Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bez.konserwantów

Badanie genetyczne/penetralne w ciąży (12tc)

Polecane posty

Gość Bez.konserwantów

Witam, wszystkie kobiety robiłyście te badania w ciąży. Mam 24 lata i to moja czwarta ciąża (3 wcześniejsze straciłam na etapie 6-7tc). I się zastanawiam nad tym badaniem.. nie wiem. Naprawdę każda tak je wykonywała?

Gość prenatalne badanie
ale co dokładnie masz na mysli -usg genetyczne czy też test Pappa?

Gość Bez.konserwantów
No właśnie o usg genetetycznym - u kogo je się robi? Ile kosztuje? A co ten test? Gdzie się robi i ile kosztuje?

Gość prenatalne badanie
TEST PAPP-A Test PAPP-A jest wykonywany pomiędzy 10 a 14 tygodniem ciąży jako badanie przesiewowe głównie w kierunku zespołu Downa, zespołu Edwardsa i zespołu Patau u płodu. Składa się z oceny biochemicznych parametrów krwi matki i parametrów ultrasonograficznych płodu. Test PAPP-A jest odpowiedni dla pacjentek w każdym wieku, ponieważ około 70% dzieci z Zespołem Downa rodzą kobiety przed 35 rokiem życia. W Wielkiej Brytanii i wielu innych krajach europejskich test PAPP-A stanowi standard opieki dla każdej ciężarnej. Na podstawie jego wyniku wyodrębniona zostaje grupa kobiet ciężarnych, u których ryzyko zespołu Downa u płodu jest podwyższone, i tym kobietom proponowany jest test diagnostyczny - np. amniopunkcja, w wyniku której można rozpoznać chorobę płodu, lub ją wykluczyć. Kilkanaście lat temu, kiedy nie było takich badań, jak test PAPP-A amniopunkcję proponowano wszystkim kobietom, u których ryzyko wystąpienia zespołu Downa u płodu było podwyższone ze względu na ich wiek - zazwyczaj powyżej 35 roku życia. W chwili obecnej po wykonaniu testu PAPP-A u większości kobiet "starszych" okazuje się, że ryzyko choroby płodu jest na tyle niskie, że nie uzasadnia wykonania amniopunkcji. U kobiet poniżej 35 roku życia test umożliwia wykrycie płodów chorych, co dawniej było niemożliwe, ponieważ z założenia ryzyko choroby płodu był u nich zbyt niskie, aby proponować im niosący ryzyko zabieg amniopunkcji. Reasumując, obecnie decyzji o wykonaniu amniopunkcji, lub jej zaniechaniu nie musimy opierać jedynie na wieku kobiety ciężarnej - dzięki testowi PAPP-A można wykryć większość (około 90%) płodów chorych u kobiet bez uchwytnych objawów ryzyka choroby płodu i uniknąć amniopunkcji u wielu kobiet, dla których dawniej była ona jedynym źródłem informacji o stanie zdrowia płodu. Aktualnie test PAPP-A jest badaniem o najwyższej czułości wykrywania zespołu Downa. (czułość testu oznacza procent wykrytych płodów chorych - ogólna czułość testu PAPP-A wynosi ok. 90% - to znaczy, że wykrywanych jest 9 na 10 płodów chorych. Dla porównania ogólna czułość testu potrójnego wynosi ok. 60%).

Gość a sa kobietk
ktore nie robily tych badan?

Gość a sa kobietk
PRENATALNE

Gość no ja kiedyś
a co twój lekarz mówi o wcześniejszych poronieniach? czy znasz ich przyczyny? Bo trzy to juz sporo. Robiłaś jakieś badania w związku z tym?

Gość hjanjauua
miedzy 11 a 14 tyg wykonuje sie usg które bada przeziernosc karkową i kosc nosową oraz pzrepływy. To jest standard podczas badania ginekologicznego w czasie prowadzenia ciąży. Jesli podczas tego badania wyjda jakies nieprawidłowosci to lekarz powinien skierowac na dodatkowe badania np. Papp-a. lub jesli jeste po 35 r.ż. usg natomiast wykonuje się rutynowo zawsze, choc nie daje ono w 100% wykluczenia wad genetycznych to pokazuje stopien ewentualnego ryzyka. ja chodzę prywatnie i nie wiem jak to jest na nfz, mój gin zawsze mi robi usg a na ostatniej włsnie wypadło to usg genetyczne.

Gość Bez.konserwantów
1. ciąża obumarła w 7tc - badanie resztek nic nie wykazało. 2,3 w zasadzie na usg nic nie było widać, jedyne co to pozytywne testy ciążowe. w 5-6tc poronienie samoistne /bądź spóźniony okres?/- mój bła że kilka dni przed okresem robię test. Takie podstawowe badania robiła to nic nie wykazało. Teraz od początku mój progesteron był bardzo wysoki, temperatura cały czas podwyższona, objawy mam, i doktor mówi, że na ten tydzień 9tc wszytsko jest książkowo i mówi że się uda. Jestem leczona profilaktycznie na zespół fosfolipidowy : zastrzyk clexane 0,2 raz dziennie (lekarz mówił ze do 12tc będę brać) duphaston 3x1, kwas foliowy i wit. E. U mnie w rodzinie nie było przypadku 'chorego dziecka' u męża też. Jedyne co to moja ciocia ur. trojaczki :) Mój gin nic nie mówił mi o badaniu prenatalnym, w necie tak poczytałam...A nawet nie wiem czy on robi takie coś? Czy to każdy gin może? Mój ma nowy sprzęt dopiero zakupił.

Gość Bez.konserwantów
hjanjauua Ja również chodzę prywatnie. I wizytę mam za dwa tygodnie.

Gość no ja kiedyś
nie każdy gin jest specjalistą od usg. Jesteś młoda więc pewnie Pappa nie bedzie ci kazał robić a usg genetyczne będzie standardowo. Takie usg to po prostu bardziej szczegółowe usg niż zwykle -lekarz mierzy dziecko wszerz i wzdłuż i sprawdza czy wszystko jest ok. Trwa to dłużej niż standardowo. Sprawdza sie wówczas przezierność i obecność kości nosowej -jest to badania wykrywajace zespół Downa.

Gość ale ale ale ale ale ale ale al
na zachodzie takie badania są obowiązkowe nie musi byc obciążenia genetycznego byś urodziła chore dziecko, wystarczy ze zrozbisz usg 12-13 tydzien na przeziernośc karkową już będziesz wiedziała czy wszystko ok, chyba lepiej wiedziec niz nie wiedzieć, nieprawdaż?

Gość hjanjauua
no to akurat jak za 2 tyg bedziesz to bedzie 11 tydzien, jesli dzidzia bedzie odpowiednich rozmiarów to zrobi ci badanie. Moja miała 5,8 cm i załapała się juz na to. na bank Twój lekarz zrobic Ci to usg. a badałas może tarczycę?

Gość Bez.konserwantów
Hmmm to może mi to zrobi na następnej wizycie a takie usg uznaje za normalne podstawowe badanie i dlatego nic nie mówił. Mój gin jest doświadczonym lekarzem i najlepszym w moim mieście.

Gość Bez.konserwantów
Najlepszym - wg mnie. A byłam już u wszystkich i każdy mi polecał mojego obecnego. Z tarczycą jest wszytko ok- badałam.

Gość hjanjauua
usg genetyczne NIE WYKLUCZA wad genetycznych pokazuje tylko skalę ryzyka, to, że wychodzi prawidłowo nie znaczy, ze nie rodzi sie dziecko z downem lub edwardsem lub patou.

Gość hjanjauua
a co badałas? tsh czy jeszcze cos-chodzi mi o tarczycę/ jakie miaąłs tsh? robiłas ft3 i ft4?

Gość Bez.konserwantów
Chyba zrobi mi to lekarz, teraz już wiem dlaczego mnie na za dwa tygodnie dokładnie i jeszcze sam mnie już zapisał... Boję się okropnie, że dziecko może być chore.

Gość Bez.konserwantów
hjanjauua - tak robiłam to wszytsko. Nie mam wyników przy sobie, ale robiłam wszytskie te badania, toxo, różyczka, tarczyca, cyto..... itd - nawet już nie pamiętam

Gość badanie gen
jezeli masz tyle poronien za soba to zrob te badanie genetyczne. polecam ci te usg. 3 poroniena nie byly pewnie bez przyczyny wiec ja bym na pewno zrobila. lekarz zbada dokladnie plod. wymierzy przeziernosc karkowa, kosc nosowa, obejrzy mozg i serce i inne organy wewn. ja to robilam chociaz u mnie w rodzinie tez nie ma przypadkow ciezkich chorob. jednak teraz mamy okazje skorzystac z takiego badania czego nie mialy nasze matki. zycze szczesliwych i zdrowych 9 mcy

Gość hjanjauua
szkoda, że nie masz. Bo tarczyca jest naprawdę często przyczyną poronień. Tu w polsce się tak nie przywiązuje do tego wagi i badanie hormonów nie jest wsród tych standardowych. a choruje bardzo duzo kobiet, przerazająca ilosc. w moim otoczeniu znam ze 6 dziewczyn z niedoczynnoascia a głównie hashimoto ja sama tez. dlatego po wedrówkach u lekarzy wiem jaki to problem. zerknij jak bedziesz mogła na swoje wyniki-tsh powinno byc co najwyzej 1. powinnos sie badac tez ft3 i ft4 bo ich neidobór tez powoduje poronienia a to sa hormony tarczycy własnie-powinny byc w górnej granicy normy zwłaszcza ft4. czasem pozornie wyniki wyglądaja dobzre a ktos ma subkliniczną postac choroby. ja uwazam, że kazdy powinien zacząc od porzadnej diagnozy tarczycy bo od niej zalezy wiele hormonów w naszym organizmie.

Gość kiankia111
Hej! ja obecnie jestem w 27 tyg ciąży i miałam robione usg w 12 tc przezierność karkowa, kość nosowa, dł. dziecka od główki do pupki bicie serduszka też było mierzone. Wszystkie kobitki powinny mieć te badania!!! nie ważne czy na nfz czy prywatnie! dopiero jeśli króreś pomiary wyjdą nie prawidłowo lekarz kieruje na dlasze bardziej dokładne badania lub jeśli w rodzinie są osoby obciążonę chorobą genetyczną. Ja we Wrocławiu chodze do lekarza który na codzień pracuje w szpitalu a 2 razy w tyg przyjmuje w gabinecie na nfz i prywatnie. Więc poprostu mu ufam ale i tak wszystkie pomiary i badania dostaje do ręki. dodam , ze od początku ciąży brałam duphaston bo plamiłam potem odstawiłam ale i tak musze brać cały czas luteine więc ma troszke komplikacji, nie moge pracować tylko dużo wypoczywać. Ale najważniejsze ,ze badania są o.k bo ja już po połówkowym usg jestem i teraz w 30 tc czekam na pomiary i wage synusia i ptzepływy będą robione. Pozdrawiam!!!

Gość hjanjauua
ja miałam przepływy w 12 tyg

Gość marta_wis
ja je robiłam u dr świdraka we Wrocławiu (wg mnie to konieczne badanie)

Gość Malwina Bednarz
Jedne i drugie badania widziałam że można wykonać u dr Rozmus Warcholińskiej, warto robić tego typu specjalistyczne badania i spać spokojnie że wszystko jest w porządku z naszą ciążą.