Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość khwdkcnmoihj

Yasmin

Polecane posty

Gość khwdkcnmoihj

Mam problem. Po raz pierwszy zaczynam brać tabletki anty. Pani ginekolog przepisała mi Yasmin, powiedziała mi jak mam go stosować, ale to co ona powiedziała nie jest zgodne z ulotka. Już sama nie wiem jak mam brać. Ona mi powiedziała, ze np : jak w środę zażyje ostatnia tabletkę z opakowania to mam zrobić 6 dni przerwy i pierwsza tabletkę z nowego opakowania mam zażyć w ten sam dzień tygodnia co ostatnia z poprzedniego opakowania, czyli tez w środę tylko tydzień później. W ulotce natomiast pisze o 7 dniach przerwy, i ze każde kolejne opakowanie zaczyna się w tym samym dniu tygodnia. Czy ktoś obeznany w temacie może mi powiedzieć jak mam zażywać? Proszę o pomoc

Gość hejjjj
Przeczytaj to co napisalas i pomysl.... "pierwsza tabletkę z nowego opakowania mam zażyć w ten sam dzień tygodnia co ostatnia z poprzedniego opakowania, czyli tez w środę tylko tydzień później. W ulotce natomiast pisze o 7 dniach przerwy, i ze każde kolejne opakowanie zaczyna się w tym samym dniu tygodnia."

Gość khwdkcnmoihj
No właśnie rozkminiam to już jakiś czas :P według pani doktor powiedzmy, ze zaczynam 1 sierpnia brac, ostatnia tabletka 21 sierpnia (niedziela), 6 dni przerwy, i 28 sierpnia (niedziela) nowe opakowanie. A według ulotki: zaczynam 1 sierpnia (poniedziałek), ostatnia tabletka 21 sierpnia (niedziela), 7 dni przerwy, i nowe opakowanie 29 sierpnia (poniedziałek). No i jak? Który sposób? Myslę, że powinnam kierować się ulotką, no ale dlaczego mi to tak tłumaczyła dokladnie w takim razie..

tez nie rozumiem czemu kazała ci robic 6 dni przerwy, robi sie zawsze 7 dni przerwy i ósmego dnia rozpoczyna się kolejne opakowanie biorąc pierwszą tabletke ja koncze opakowanie w środe (ost. tabletka) a pierwszą z nowego opakowania biore w następny czwartek

Gość natuska85
Stosuj zgodnie z ulotką. Rób 7 dni przerwy tak jak każdy. I zmień lekarza. Ja znam zasłyszane od "mądrych" lekarzy podobne bzdury. To tak jak kiedyś mi ginekolog chciał leczyć bolesne miesiączki minipigu\ką zażywaną tylko w określonych dniach cyklu. A potem jak byłam u innych lekarzy, to gały wytrzeszczali na takie głupoty. Niestety, ale teraz to najlepiej samemu wszystko sprawdzać i w razie wątpliwości radzić się innych specjalistów. PS. ja też biorę Yasmin.

ja zawsze bralam tego samego dnia. czyli jak w pt bralam z pierwszego opakowania pierwsza tabletke, to z nastepnego tez bralam w piatek.

Gość khwdkcnmoihj
Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi ! Będę brała więc zgodnie z ulotka :)

Sprzedam Yasmin. Posiadam 3 blistry. Nowe, długi termin ważności. Kontakt olcia.k@o2.pl

Gość hakhdkcbnkwho
Czy biorąc tabletki Yasmin jestem chroniona już od pierwszej tabletki? Słyszałam coś o tym, że przez pierwszy tydzień zażywania trzeba dodatkowo się zabezpieczyć np prezerwatywą. Czy to prawda?

tak, od pierwszej tabletki. w koncu bierzesz ja w pierwszym dniu cyklu czyli i tak w dni nieplodne.