Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość IGAsTASIAK

o co chodzi z tym chlebem?

Polecane posty

Gość IGAsTASIAK

Czesc dziewczyny możecie wyjasnic mi o co chodzi z tym chlebem i sola tzn chodzi mi konkretnie o to czyja matka trzyma ten chleb i pyta pani młodej co wybiera?

Gość wilde blue bird
nie wiem, nie znam sie na poganskich obrzadkach :O

Gość Miraculum5
Chleb i sól stanowią podstawę życia, tak? Chleb Ci wystarczy do życia, sól dodaje smaku. Chleb trzyma matka młodej.

Gość włączę się do tematu
a jak Panna Młoda nie ma mamy??tak jak ja, bo nie żyje, to kto wtedy wita ??bardzo będę wdzieczna za odpowiedź

Nas chlebem i solą witała obsługa wesela.I tak było najlepiej.Przecież Rodzice też w tym dniu sa zestresowani,więc woleliśmy nie dokładać im obowiązków :) Musicie to wcześniej ustalić z pracownikami sali.

Gość Miraculum5
Ja miałam sytuację w rodzinie, ze młoda przeszła z jehowych na katolicyzm, czego jej rodzice darowac nie mogli i wtedy chlebem i sola witali rodzice mlodego. Moim zdaniem obsluga powinna spadac.

Gość gadasz głupoty, uważasz, że
po to, żeby młodym nigdy nie zabrałko chleba i wody

chyba obie matki powinny podejść i przywitać Młodą Parę i zapytać pannę młodą Co wybierasz? chleb, sól, czy Pana Młodego? - Cheb i sól i Pana młodego, by zarabiał na niego.

Gość Miraculum5
Podchodzą wszyscy 4 rodzice, ale to matka młodej trzyma chleb i pyta. Ja ze stresu wyparowalam "chleb, sol i mlodego, zeby... ROBIL na niego" :D

Gość taka ja...
obsługa podaje chleb rodzicom ale nie wita młodych bo to nie oni są gospodarzami wesela!!! witają gospodarze czyli rodzice - nawet jeśli nie płacą za samo wesele to z reguły zajmują się sprawami organizacyjnymi podczas wesela...

Gość dfpogos
Hmm, na wszystkich weselach na których byłam, obsługa witała chlebem i sola, natomiast nigdy nie słyszałam takich głupich wierszyków. Założę się, że to zwyczaje ze wschodu?

U nas też jest taka tradycja, ale panna młoda może odpowiedzieć jeszcze inaczej: Wybieram pana młodego - chleba i soli dorobimy się powoli. Ja starałam się unikać dawnych tradycji weselnych, ale nie mogłam zrobić tego mojej mamie i przywitała nas chlebem :-)

Gość Miraculum5
To, ze nie słyszałaś, nie znaczy, ze ich nie ma. Z reguł te wierszyki słyszą rodzice, mlodzi i 2=3os stojące baaardzo blisko,