Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mała stoki

Żółtaczka fizjologiczna

Polecane posty

Gość mała stoki

Witam tydzien temu urodziłam,maluszek zdrowy w 2 dobie z lekką żółtaczka wypisany do domu,położna która nas odwiedziła kazała obserwować skóre ponieważ mały jest żółty-czy żółtaczka zejdzie czy konieczna będzie fototerapia,jak było u Was?Zdarzył sie przypadek że musiałyście wrócić z malcem na oddział na naświetlanie?Dziękuje za rady:)

Gość Gosiaczkowo
mój synek był żółty około 6tygodni

Gość mała stoki
A miał robione badanie na stężenie bilburbiny?nastraszyła mnie położna z tą żółtaczką:/

Gość Gosiaczkowo
nie, nie miał. Gdy wychodziliśmy ze szpitala miał prawie 11, a później już nie robili. Położna coś marudziła, ale pediatra stwierdziła, że to normalne

Gość mała stoki
Dzięki za rade:) Pozdrawiam

Moja córcia miała żółtaczkę, 2 dni leżała na lampach. Idź do lekarza, on zdecyduje, co robić dalej :)

Gość gafads
mój synek też miał żółtaczkę, jeszcze w szpitalu miał wysoką bilirubinę, leżał pod lampą i dostawał kroplówkę z glukozą; dzis ma 3 tyg i jeszcze ma oczka żółte

Gość mała stoki
Właśnie on nie jest aż tak bardzo żółty i jakoś bardziej się nie zabarwia...W szpitalu mu nie pobierali krwi na stężenie bilburbiny,poczekam położna przyjdzie jeszcze raz i zobaczymy co dalej.

Mój synek był tak żółty przez ok 2 miesiące lekarz stwierdził że to żółtaczka pokarmowa (miał robione różne badania) jeździliśmy na kontrolę raz w tyg na szczęście ustępowało więc nie był naświetlany

Gość my z 11 tez zostalismy wypisan
i do domu, ale wczesniej ponad 25. Jak pozniej lezalam, z cora w szpitalu to kobita trafila z noworodkiem na oddzial wlasnie z zoltaczka. Wypisali ja do domu, a po 2 dniach przyszla polozna i kazala jechac do szpitala. Tam wynik 19,5. Wiec sa przypadki.

Gość zroznicowana
MOj tez mial bardzo dlugo ta zoltaczke,ale nie byl naswietlany,polozna kazala go jak najczesciej do swiatla wystawiac nawet przy oknie odslonic firanke i zeby sobie ta lezal,minelo mu samo,ale mowie Wam byl tak zolty ze szok,bylam pewna ze bez naswietlania sie nie obedzie ale dal rade chlopak.

moj synek mial za wysoka bilirubine prawie3,5 miesiaca. dopiero jak mial 6 tygodni wzieli nas na oddzial. najpierw musialam odstawic go od piersi na 2 doby. to nic nie dalo, wiec polozyli go pod lampy. dopiero troche spadlo. idz do lekarza jak najszybciej. im dziecko mlodsze tym lepiej zniesie pobyt pod lampami. moj byl za duzy moim zdaniem. nie chcial tam lezec, doslownie wrzeszczal, gdy musialam mu oczy zaslaniac i wlaczac lampy. a noworodek tylko spi i je, wiec mu wszystko jedno. autorko nie boj sie zoltaczka to nic strasznego, tylko domagaj sie, by lekarz w miare szybko cos z nia robil. chyba, ze poziom bilirubiny szybko sam opada, bo u nas bardzo wolno. musialam co tydzien jezdzic z malym na pobieranie krwi. lekarz czekal i czekal. pozdrawiam.

Gość mała stoki
Dziewczyny żółtaczka ładnie zeszła;) Jutro przyjedzie położna jeszcze oceni:)Ale myślę,że jest już ok:) Pozdrawiam...

Gość laura26
małe stópki dam ci radę- postaw łóżeczko czy wózek,zależy w czym ci śpi dziecko blisko okna i odsłoń firanę by maluszek miał cały dzień światło dzienne,to naprawdę pomaga.Moja miała prawie 6 tyg.żóltaczkę i też byłam tym przerażona ale to pomogło!!położna mi to doradziła i ja tobie też dobrze życzę.

Moja córcia miała żółtaczkę 9 dni, położna poleciła mi wypożyczalnie lamp do domowej fototerapii. Zadzwoniłam i przyjechali do mnie zmierzyli poziom bilirubiny specjalnym miernikiem. Poziom był 14 i była możliwość wypożyczenia lampy od ręki. Dzięki temu nie wróciłam do szpitala. Podaję stronę www.fototerapianoworodkow.pl