za literowki. Utrzymasz sie za 1000 miesiecznie. Biblioteki maja bardzo materialow. Nie musisz kupowac ksiazek, chyba, ze nie masz czasu na przesiadywanie w bibliotece, to wtedy warto zainwestowac w podreczniki i uczyc sie, np. w metrze, autobusie, w przerwie na lunch, czyli kazdej wolnej chwili. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cherry6 0 Napisano Lipiec 18, 2011 Myslalam, ze chcesz od jesieni 2011:-) to masz duzo czasu. Aplikacje przez UCAS zloz najlepiej do 15go stycznia 2012. Wejdz na stone UCAS, tam sa wszystkie info na temat skladania aplikacji. Poza tym, zachecam do bezposredniego kontaktu z wybrana uczelnia. Najczesciej sa bardzo otwarci i chetnie pomagaja, odp na pytania. Z IELTS,nie bardzo sie orientuje, wiec moze wypowie sie ktos inny. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cherry6 0 Napisano Lipiec 18, 2011 Popatrz tutaj http://www.ucas.co.uk/ Mysle, ze im lepsza znajomosc jezyka tym latwiej i lepiej. Advance to chyba minimum potrzebne do nauki i zdawania egzaminow, ktore sa w 99 przypadkach pisemne. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cherry6 0 Napisano Lipiec 18, 2011 a tutaj kilka info na temat tluczen dyplomow http://www.naric.org.uk/index.asp?page=15 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nalteczka Napisano Lipiec 19, 2011 chery6 Dzięki za pomoc. Skończyłam Uniwersytet Wrocławski. Nic szczególnego,ale nie chciałabym zaczynać od licencjatu w Anglii,tylko wyżej. Obawiam się o mój angielski,bo nie jest aż taki superasty,mieszkałam trochę w Stanach,ale wiadomo,że nie porozumiewałam się super-specjalistycznym angielskim,rozumiem wszystko.No,nic mam jeszcze czas,aby się poduczyć. Mam taki plan,że we wrześniu wyprowadzam się do Londynu,szukam pracy i biorę się porządnie za szlifowanie języka.Studiować chcę wieczorowo-weekendowo,bo będę się musiała sama utrzymywać. Czy są może bezpłatne kursy angielskiego w Londku? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nalteczka Napisano Lipiec 19, 2011 Jeszcze zapomniałam dopisac,że nie jestem już taka młodziutka,bo mam 27 lat,za rok będę mieć 28,kurcze,to chyba bardzo późno jak na Londyn.Mam kompleksy z tego powodu. :O Czy tam zdarzają się takie stare wafle jak ja na studiach? I jeszcze kwestia pożyczek-rozumiem,że na magisterce nie mam szans na pożyczkę?Trzeba sobie samemu z góry opłacić czesne? No i czy mogę napisać maila do tego UCAS-u,czy oni by mi odpowiedzieli na moje pytania?Chciałabym wiedzieć na jakie kierunki mogę uderzać po moim polskim dyplomie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cherry6 0 Napisano Lipiec 19, 2011 kiedys byly takie kursy za darmo, teraz nie mam pojecia. Z tym jezykiem to jest tak, jak juz pisalam, egzaminy pisemne, do tego pisanie prac semestralnych. Tutaj najczesciej zaliczenie przedmiotu wyglada tak, ze jest to jakas prezentacja, czasami w grupie, do tego praca pisemna na zaliczenie semestru i na koncu egzamin pisemny. Studia wieczorowe i zaoczne, w sensie weekend, to nie ma. Tylko full-time lub part-time od pon do piatku. Jest Open university, ktory oferuje nauke przez internet ale tutaj znjomosc jezyka chyba jeszcze bardziej zaawansowana. Z tego co slyszalam, Greenwich Uni cos otworzyli, kursy on-line, nie jestem pewna co i jak w 100%. Poza tym, nie taki diabel straszny. Rok na uni to 8 modulow, czyli 4 w semestrze. Jezeli wezmiesz part-time, to mozesz wziac tylko 2 przedmioty w semestrze. Jeden przedmiot musi byc obowiazkowy a drugi dobierasz sobie dowolnie, wiec mozna tak dobrac, ze tylko jeden dzien w tyg jestes na uni i np. w sobote w bibliotece. Tutaj biblioteki w sob sa czesto puste, a pomoce naukowe zawsze dostepne. Zaraz poszukam info z kursami j. ang Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cherry6 0 Napisano Lipiec 19, 2011 Kochana, mloda jestes, szczegolnie jak na studia postgraduate, tutaj ludzie ida czesto na magisterke, jak juz troche popracuja. pisz do UCAS, powinni odpisac. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cherry6 0 Napisano Lipiec 19, 2011 Dostaniesz dofinansowanie na pewno, jezeli bedziesz na studiach full-time, ile nie wiem, ale wiem ze sa dofinansowania do fees i do kosztow utrzymania. wszystkich informacji udzieli Ci uniwerek, powinnas tez znalezc na stronie UCAS informacje na ten temat. Co do kursow, to prywatne szkoly sa bardzo drogie, w rok na pewno uda Ci sie przygotowac do IELTS jezeli masz juz solidne podstawy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cherry6 0 Napisano Lipiec 19, 2011 popatrz tutaj http://learndirect.co.uk/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cherry6 0 Napisano Lipiec 19, 2011 http://www.direct.gov.uk/en/EducationAndLearning/UniversityAndHigherEducation/index.htm tutaj jest strona rzadowa, poczytaj jak najwiecej, w razie watpliwosci, pytaj. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cherry6 0 Napisano Lipiec 19, 2011 http://www.direct.gov.uk/en/EducationAndLearning/AdultLearning/ImprovingYourSkills/DG_10037499 tutaj sa kursy z ang z tego co sobie przypominam, niektore uniwerki tez maja kursy wakacyjne z jezyka. Wejdz na strone uniwerku, np. http://www.lsbu.ac.uk/prospectivestudents/ zobacz jakie maja kursy i co cie moze zainteresowac, wtedy napisz, badz zadzwon, mozesz rowniez wyslac do nich bezposrednio dokumenty (przetlumaczone oczywiscie) ksero z zapytaniem o kierunek. tutaj nigdy nie wysyla sie oryginalow, pokazesz je w odp momencie i tyle. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pipi86 Napisano Lipiec 22, 2011 Natako.... skrobnij maila paulina_sagan@yahoo.com teraz sama staram sie o admission na uniwerek na magistra. w polsce skonczylam f. polska. czekam na @ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość goÃ�Â�Ã�Â� Napisano Kwiecień 11, 2016 Lw6fVb yyqckxpsiajw, [url=http://ivltelzkssvt.com/]ivltelzkssvt, [link=http://suxeolfejlav.com/]suxeolfejlav, http://vioisgurhgde.com/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach