Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Studentka pyta

Czy to dobry pomysł na inwestycję?

Polecane posty

Chciałabym aby moja mama wzięła nowe mieszkanie na kredyt na 20 lat. Obliczyłam, że kwota kredytu będzie wynosić ok 1300 zł. Wówczas takie mieszkanie można wynająć za taką właśnie kwotę (sprawdziłam już ceny za wynajem w tej lokalizacji). Dodam, że od października będę pracować. Powiedzcie mi, jak ryzykowny może być taki interes (oprócz faktu, że nikt nie będzie chciał wynająć mieszkania, ale w to wątpię). Czy rata kredytu może pójść w górę? Czy jest coś jeszcze o co można by się martwić?

Poza tym moja mama nie bardzo chce się na to zgodzić, a ja od października będę zarabiać mniej niż 1300 (póki co)...

Wydaje się, ze to jest bardzo dobry pomysł, bo teoretycznie ktoś spłaci (przynajmniej częściowo) takie mieszkanie. Ale ja jestem jeszcze młoda, głupia i być może nie wzięłam jakiś ważnych czynników pod uwagę

jak duże to mieszkanie chciałabyś żeb kupiła ? trochę się nie dziwię Twojej mamie .... że nie chce się pakować w jakieś kredyty ...

Gość głupi pomysł.....
nowe mieszkanie najemca może ci zdewastowac, bo nie będzie traktował jak swojego. Co gorsza może nie płacic a eksmisja trwa latami. U mnie było podobnie jak lokator przestał płacic to nie mogłam wejśc do swojego mieszkania

Gość prawda jest tak że trzeba uwaz
ac. Zwykle dzwonią młode pary z dzieckiem lub gdzie dziecko w drodze o czym mogą nawet cie nie powiadomic. Wiadmomo jak dziecko może zdemolowac mieszkanie i tacy gówniarze.Nasze prawo nie chcroni włascieciela:-(

Estera, wiem, z kredytami to nie jest taka prosta sprawa. Ale nie ma innej możłiwości... Głupi pomysł - wiem, to też trzeba brać pod uwagę, ale do tej pory miałam do czynienia z wzrorowymi najemcami, i to młodymi ludźmi

Gość kiuba
Strasza,ze moze byc w Polsce wysoka inflacja.Wiec placilabys wtedy wysokie odsetki.

Dobry pomysł, ale osobiście... po 1) brałbym we frankach, bo właśnie teraz najbardziej się opłacają, o ile oczywiście da radę spełnić wymagania banku po 2) wydłużyłbym okres spłaty do 30 lat, aby zminimalizować ratę

Gość abcdexxxxxxxxxxxxxxxxx
ty chyba nie potrafisz racjonalnie myslec. 1300zł rata kredytu i 1300zł bedziesz otrzymywac od najemcy. A za co będziesz płacić czynsz? i ewentualne szkody a bedzie takich mnostwo, sama wynajmuje mieszkanie ludziom to wiem cos o tym, i co z tym czynszem pomyslalas??? bo jak ktos ma ci jeszcze placic za czynsz i prad to ciezko bedzie wynajac, nie przemyslalas tego do konca

aaaaaaaa i jeszczce jedno ile lat ma mama???? bo jak ok 50 lat to nie wiem czy jakis bank da jej kredyt na 20 lat, dziewczyno troche pomysl a jak dla mnie to pieprzysz bez zastanowienia

Mama może dostać kredyt na 30 lat na większą kwotę niż potrzebujemy. Wiem, bo się dowiedziałam. Kwota 1300 zawierałaby czynsz, to chyba logiczne. Też wynajmuję i też wiem coś o tym. Za 20 lat miałabym mieszkanie (mogłabym wówczas np. wymienić na większe dopłacając) i nawet jeśli musiałąbym coś dołożyć do tego interesu to grosze.

"Kwota 1300 zawierałaby czynsz, to chyba logiczne." ale wtedy nie zapłacisz raty kredytu w calosci bo pisalas ze rata bylaby 1300zł

Powtarzam... :) Za 20 lat miałabym mieszkanie (mogłabym wówczas np. wymienić na większe dopłacając) i nawet jeśli musiałąbym coś dołożyć do tego interesu to grosze.

Gość krzysiek radecki
A co sądzicie o moim pomyśle? Chcę przez firmę Jartom wynająć hale, podzielić je na mniejsze i wynajmować mniejszym firmom. Od początku roku 2012 ceny mają być coraz wyższe. Co tym myślicie.